Nieuws uit ons Netwerk april - mei 2025

  • 27 mei
  • 78

Intro

Ouders in onze regio hebben verschillende ervaringen met passend onderwijs. Sommigen zijn tevreden over de schoolkeuze en de ondersteuning de hun kind op school krijgt, er zijn ook ouders die de tekortkomingen van ons onderwijssysteem hebben ervaren. Doordat het onderwijs niet kon bieden wat hun kind nodig had. Kinderen die vastlopen, thuis komen te zitten. Ouders die stress hebben van hun kind dat niet gelukkig is en van alles moeten organiseren om werk en privé te kunnen combineren. In de podcastserie over passend onderwijs dat ons Jeugd- en Oudersteunpunt Noord- Kennemerland (JONK) heeft opgezet, komen voor het eerst deze verhalen naar buiten. Indrukwekkende ervaringen van ouders met passend onderwijs. En wat kunnen we hier nou mee als onderwijs? Mij blijft het volgende bij: luisteren, heel goed luisteren naar het kind en de ouders en van daaruit, vanuit het niet weten, als school en ouders samen uitzoeken wat nodig is om het kind weer te laten ontwikkelen. Laten we als onderwijs goed luisteren, naar deze verhalen en de verhalen van iedere dag, van de ouders en leerlingen op onze scholen. Het brengt ons verder, juist als we het even niet weten.

Dan ook in deze nieuwsbrief een mooie reportage over leerlingen die vanuit het speciaal onderwijs terugstromen naar regulier. Scholen die leerlingen welkom heten en samen met ouders op zoek gaan naar een passend aanbod. Dan vervalt de lijn tussen speciaal en regulier onderwijs. Het is allemaal onderwijs en het is onze opdracht om het onderwijs zo passend mogelijk te maken. Prachtig om te zien hoe die opdracht steeds vaker succesvol uitgevoerd wordt, dat smaakt naar meer!

Een fijn Hemelvaartweekend en veel leesplezier!

Janneke Oosterman

Directeur-bestuurder PPO-NK

Als het anders gaat
Eerste podcast over passend onderwijs

Afbeelding met cirkel, Graphics, Lettertype, logoDoor AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, vrouwDoor AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.Altijd lachend naar school? Veel vrienden en mooie beoordelingen? Maar wat nu als het anders gaat? Als jouw kind passend onderwijs nodig heeft? In de podcast ‘Als het anders gaat’ praat ervaringsdeskundige Jasmijn van Ipkens met de ouders van deze kinderen.15 unieke verhalen van ouders over hun zoektocht van hun kind op de basis- of middelbare school.

Passend onderwijs en ondersteuning
Alle kinderen verdienen ondersteuning op school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Passend onderwijs zorgt ervoor dat kinderen het beste uit zichzelf halen.

Soms gaat het anders…De ouders vertellen over wat het voor je ouderschap betekent als je kind passend onderwijs nodig heeft, hun zoektocht, wat hen steunt en wat pijn doet. Een waardevolle podcast voor ouders en iedereen die werkt in of rond het onderwijs.

JONK (Jeugd- en Oudersteunpunt Noord-Kennemerland)
De podcast is een initiatief van de netwerkgroep van JONK. JONK is er voor jongeren en ouders/verzorgers van een kind die passend onderwijs nodig heeft in het basis- en voortgezet onderwijs. De podcast is een samenwerking van de netwerkgroep met Streekstad Centraal, de publiek lokale streekomroep voor Noord-Kennemerland. Lees hier ook het interview met Jasmijn.

Uitzendingen podcast Op woensdagavond kun je de aflevering live beluisteren via de website van Steekstad Centraal. Na de uitzending is de aflevering te beluisteren via de podcast website. Ook staat de aflevering op Spotify (Als het anders gaat - Streekstad Centraal), en de website van JONK: https://jo-nk.nl/welcome

‘Nu zit hij écht op zijn plek’ - Ollie en Fabián stapten over van speciaal naar regulier (basis)onderwijs in Heerhugowaard-Zuid

Leerlingen succesvol laten terugstromen van speciaal (basis)onderwijs naar regulier onderwijs: op De Zeppelin en De Vlindertuin in Heerhugowaard-Zuid is het gelukt. En hoe. We spraken met deze leerlingen, hun ouders, intern begeleiders en de consulent van het samenwerkingsverband over hoe dit traject verliep en hoe zij zich nu op school voelen.

Fabián is blij, trots en maakt weer vrienden

Maak kennis met Fabián, een pientere en sociale jongen, die wegens een vorm van autisme een paar jaar naar het IKEC in Hoorn ging. Sinds dit schooljaar zit hij in groep 7 op De Zeppelin. “Hier vind ik het veel fijner. Ik heb vrienden gemaakt die naar me luisteren en juf Tessa en meester Jeroen zijn heel lief. Ik ben bijna altijd blij en ik weet wat ik kan doen als ik wel een keer boos word. De lessen zijn goed, ik leer veel nieuwe dingen. En het is hier rustiger. Bij IKEC wist ik nooit hoe kinderen zouden reageren.”

Voor Fabián zijn er niet alleen op school zelf grote verschillen. Toen hij op het IKEC zat, moest hij met de bus naar school. Nu kan hij op de fiets. “Daardoor heb ik ‘s middags tijd om te spelen met andere kinderen. ‘s Morgens heb ik soms nog steeds geen zin om te gaan, maar als ik eenmaal op school ben, is het altijd leuk.”

‘Hij bloeit helemaal op’

De aanvraag voor Fabiáns overstap kwam bij zijn ouders, Stefan en Anais, vandaan. “Het ging niet zo goed met Fabián bij IKEC”, legt Stefan uit. “Het niveauverschil in zijn klas was groot en er was voor hem te weinig uitdaging tijdens de lessen. Ook liep het contact met andere kinderen moeizaam, omdat zij in hun gedrag onvoorspelbaar konden zijn. Hij ging elke ochtend met tegenzin de deur uit en kwam geïrriteerd terug."

“We zijn zelf gaan zoeken naar een andere school, en bij De Zeppelin wisten we meteen: ‘dit is het’”, vult Anais aan. “We hadden een gesprek met Fabián erbij, en de ib’er Caroline en directrice Jorinde vroegen aan hem wat hij nodig heeft. ‘Duidelijkheid en eerlijkheid’, zei hij toen. Na dat gesprek was het helder: Fabián is welkom op De Zeppelin en zij kunnen hem bieden wat hij nodig heeft. Ze hebben hem een kans gegeven en daar plukt hij nu de vruchten van. Na drie weken zagen we al een groot verschil: hij bloeit helemaal op.”

‘Hij mag er zijn en wordt gezien’

Caroline Lagerweij, de intern begeleider in kwestie, vertelt hoe bijzonder het gesprek met Fabián was. “Hij trok ons zelf over de streep. Het was krachtig hoe hij zelf verwoordde wat hij wel en niet wilde en wat hij spannend vond. Zo gaf hij aan dat hij het lastig vond om te vertrouwen op andere kinderen op het IKEC - dat gaat nu steeds beter. Als er een hobbel is, heeft hij inmiddels genoeg zelfvertrouwen opgebouwd om daarmee om te gaan. Fabián komt onderwijskundig veel meer aan zijn trekken en maakt grote stappen. Hij heeft humor en hoort er helemaal bij. Hij mag er zijn, wordt gezien, en voelt dat nu ook.”

‘Ollie is nu een heel ander kind’

Ook Ollie, een lieve, rustige jongen die graag creatief bezig is, maakte de overstap. Aan het begin van dit schooljaar stroomde hij vanaf sbo-school Nexus in bij groep 7 op De Vlindertuin, een school voor regulier basisonderwijs. Het bevalt hem goed. “De kinderen zijn rustiger en worden niet zo snel boos”, vertelt hij. “En ik heb vrienden gemaakt. Het leukste vind ik om te knutselen: iets in elkaar zetten waar ik mee kan spelen.”

De ouders van Ollie, Tanya en Micha, merken enorme verschillen. “Hij gaat nu blij naar school”, vertelt Micha. “Dat was vorig jaar wel anders. Toen was hij vaak overprikkeld en kwam hij geïrriteerd thuis. Sinds hij op De Vlindertuin zit, is er niets meer aan de hand. Ollie is nu een heel ander kind.”

“We zijn erg blij met juf Annemijn en meester Martijn op De Vlindertuin,” vult Tanya aan.

“Ze staan open voor alles wat Ollie nodig heeft en voorzien daarin. Hij ontwikkelt zich op zijn eigen leerlijn en wordt daarbij goed ondersteund. Nu zit hij écht op zijn plek.”

Meer leerlingen, maar ook meer rust

Het grote verschil qua school is de rust die er is op De Vlindertuin, benadrukt Tanya. “Ironisch eigenlijk, want De Vlindertuin is een grote school en Ollie zit in een groep met 24 leerlingen - terwijl hij moeite heeft met prikkels. Maar op De Vlindertuin is er rust als er rust moet zijn. Kinderen weten wanneer er ruimte is voor gekkigheid, maar ook wanneer ze geconcentreerd aan het werk zijn. Zo’n omgeving is veel prettiger voor Ollie, blijkt nu.”

Scholen in het speciaal onderwijs vinden het belangrijk dat onderwijs passend is voor elk kind en dat het aansluit op hun leerlijn. Daarom houden ze de behoeften van ieder kind goed in de gaten. Wanneer een kind zich dusdanig ontwikkelt dat het kan terugstromen naar regulier onderwijs, begeleidt de school dit in samenwerking met de ontvangende school, zodat het kind een zachte landing krijgt.

Zodoende initieerde Nexus de overstap voor Ollie naar regulier onderwijs, vertelt Micha. “Ze zagen dat Ollie er niet helemaal meer paste. Hij is rustig en gaat zelfstandig werken als hem dat gevraagd wordt. Maar hij zat in de klas bij kinderen met diverse problematiek, waardoor het soms onrustig was. Dat zat Ollie in de weg in zijn ontwikkeling. Hij kwam in aanmerking om terug te stromen naar een reguliere basisschool en wij zijn heel blij dat Nexus dat heeft gezien.”

‘Een school is een mini-maatschappij’

Hinke Eschweiler-Knol, ib’er op De Vlindertuin, benadrukt de waarde van een reguliere school voor kinderen die dat qua sociale vaardigheden aankunnen. “Los van het cognitieve niveau en de leerlijn, die per leerling kunnen verschillen, is een basisschool een soort mini-maatschappij. Kinderen ontwikkelen burgerschap, leren van elkaar en maken sociale contacten. Dat zie ik ook aan Ollie. Laatst werkten ze in groepjes aan een stop-motion filmpje met dino’s en Lego. Daar ging hij helemaal in op en ik zag het plezier op zijn gezicht. Ollie volgt de vakken op zijn eigen leerlijn en dat is voor zijn klasgenoten de normaalste zaak van de wereld. Als hij hulp nodig heeft, staan ze voor hem klaar. Er is gezorgd voor een zachte landing.”

Terugstromen naar regulier: hoog op de agenda

De consulent in Heerhugowaard-Zuid van het samenwerkingsverband PPO-NK, Esthel Schneiders, was vanaf de zijlijn betrokken bij de trajecten van Ollie en Fabián. Ze is blij dat er steeds meer gekeken wordt naar kansen en mogelijkheden voor ieder kind. “Het is mooi dat alle neuzen - die van de kinderen, ouders, leerkrachten, ib’ers en directeuren - dezelfde kant op wezen en dat het goed heeft uitgepakt voor Ollie en Fabián. Leerlingen laten terugstromen naar regulier onderwijs staat bij steeds meer sbo-scholen hoog op de agenda en dat is een goede ontwikkeling om passend onderwijs te bieden aan ieder kind, ook als ze de kleinere sbo-setting weer ontgroeid zijn.”

.

In het Nieuws: de staat van het onderwijs 2025 – Samenwerkingsverbanden

Bron: onderwijsinspectie 16 april 2025

Leergang Wegwijs in Gedrag

De training Wegwijs in gedrag gaat niet alleen over het kind maar ook over wie jij bent

Wil je meer regie kunnen nemen in moeilijke situaties met leerlingen en ouders?

Wil je meer tijd overhouden voor alle kinderen in de klas?

Wil je minder stress ervaren?

Wil je leren meervoudig perspectief te nemen?

Ook in 2025-2026 biedt het samenwerkingsverband leergangen aan voor leraren en een verkorte leergang voor schoolleiders en intern-begeleiders. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan voor meer informatie op de website van PPO-NK en Wegwijs in Gedrag.

Wat vind je van dit maandbericht?

We horen graag wat je van ons maandbericht vind.

Laat het ons dat weten ? Dank je wel !

Colofon

Je ontvangt deze nieuwsbrieven, omdat je lid bent van de PPO-NK community.
Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via e-mail:

Info@ppo-nk.nl of telefoon: 072 792 01 10

Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5, 1823 DL Alkmaar

Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Meld je af op: info@ppo-nk.nl