Nieuwe functie: ambulant begeleider nieuwkomers

feb 2018 | in Nieuwsberichten | 2 reacties

Sinds februari hebben we een nieuwe professional aan boord: Mireille Koeleveld, ambulant begeleider nieuwkomers. Zij adviseert leerkrachten en scholen over nieuwkomersonderwijs en verbindt nieuwkomers, leerkrachten, scholen en (taal)voorzieningen in de regio. Even voorstellen!

Nieuwe consulent en ervaringsdeskundige Eva Schmidt-Cnossen

apr 2020 | in Nieuwsberichten | 2 reacties

Per 1 april 2020 is Eva Schmidt-Cnossen gestart als consulent van werkgebied Langedijk. Daarnaast gaat ze aan de slag met mogelijkheden en initiatieven voor ouders en kinderen, zoals het oudersteunpunt. “Ik ben als psycholoog en ouder van een zorgintensieve zoon een opvallende nieuwkomer in het consulententeam. Tegelijkertijd voelde ik direct: dit is de plek voor mij. En ik word met open armen ontvangen.”

Nieuwe consulent in Heerhugowaard-Zuid: Esthel Schneiders

apr 2020 | in Nieuwsberichten

Na de voorjaarsvakantie begon Esthel Schneiders enthousiast aan haar nieuwe functie als consulent in Heerhugowaard-Zuid. “Een interessante baan waar ik met veel plezier mee ben gestart. Het is wel een gekke periode zo. Ik zat er net lekker in, en nu zit ik thuis vanwege de maatregelen rondom COVID-19. Gelukkig kan ik op afstand veel bellen, kennismaken en goed onderzoeken hoe ik vanuit het samenwerkingsverband mijn steentje kan bijdragen aan passend onderwijs in de regio.”

aug 2022
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314

15

161718192021
22232425262728
2930311234

Oudercafé plek voor mooie verhalen en steun

mrt 2019 | in Nieuwsberichten

Oudercafé 11 maart

“Het was een warme en waardevolle avond”, vertelt Margreth Hoek, creatief onderzoeker en ontwikkelaar van het ouderschapsspel. Op maandag 11 maart vond opnieuw een Oudercafé plaats. Vijftien ouders kwamen samen, gingen met elkaar in gesprek en voedden elkaar met ervaringen en verhalen. Ook consulenten en directeur Astrid Ottenheym waren aanwezig.

Nieuwe consulent in de denktank: Fred de Wildt

apr 2020 | in Nieuwsberichten

Per 1 april 2020 is Fred de Wildt, onderwijsman in hart en nieren, gestart als consulent en ‘staffunctionaris’ bij ons samenwerkingsverband. Over die laatste functienaam wordt nog gediscussieerd, maar dat hij ernaar uitkijkt, is wel duidelijk. “Nieuw beleid uitzetten en nieuwe ontwikkelingen op gang helpen, daar heb ik het meeste zin in!”

Kwetsbaarheid en achterstand in het onderwijs door COVID-19; een ander perspectief

apr 2020 | in Nieuwsberichten

Op 31 maart plaatsten we een eerste blog over hoe je passend onderwijs realiseert in coronatijden. Inmiddels zijn we twee weken verder en wordt er veel gesproken over kinderen die mogelijk achterstanden oplopen. Maar is dat wel zo? Ook hebben we het over “kwetsbare kinderen” en lijkt het erop alsof het een eenduidig te definiëren groep is. Waarover maken we ons dan zorgen? Kijken we vanuit angst of gezond verstand?

Eén Oudersteunpunt voor en door ouders

nov 2019 | in Nieuwsberichten

Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, verdwalen ouders vaak in de vele regels en versnipperde informatie. Om antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen heeft PPO-NK op 11 november www.oudersteunpunt.nl gelanceerd. Deze website, ontwikkeld voor en door ouders, is een centrale plek voor onafhankelijke informatie over passend onderwijs.

Uitnodiging themamiddag Nieuwkomers: woendag 11 maart 2020

jan 2020 | in Nieuwsberichten

Op woensdag 11 maart 2020 organiseert samenwerkingsverband PPO-NK een Themamiddag rondom Nieuwkomers. Tijdens deze middag krijg je informatie over traumasensitief lesgeven, het vormgeven van het nieuwkomersonderwijs en communiceren met vluchtelingenkinderen.

11 februari: Goed op weg naar leren voor de praktijk - Alkmaarse Ambitietafel

nov 2019 | in Nieuwsberichten

De ambitietafel heeft als doel een helder beeld te geven van wat praktijkonderwijs en de basisberoepsgerichte leerweg is en wat je er na je opleiding mee kunt. Zodat ouders samen met de leerkracht van hun kind een nog betere keuze kunnen maken voor de middelbare school. Centraal in het programma staan de filmportretten van jongeren die praktijkonderwijs of de basisberoepsgerichte leerweg hebben gevolgd en inmiddels aan de slag zijn.

NRO kent subsidie toe naar onderzoek leerlinggedrag

feb 2020 | in Nieuwsberichten

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) heeft eind januari het uitgebreide onderzoeksplan naar moeilijk leerlinggedrag goedgekeurd met een zeer goed! De gevraagde subsidie is toegekend.

Het plan is een gezamenlijk initiatief van de samenwerkingsverbanden PPO-NK en IJmond en wordt uitgevoerd met hulp van onderzoeksbureau Oberon en hoogleraar Wouter Staal. In 2019 is het onderzoeksplan uitgewerkt met input van alle partijen, scholen en leerkrachten uit beide samenwerkingsverbanden.

Directeur-bestuurder van PPO-NK Astrid Ottenheym: “Natuurlijk ben ik hier blij mee. Ik zie het als een beloning voor een jaar hard werken. We hebben het met elkaar gedaan.”

Een steunpunt Passend Onderwijs, door en voor ouders

jul 2019 | in Nieuwsberichten

Op donderdag 13 juni vond de werkconferentie "Samen zijn wij school" plaats. De campagne roept ouders en scholen op om nog meer samen te werken aan het succes en welbevinden van leerlingen. Tijdens deze dag is een boekje overhandigd aan prinses Leontien met 20 inspirerende verhalen over een goede relatie en de samenwerking tussen school en ouders binnen po en vo. In dit boekje is onder andere het verhaal te vinden over het Steunpunt Passend Onderwijs in Noord-Kennemerland dat hieronder te lezen is.

Kijk voor meer informatie op www.samenzijnwijschool.nl

Hoe realiseer je passend onderwijs in coronatijden?

mrt 2020 | in Nieuwsberichten | 1 reactie

Het onderzoeksinstituut Learn (Vrije Universiteit Amsterdam) publiceert tijdens de coronacrisis diverse artikelen voor ouders en onderwijsprofessionals over thuis-onderwijs. Diverse vragen en thema’s worden belicht zoals: Hoe kan je onderwijs op afstand vanuit beleid en leiderschap het beste vorm geven? En hoe ga je om met sociale isolatie? Over passend onderwijs in deze bijzondere tijden schreef directeur-bestuurder Astrid Ottenheym een blog. Lees hier haar bijdrage.