Maandbericht mei 2021

  • mei 2021
  • 701

Maandbericht Mei

Beste lezer,

In dit maandbericht weer een compilatie van lezenswaardige onderwerpen en wetenswaardigheden binnen ons samenwerkingsverband.

Wij wensen je veel leesplezier en een hele fijne zomervakantie

Agenda juni

31 mei

Netwerkgroep 2,5-7 jarigen

7 juni

Netwerkgroep Werkgebieden

10 juni

Netwerkgroep Virtueel Expertise cluster

Kijk ook op onze community voor meer nieuwsberichten.

Nieuwe consulent Alkmaar-Noord: Ellen Dijkstra-Rurup

Per 1 maart heeft de Haagse Ellen Dijkstra-Rurup het tijdelijke stokje overgenomen van consulent Kristel Hoogeveen – de Wit, die tot oktober 2021 sbo de Vlindertuin ondersteunt. Ellen is jarenlang als leerkracht en directeur werkzaam geweest in het basisonderwijs en sinds 2010 actief als (kinder)coach, gedragsspecialist en trainer. Nu gaat ze aan de slag als consulent in Alkmaar-Noord.

Even voorstellen!

“Toen ik nog in het onderwijs werkte, hadden de kinderen die niet in de ‘standaard’ kaders pasten al mijn aandacht. Dat sluit prachtig aan op deze rol binnen PPO-NK. Gedrag en communicatie vind ik boeiend; het is een breed gebied, waar veel kansen liggen en waarbinnen ik me blijf ontwikkelen.

Zo heb ik een master gedrag gevolgd, opleidingen NLP en systemisch werk gedaan en jarenlange praktijkervaring opgedaan als specialist op het gebied van gedrag en communicatie met kinderen en hun gezin. Daarnaast begeleid ik startende en re-integrerende leerkrachten, train ik artsen en verpleegkundigen in de (palliatieve) zorg in communicatie met gezinnen en ben ik ook als consulent actief bij samenwerkingsverband IJmond.”

Toegevoegde waarde

“Als consulent kan ik veel factoren combineren die ik interessant vind. En ik heb zin om de lijn die Kristel heeft ingezet, door te zetten.

Wat maakt dat dingen lekker lopen, of juist niet? Doen we de goede dingen? En doen we de dingen goed? In de MDO’s begeleid ik leerkrachten, ouders en het kind door goed te luisteren zonder oordeel. Kansen zien, vragen stellen, doorvragen, buiten de kaders denken en kaders stellen als dat nodig is.”

Passend onderwijs

“Het uitgangspunt van thuisnabij onderwijs organiseren voor ieder kind en mogelijk maken wat nodig is, vind ik prachtig. De praktijk kan weerbarstig zijn, en het blijft belangrijk om met alle spelers rondom het kind in gesprek te gaan en te blijven. Om emoties en aannames los te laten en met ouders, leerkrachten en eventuele andere professionals hetzelfde gezamenlijke doel voor ogen te houden: een perspectief voor ieder kind. Daaraan wil ik mijn steentje bijdragen. Online, in deze gekke tijd. En straks hopelijk ook fysiek op de scholen in werkgebied Alkmaar-Noord.”

Nieuwsgierig naar Ellen?

Stuur haar een mailtje via e.dijkstra-rurup@ppo-nk.nl

Interactieve bijeenkomst voor ouders van hoog- en meerbegaafde kinderen!

Vanuit de netwerkgroep HB hebben we een aantal ouderavonden georganiseerd voor ouders van meer- en hoogbegaafde kinderen. Uiteraard waren deze avonden toegankelijk voor iedere ouder, waar in het proces de ouders ook staan.
Er bleek veel behoefte te zijn aan zo’n avond, want de aanmeldingen kwamen in grote getalen binnen. Uiteindelijk is besloten er drie avonden van te maken, zodat iedereen mee kon doen en de groepen qua grootte overzichtelijk zouden blijven.

De bijeenkomst werd gestart met een voorstelronde, waarbij de ouders gevraagd werd hun kind te omschrijven in twee kenmerken. Dit gaf een mooie opening tot een gesprek in de breakrooms.

Na de breakrooms hebben we met elkaar gesproken over de uitdagingen die je tegen kunt komen in de opvoeding. De uitdagingen konden de ouders aangeven op een digitaal whiteboard. Uitdagingen die herkend werden, kregen een stempel van andere ouders. Zo ontstond er een mooi bord vol met uitdagingen.


Afbeelding met tekst, schermafbeelding, computerAutomatisch gegenereerde beschrijving

Het digitale whiteboard

Uiteraard kwam er ook theorie langs over hoogbegaafdheid. Ouders reageerden hier onder andere op met: ‘Wat een feest der herkenning’.
En zagen ook hoe je veranderingen in gang kunt zetten door te kijken naar wat er achter het gedrag zit. Of dat je dingen vanuit het positieve kunt bekijken in plaats van dat je vanuit het negatieve kijkt.
Hierover gaf ook de wordcloud een duidelijk beeld.

Afbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijving

Wordcloud

Door het delen van de ervaringen en het luisteren naar hoe ook andere ouders hier tegenaan lopen en door het delen van mooie tips, werden het heel fijne en positieve avonden, waarbij de ouders ook handvatten kregen om mee aan de slag te gaan.
Het voornaamste winstpunt van deze avonden is waarschijnlijk geweest dat men zich gezien en gehoord heeft gevoeld en vrij uit heeft kunnen praten over hun mooie kinderen.

Voor nu was dit een eenmalige avond, maar gelukkig hebben we binnen het samenwerkingsverband wel een heel mooi oudersteunpunt ( www.oudersteunpunt.nl ). Kijk hier ook vooral eens rond!

Nieuwe netwerkregisseur PPO-NK: Gerben Zonneveld

“In samenwerking kan iets ontstaan wat je alleen niet voor mogelijk had gehouden.”

Eind maart is Gerben Zonneveld gestart als netwerkregisseur binnen PPO-NK. Hij volgt op interimbasis Fred de Wildt op, die in de rol van ISOB-basisschooldirecteur betrokken blijft bij onze organisatie. De 36-jarige Gerben heeft er een veelzijdige carrière op zitten (jazzmuzikant, adviseur in de financiële sector, en adviseur B&T en associé bij Bureau de Bedoeling). De rode lijn in zijn loopbaan is zijn fascinatie voor samenwerken. Even voorstellen!

“Bij PPO-NK wil ik ervoor zorgen dat mensen samen vooruitkijken en collega’s helpen de kwaliteit van de interacties in het netwerk te versterken. Ook streef ik ernaar dat het gesprek over het samenspel blijvend op de agenda staat en dat ik bij belangrijke spelers in het netwerk een zaadje kan planten dat zij daarin zélf ook het verschil kunnen maken.”

Samenwerken in een sterk netwerk

“Ik geloof dat goede samenwerking nodig is om in complexe (maatschappelijke) vraagstukken een stap te zetten. Dat potentieel beter wordt benut als je samenwerkt. Zeker binnen passend onderwijs, waarin veel verschillende spelers zich in het systeem rondom het kind zich tot elkaar en het kind verhouden. Juist in zo’n dynamisch speelveld is samenwerking zo belangrijk.

Iedereen heeft hetzelfde doel: het best passende onderwijs te realiseren voor iedere leerling in de regio. Om daar te komen is het heel hard nodig dat iedereen zelf de verantwoordelijk neemt om over zijn eigen ‘schutting’ heen te kijken en tegelijkertijd afhankelijk durft te zijn van anderen. Dat vraagt voortdurende alertheid. Wat kan ik zelf goed, maar kan ik beter samen met anderen?

En dat vind ik heerlijk. Bewegen in dat eeuwige spanningsveld tussen samenwerken en verschillen: samenwerken is relevant op het moment dat je verschilt, en soms maken juist die verschillen de samenwerking zo moeilijk. Dat proces waarin je continu zoekt en aanpast, de verhoudingen binnen zo’n netwerk die blijven veranderen, daar kan iedereen in groeien. Ik heb er zin in!”

Nieuwsgierig naar Gerben?

Stuur hem een mailtje via g.zonneveld@ppo-nk.nl

Stage lopen in Corona tijd

De afgelopen maanden hebben 2 stagiaires onderzoek gedaan voor het samenwerkingsverband. En omdat de meeste onderzoeksactiviteiten en kontakten online hebben plaats gevonden zetten we ze graag in dit maandbericht de spotlight.

Onderzoek Oudersteunpunt

Afbeelding met buiten, boom, persoonAutomatisch gegenereerde beschrijving‘Mijn naam is Melanie Schilder en ik ben student aan de Hogeschool van Amsterdam met als richting Pedagogiek. Sinds februari 2021 ben ik stagiaire binnen het Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland. Binnen het Samenwerkingsverband PPO-NK doe ik onderzoek naar de verlangens/behoeften van ouders van een kind met een extra onderwijs- en ondersteuningsbehoeften ten aanzien van het Oudersteunpunt. Hierbij heb ik literatuuronderzoek gedaan op micro-, meso- en macroniveau. Het literatuuronderzoek heeft antwoord gegeven op wat in de literatuur bekend is over het wenselijk aanbod ten aanzien van het ondersteunen van ouders. De resultaten van het literatuuronderzoek zijn vertaald naar interviewvragen. Op het huidige moment ben ik druk bezig met het veldonderzoek, namelijk het afnemen van de interviews met ouders, intern begeleiders, ambulant begeleiders, consulenten en een medewerker van de landelijke organisatie: Ouders & Onderwijs.

Vooralsnog blijkt de behoeften van ouders te liggen bij de informatievoorziening, het gezien en gehoord voelen en als gelijkwaardige gesprekspartner gezien worden. Tevens verlangen ouders naar oprechte nieuwsgierigheid en interesse.’

Stagelopen in Coronatijd door Pien Verhees

Afbeelding met persoonAutomatisch gegenereerde beschrijvingPien Verhees doet onderzoek naar een mogelijke verbanden tussen omgevingsfactoren en de verschillende ondersteuningsarrangementen die per gemeente worden afgegeven door het samenwerkingsverband ppo-nk in de jaren 2016 tot en met 2019?

Hoe was het om een stage in Corona tijd te doen?

‘Corona heeft een invloed op iedereen. zo heeft het ook invloed gehad op mij, als student tijdens mijn stage. Toen ik in Januari opzoek moest gaan naar een stageplek als masterstudent beleidssociologie ging dat al heel anders dan de jaren daarvoor. Normaal gesproken kwamen er mensen van interessante instellingen langs op de stagemarktdag van de Radboud Universiteit om ons te informeren over stageopdrachten en zodat er contacten gelegd konden worden. Deze stagemarkt werd dit jaar online gehouden. Op zich een mooi alternatief maar alvast contacten leggen was hierbij wel een stuk moeilijker (in een zoomomgeving met 40 mensen). Na de stagemarktdag ben ik daarom heel veel mailtjes rond gaan sturen in de hoop dat ik ergens op sollicitatiegesprek mocht komen. Ook deze sollicitatiegesprekken waren anders dan normaal. Het was niet mogelijk om naar kantoor te gaan en daarom waren alle sollicitatiegesprekken online. Ik was erg blij toen ik via Oberon in contact werd gebracht met het samenwerkingsverband en Astrid mij in een leuk online gesprek vertelde dat ze me aan wilde nemen als stagiaire.

Ik was super blij en opgelucht dat ik een stage had gevonden in coronatijd! In eerste instantie hadden we verwacht dat het mogelijk was voor mij om één dag in de week naar het kantoor te komen. De regels van de overheid lieten dit echter helaas niet toe. Hierdoor begon ik aan mijn stage vanuit thuis. Het was een beetje apart in het begin om iedereen alleen online te spreken/leren kennen. Inmiddels zit ik al aan het einde van mijn stageperiode en ben ik super blij dat ik bij het samenwerkingsverband stage heb mogen lopen. Ik vind het een hele interessante organisatie met hele aardige, leuke mensen. Corona heeft me echter soms wel een beetje tegen gezeten voor mijn gevoel. Bijvoorbeeld bij het maken van sociale contacten. Omdat ik niet naar kantoor kon komen, had ik weinig contact en heb ik niet echt met mensen waarmee ik niet in direct contact stond een praatje kunnen maken. Online, via Teams of mail, is dit voor mij heel anders en doe je dat toch minder snel. Het is heel normaal om te mailen/bellen voor vragen maar dit doe je niet om ‘gewoon even te kletsen’. Hierdoor voelde ik me soms ook wel een beetje eenzaam. Ik woon alleen en op dagen dat ik geen vergadering/gesprekje had, sprak ik soms een hele dag met niemand. Het was raar om pas s’ avonds wanneer ik met vrienden ging eten met iemand te kunnen praten. Op een gegeven moment wende ik hier wel aan en keek ik gewoon heel erg uit naar gezellig samen eten. Ook was het soms lastig om focus te houden wanneer ik de hele dag op mijn eigen kamer zat. Wat voor mij hierbij hielp was af en toe een stukje gaan wandelen of een plekje te reserveren in de universiteitsbibliotheek zodat ik daar kon werken. Dit werd dan weer moeilijker wanneer iemand uit mijn omgeving positief getest was op corona en ik in quarantaine moest. Uiteindelijk heeft het ook wel voordelen gehad. Zo heeft corona mij natuurlijk veel reistijd gescheeld. Daarnaast kon ik al mijn focus leggen bij de stage en mijn scriptie want er was vrij weinig afleiding. Mijn horeca baantje lag stil en er waren ook geen leuke activiteiten of feestjes. Ondanks deze kleine voordelen hoop ik toch dat alles snel weer terug kan gaan naar normaal zodat we alle nadelen van corona achter ons kunnen laten (en ik hopelijk tijdens de zoektocht naar een baan niet in dezelfde situatie zit)! ‘

Colofon

Je ontvangt deze nieuwsbrieven omdat je lid bent van de PPO-NK community.

Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via de e-mail: communicatie@ppo-nk.nl of telefoon: 072 792 01 10

Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5
1823 DL Alkmaar

Wil je deze e-mail niet meer ontvangen?
Schrijf je hier uit

Trefwoorden