Zo werken wij

  • mrt 2022
  • 260
Onze Professionals

Heeft een kind of groep kinderen op uw school extra onderwijsbehoeften? Of zijn er leerkrachten die steun nodig hebben, om tegemoet te kunnen komen aan de specifieke ondersteuningsbehoeften gaan we samen op zoek naar de beste oplossing.

Onze consulenten begeleiden scholen bij het inrichten van passend onderwijs voor ieder kind. Elke consulent heeft één werkgebied onder zijn/haar hoede. De basisscholen in Noord-Kennemerland werken samen in 8 werkgebieden, met jeugdhulp en de gemeenten als belangrijke partners. Voor de speciale voorzieningen is ook een consulent werkzaam.

Zorgplicht
Wanneer ouders hun kind aanmelden bij uw school, geldt de zorgplicht. Heeft het kind extra ondersteuning nodig? Dan schakelt uw school de consulent in. Deze zorgt er samen met de school en ouders voor dat alle stappen in de juiste volgorde worden gezet, zodat het kind onderwijs krijgt dat past. Op uw school of op een andere school. Meer weten? Lees de memo over Zorgplicht.

Multidisciplinair overleg (MDO)
Een belangrijke stap richting passend onderwijs is het multidisciplinair overleg (MDO). Leerkrachten, intern begeleiders, ouders, consulenten en andere betrokkenen [waaronder de Jeugd en Gezinscoach] bespreken daarin wat het kind, de leerkracht en de ouders nodig hebben om de juiste ondersteuning te bieden.

Steeds meer scholen betrekken ook het kind bij het overleg. Iedereen brengt zijn eigen gezichtspunt in. Zo ontstaat een gezamenlijk plan voor de juiste vervolgstappen. Voorafgaand aan het MDO wordt een start gemaakt met het invullen van TOP dossier, zodat informatie gedeeld wordt.

Trefwoorden