Maandbericht Juli 2022

  • jul 2022
  • 339

Afbeelding met tekst, persoon, binnenAutomatisch gegenereerde beschrijving

Maandbericht – Juli 2022

Beste lezer,

De laatste weken voor de vakantie zijn ingegaan. In dit maandbericht weer een compilatie van lezenswaardige onderwerpen en wetenswaardigheden binnen ons samenwerkingsverband:

Wij wensen je veel leesplezier en een ontspannen zomervakantie.

Agenda

13 juli

Teammiddag PPO-NK

16 juli t/m 28 augustus

Zomervakantie

30 aug + 1 sep

Interne studiedagen PPO-NK

28 september

Conferentie Samen Leren Leven

Kijk ook op onze community voor meer nieuwsberichten.

Zomergroet

Afbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijving

Conferentie Samen leren leven – 28 september 2022

De beweging naar inclusief onderwijs leeft.

We zijn ons steeds meer bewust van de impact op kinderen wanneer ze niet (meer) in de eigen buurt naar school kunnen gaan. Kinderen kunnen zich dan buitengesloten voelen.

Ook ontdekken we meer en meer de waarde van opgroeien en leren in een omgeving waar alle kinderen welkom zijn en meedoen.

Vanuit de wens naar inclusie rijst ook de vraag: "Ja maar wat doen we dan en hoe?". Ook de hobbels die we ervaren komen dan in beeld.

Het vraagt inspanning van ons allen. Het vraagt ook dat we samen gaan leren om steeds beter te worden in het inclusief maken van het dorp of stadsdeel waar het kind woont.

Daar gaat onze conferentie over!

Deze dag word je geïnspireerd door drie verschillende sprekers die je aan het denken zetten over exclusie en inclusie en het werken daaraan:

  • Beno Schraepen, auteur van het boek Excluses,
  • Jana Vyrastekova, econome
  • Lara Monteagudo Tubau, studente

In de middag gaan we aan de slag met verschillende Challenges van onze regio.

Meld je snel aan via deze link. We zien uit naar je komst.

Bezoek ook de pagina van de Netwerkgroep Samen Leren Leven voor meer inspiratie

Uit het werkgebied Langedijk: Leerlingen mét en zonder beperking spelen samen op rolstoelvriendelijk schoolplein

Ze hebben het voor elkaar! Leerlingen van basisschool IKC in Oudkarspel kwamen zelf met het idee om rolstoelvriendelijke speeltoestellen voor hun medeleerlingen te laten plaatsen. Met allerlei acties haalden ze meer dan 35.000 euro op. En vanmorgen werd het eerste speeltoestel feestelijk geopend. "Het is een droom die uitkomt", aldus Hannah, een van de initiatiefnemers.

NH/ Tom Jurriaans

NH/ Tom Jurriaans

"Het is een soort parcours geworden waar kinderen allerlei spelletjes kunnen doen die ook leerzaam zijn", vertelt Hannah trots. Samen met Bibi, Kiki, Mandy, Amy en Andries kwamen ze zelf bij de schoolleiding met het idee op de proppen omdat ze vonden dat hun schoolgenoten met een lichamelijke beperking ook gewoon buiten moesten kunnen spelen. "We zijn erg trots op het resultaat", vertelt Kiki.

Hun doel was om een speciaal aangepast speelplein mogelijk te maken, waar zowel de kinderen van de Kanz-klas als de andere leerlingen gebruik van kunnen maken. In de Kanz-klas zitten onder anderen leerlingen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Met allerlei acties zoals het ophalen van lege flessen en auto's wassen werd meer dan 35.000 euro opgehaald. "Dat is echt bizar veel", vertelt Andries. "Ik had nooit verwacht dat je dat als kind kunt ophalen."

Schoolvoorbeeld

De kinderen van groep 8 zijn volgens directeur Ariane Breimer een schoolvoorbeeld van burgerschapsonderwijs, waarbij het draait om de basisnormen en waarden van onze samenleving. "Het raakt me enorm, dit is wat je ieder kind gunt. Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen met elkaar samen speelt en leeft. Ik ben enorm trots op ze."

De kinderen zijn ook erg blij met het resultaat van hun harde werk. "We hebben net al het speeltoestel getest met de kinderen van de Kanzklas en ze vonden het erg leuk want ze moesten lachen", aldus Hannah. "Dat is echt goud waard", vertellen Amy en Mandy. "Het lijkt alsof we het onmogelijke hebben bereikt."

NH Nieuws was bij de feestelijke onthulling van het speeltoestel, bekijk hier de beelden.

Bron: NH Nieuws, Tom Jurriaans

Uit het werkgebied Alkmaar Zuid: In Alkmaar staat de gezondste basisschool van Noord-Holland Noord

OBS De Fontein in Alkmaar heeft maar liefst vier Gezonde School themacertificaten behaald! In heel Nederland hebben inmiddels 1.700 scholen (primair onderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo) één of meer themacertificaten. Er zijn landelijk maar een aantal primair onderwijs scholen die over vier of vijf certificaten beschikken. Hier is OBS De Fontein er nu één van en in deze regio de eerste basisschool.

De school vierde dit succes op woensdag 6 juli. Edward John Paulina, directeur GGD Hollands Noorden, overhandigde het vierde themacertificaat officieel aan Annika Schipper, leerkracht groep 6 en drijvende kracht achter de Gezonde School op OBS De Fontein. Het was een mooi samenzijn van diverse partners die betrokken zijn bij de Gezonde School aanpak op deze school (zoals Gezonde School adviseur GGD Hollands Noorden, JOGG, gemeente Alkmaar, beleidsmedewerker landelijk programma Gezonde School). De groep van juf Annika verzorgde een dans om het heugelijke feit te vieren.

Vignet Gezonde School

Scholen die een themacertificaat behalen, kunnen het vignet Gezonde School aanvragen. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. Met het vignet wil de school aan leerlingen en hun ouders laten zien, dat zij de gezondheid van leerlingen en leerkrachten erg belangrijk vindt.

Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgt OBS De Fontein voor actieve en gezonde leerlingen en is er aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen. Bovendien heeft de school speciale aandacht voor de thema’s:

  • Welbevinden
  • Voeding
  • Bewegen en sport
  • Relaties en seksualiteit

Activiteiten voor een structurele aanpak

OBS De Fontein besteedt in de lessen en projecten structureel aandacht aan de gekozen gezondheidsthema’s. Zo geeft de school in alle groepen les uit o.a. ‘Kriebels in je buik’ van Rutgers. Daarnaast werkt de school met KiVa. KiVa is een preventief, schoolbreed programma gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen. Hiermee wordt de sociale veiligheid en het pedagogisch klimaat op school verbeterd. Dit is slechts een greep uit de activiteiten die allemaal geborgd zijn in het school-beleid. Ouderbetrokkenheid staat hoog op de agenda.

Directeur Ronald de Groot is trots dat ‘zijn’ school het vignet Gezonde School draagt. “Er heerst meer rust en duidelijkheid binnen de school. Leerlingen zijn enthousiast en willen graag bewegen. En fruit en water is intussen een gewoonte geworden”. Op de vraag hoe ouders/opvoeders reageren op de lessen Relaties & Seksualiteit reageert de Groot: “Alles valt of staat met visie en een goede communicatie richting ouders”. Vanaf het nieuwe schooljaar vormt de school samen met kinderopvangpartner Kiddies/SKOA een kindcentrum voor onderwijs en opvang. De Gezonde School aanpak wordt doorgetrokken binnen het hele kindcentrum.

GGD Hollands Noorden adviseert en ondersteunt scholen in Noord-Holland-Noord die een Gezonde School willen worden. Het vignet Gezonde School is een initiatief van twintig landelijke gezondheidsorganisaties. Wilt u meer weten over het vignet Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl

Bron: GGD Hollands Noorden

Colofon

Je ontvangt deze nieuwsbrieven omdat je lid bent van de PPO-NK community.

Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via e-mail:

communicatie@ppo-nk.nl of telefoon: 072 792 01 10

Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5
1823 DL Alkmaar

Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Meld je af op: communicatie@ppo-nk.nl

Trefwoorden