Ondersteuningsplanraad

  • okt 2019
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast nov 2019
  • 694
PPO-NK - community beheer
Jaarverslag 18|19 - Kwaliteit

Wij hebben een Ondersteuningsplanraad: een medezeggenschapsraad van ouders en professionals van onze scholen. De OPR beoordeelt o.a. het ondersteuningsplan. De OPR bestaat uit 14 leden: 7 ouders en 7 personeelsleden verdeeld over onze 14 schoolbesturen.

Jaarverslag OPR 2018-2019

De ondersteuningsplanraad (OPR) van samenwerkingsverband (swv) PPO Noord-Kennemerland heeft tijdens dit schooljaar drie keer vergaderd.
Winanda Maljaars was voorzitter, Lottie Jong en Thea van der Zijden maakten ook deel uit van het dagelijks bestuur. Piet de Ruiter is aangesteld als ondersteuner.
Behalve Winanda, Thea en Lottie bestond de OPR uit Ilja Min, Renate Bowra, Joyce van der Poel, Monique Meiboom, Sara Madder en Daphne van Mourik. Om de vacatures in te vullen, zijn er verkiezingen georganiseerd. Er hebben zich onvoldoende kandidaten gemeld, zodat we het schooljaar 2018 – 2019 begonnen met een aantal oningevulde zetels.
De algemeen directeur van het swv, Astrid Ottenheym, is tijdens alle vergaderingen aanwezig geweest als vertegenwoordiger van het bevoegd gezag.
Alle vergaderingen hebben plaatsgevonden in het onderkomen van het samenwerkingsverband: het Regiohuis.

Per vergadering:

19 november 2018. Tijdens deze eerste bijeenkomst in het nieuwe schooljaar hadden we bezoek van Bas Baanders en Jack de Bruin. Jack de Bruin zit het overleg van de directeuren van de aangesloten schoolbesturen voor. Bas Baanders geeft ons uitgebreid informatie over de nieuwe organisatiestructuur van het swv. De inbreng van de OPR tijdens deze vergadering wordt meegenomen in de definitieve plannen. Het voorliggende plan valt in goede aarde bij de OPR. Tijdens deze vergadering wordt een oproep gedaan aan de OPR om iemand te benoemen in de sollicitatiecommissie voor de nieuw te vormen Raad van Toezicht (RvT). Later hebben Sara en Daphne zich hiervoor aangemeld. Eén van de leden van de RvT zit nl. op voordracht van de OPR in de RvT.
De derde trimesterrapportage van schooljaar 201-1018 hebben we uitgebreid behandeld.
De nieuwe reglementen zijn vastgelegd door de besturen en voorgelegd aan ons. Wij hebben er mee ingestemd. Als de nieuwe organisatievorm van kracht wordt, zullen de reglementen weer enigszins aangepast moeten worden. Er staat nl. nog geen RvT vermeld.
Het vermogen van het swv is besproken. Het jaarverslag van de OPR is vastgesteld. De verkiezingscommissie heeft verslag gedaan. Het oudersteunpunt heeft verder vorm gekregen, er zijn grote stappen gezet op dit gebied.

4 maart 2019. Hoofdpunt van deze vergadering was de governance (nieuwe organisatiestructuur). De bestuursvoorzitters van de aangesloten besturen zijn akkoord gegaan met de plannen zoals die bij ons in de vorige vergadering voorlagen. Het is de bedoeling dat er tempo wordt gemaakt, opdat de nieuwe bestuursvorm in het schooljaar 2019-2020 van kracht zal zijn.
De eerste trimesterrapportage van dit schooljaar hebben we behandeld. Dat is niet meer een document, maar te vinden op de website van het swv onder de knop “samen werken aan kwaliteit”.
We hebben het inspectierapport besproken. Het was een mooi rapport met alleen kritische opmerkingen over de organisatiestructuur. Deze laatste opmerkingen zijn later ingetrokken door de inspectie.

15 april 2019. Deze vergadering is niet doorgegaan.

8 juli 2019. De tweede trimesterrapportage was één van de punten tijdens deze vergadering.
We hebben het uitgebreid gehad over de nieuwe organisatie-structuur. Daphne en Sara hebben in de commissie geparticipeerd, die de gesprekken met de kandidaten voor de Raad van Toezicht (RvT) hebben gevoerd. Zij waren zeer content over het proces en de kandidaten. We hebben alle documenten die nodig zijn voor de nieuwe organisatie goedgekeurd. Waarschijnlijk wordt de RVT op 10 juli formeel benoemd. Alleen ons reglement moet nog aangepast worden.
Winanda (technisch voorzitter vanaf 1 april) en Piet (aftredend per 1 augustus 2020) zijn nog over van het dagelijks bestuur (db) van de OPR. Dit is een onwenselijke situatie, dus werd er een dringende oproep gedaan aan de blijven OPR-leden om deel van het db uit te gaan maken. Doordat een aantal leden moet aftreden, omdat ze geen kinderen meer op één van de scholen uit het samenwerkingsverband (swv) hebben, of omdat ze gestopt zijn met werken hebben we 6 vacatures. Iedereen gaat mensen proberen te werven om de vacatures in te vullen en er zullen verkiezingen worden georganiseerd.
We hebben de begroting van een positief advies voorzien.
Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs. Dat doet het NRO door onderwijsonderzoek te coördineren en te financieren, en door de verbinding tussen praktijk en onderzoek te verbeteren. Ons swv heeft een subsidie aangevraagd voor kinderen met een moeilijk gedrag. Die aanvraag is gehonoreerd en krijgt volgend schooljaar vorm. Het swv probeert tegelijkertijd een subsidie bij de Gelijke Kansen Alliantie te verwerven.
Joyce en Thea hebben gesprekken gevoerd met Fred van den Eerenbeemt over het moreel eigenaarschap van de OPR van het swv. Zij vonden het goede gesprekken. Ferd heeft een brede groep mensen geïnterviewd. Komend schooljaar komt het moreel eigenaarschap uitgebreid op de agenda van de OPR.