Een pareltje uit Alkmaar-Noord: De Groeiklas.

  • jan 2023
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast nov 2022
  • 357
PPO-NK - community beheer
Voor iedereen

De Groeiklas is een initiatief dat is ontstaan vanuit een vraag van Intern Begeleiders in Alkmaar-Noord. Er was al een plusklas opgezet. Voor de groep kinderen met een lagere intelligentie bestond nog niets.

Jasmijn van Ipkens, leerkracht en onderwijspedagoog, en moeder van een zoon met speciale onderwijsbehoeften, is deze uitdaging aangegaan. Ze begeleidt al bijna vier jaar de Groeiklas in Alkmaar-Noord. Een voorziening voor bovenbouwkinderen.

Eén ochtend per week ontmoeten gelijkgestemden elkaar. Ze gaan aan de gang met niet-schoolse vakken, zoals onder andere koken, tuinieren, spelletjes doen, theater. Ze leren te plannen, door te zetten, dat fouten maken oké is, dat het oké is dat je iets nog (!) niet kan. Ook worden ze gecoacht en leren ze zichzelf beter kennen. Ze leren hun talenten te ontdekken en ook waar ze hulp bij kunnen vragen.

Kortom, persoonlijke groei en meer zelfstandigheid! In de eigen klas op school kan alles wat geleerd is in de Groeiklas, toegepast worden. Bijvoorbeeld met rekenen en spellen of andere dingen die lastig kunnen zijn. Je weet dan, “ik kan doorzetten, ik gebruik mijn stappenplan, ik probeer het nog een keer… en ik ben niet alleen…..”

Wat nu mooi nieuws is, dat er een podcast ‘Dit is Onderwijs’ is, waarin Jasmijn vertelt over deze bijzondere voorziening.

Veel luisterplezier