1. Doorgaande schoolloopbaan

  • nov 2019
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast sep 2020
  • 595
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2019-2020

Wij vinden het belangrijk om de doorgaande schoolloopbaan van voorschool naar primair onderwijs en van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs te kunnen waarborgen. Om die reden registreren de consulenten of zij bij een van deze twee type mdo's betrokken worden. Tevens zijn er twee netwerkgroepen die samenkomen om deze doorgaande schoolloopbaan te monitoren en te evalueren. Op basis daarvan worden actiepunten geformuleerd voor het schooljaar.

In het schooljaar 2019-2020 zijn er in totaal 80 mdo's gevoerd ten behoeve van de doorgaande schoolloopbaan: 33 in een voorschoolse situatie en 47 in verband met advies richting voortgezet onderwijs. In werkelijkheid is het aantal mdo's hoger, omdat de mdo's die gevoerd worden met de speciale (basis)scholen niet gespecificeerd geregistreerd worden. Deze aantallen zijn vergelijkbaar met vorig schooljaar. De netwerkgroep 10-14 heeft zich vooral beziggehouden met de conferentie, voorlichting en werving van VO scholen en de centrale warme overdracht.

Netwerkgoep 0-4

Deze netwerkgroep draagt zorg voor het vinden van de juiste ondersteuning voor de overgang voorschool naar de basisschool heeft ervoor gezorgd dat er in elke gemeente lokale initiatieven lopen. Om die reden is de netwerkgroep op dit moment minder actief.

Netwerkgroep 10-14

De primaire opdracht voor deze netwerkgroep is om de overgangsperiode tussen de leeftijd 10 en 14 jaar voor alle kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen, zeker voor kwetsbare kinderen. De overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs is daar uiteraard één van de belangrijke sleutelthema’s in. De opdracht van de Netwerkgroep beperkt zich niet tot enkel de procedurele kant van deze overgang. Juist de pedagogische, didactische, sociaaleconomische en organisatie- en samenwerkingsvraagstukken rond de leeftijdsgroep 10 tot 14 jaar zijn bij uitstek het werkterrein van de Netwerkgroep.

De Netwerkgroep houdt zicht op belangrijke initiatieven, ontwikkelingen, innovaties, kansen en bedreigingen die zich regionaal (en landelijk) voordoen binnen dit inhoudelijk kader. Op basis daarvan beschouwt zij, adviseert zij, innoveert zij en doet ze zo praktisch mogelijke voorstellen voor aanpak of verbetering.

De Netwerkgroep is een overzichtsgroep: ze bewaakt samenhang en afstemming. Ze zet kleine groepjes aan het werk die eindverantwoordelijk zijn voor een eigen opdracht en die terugkoppelen in de Netwerkroep.

Bijeenkomsten

De netwerkgroep is in het derde trimester een keer bijeengekomen; in juni 2020. Deze bijeenkomst moest vanwege corona plaatsvinden via Microsoft Teams.

Naast de vaste agendapunten is er in deze bijeenkomst aandacht besteed aan:

Conferentie 2020

Vanaf januari 2020 is de netwerkgroep 10-14, en voornamelijk de werkgroep Conferentie 2020 (bestaande uit leden van de netwerkgroep), gestart met de voorbereidingen voor de Conferentie 10-14 van oktober 2020.

Het doel van de conferentie is tweeledig; ontmoeten & contact leggen en praktisch & concreet: mensen moeten iets kunnen brengen en iets kunnen meenemen. Met als onderwerp “Motivatie in het onderwijs”. In de afgelopen periode is verdere uitwerking gegeven aan de Conferentie door het bepalen van de locatie, de keynote-sprekers en de inhoud van de workshops. In verband met het corona-virus wordt in september 2020 besloten of de conferentie wel of niet zal doorgaan.

AVG

Een van de uitdagingen is dat de CWO ook moet voldoen aan de eisen die gesteld zijn door de wet AVG.

Voor het schooljaar 2020-2021 wordt door de scholen voor primair onderwijs toestemming van de ouders van de leerlingen van groep 8 gevraagd om deze gegevens te delen met het voortgezet onderwijs ten behoeve van het voor-roosteren. Hiervoor is een format opgesteld dat in juni 2020 in de netwerkgroep 10-14 is besproken en toegevoegd is aan de documentenset.

Het voortgezet onderwijs en het primair onderwijs willen afspreken dat er op een nader te bepalen moment een terugkoppeling zal plaatsvinden richting de basisscholen waar de brugklasleerlingen vandaan komen.

Om deze terugkoppeling aan te laten sluiten op de behoeften binnen het po en het vo is in de netwerkgroep van juni 2020 besloten om een kleine werkgroep te formeren die antwoord gaat geven op de volgende vragen:

  • Aan welke informatie is binnen het PO behoefte?

  • Welke informatie mag je op welke wijze delen?

  • Wanneer (in de schoolcarrière) kan je deze informatie het best delen?

  • Op welke wijze doen we dat?

Evaluatie CWO en corona

Dit jaar is door de coronacrisis de CWO niet op een locatie doorgegaan, maar is deze telefonisch uitgevoerd. Om een breed en goed beeld te krijgen hoe dit ervaren is, is er een evaluatie uitgezet die in juni 2020 in de netwerkgroep is besproken.

De enquête is verstuurd naar alle 168 groep 8 leerkrachten PO en naar de 12 contactpersonen VO. De vragen en antwoorden zijn gegroepeerd in een paar hoofdonderwerpen (digitale overdracht, warme overdracht etc.).

De resultaten zijn vertrouwelijk behandeld. Antwoorden die vaker voorkwamen, zijn in een overzicht verwerkt. Dit overzicht is in de netwerkgroep besproken, met de bedoeling een verbeterslag te maken. De suggesties van de werkgroep CWO zijn door de netwerkgroep 10-14 overgenomen en worden opgenomen in de documentenset van het komend schooljaar.

De algehele tevredenheid, uitgedrukt in een cijfer van 1 tot 10, van de CWO was:

Het gemiddelde vanuit het PO was 7,78 met een spreidingsbreedte van 4 – 10.

Het gemiddelde vanuit het VO was 7,63 met een spreidingsbreedte van 6 – 9.

Werkgebied bijeenkomsten

In de vergadering van juni 2020 is het verslag met de aanbevelingen vanuit de werkgebied bijeenkomst van 5 maart besproken. Afgesproken is dat een kleine werkgroep, met vertegenwoordigers vanuit het vo en de po, de aanbevelingen vanuit de werkgebied bijeenkomst verder uitwerkt.

Jaarplanning 2020/2021

In de netwerkgroep van juni 2020 is de jaarplanning van het schooljaar 2020/2021 doorgenomen, waarin tevens de thema’s voor het komend schooljaar zijn vastgelegd: Voorlichting & werving in het VO, (hoog)begaafdheid, Gelijke Kansen, werkgebied-bijeenkomsten, referentieniveau’s & DLE & PRO, lock-down van de werving.