3. Thuiszitters

  • nov 2019
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast sep 2020
  • 894
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2019-2020

Regio Noord-Kennemerland (de vijf gemeenten en de samenwerkingsverbanden PO en VO) werken nauw samen om thuiszitters te voorkomen. Door het thuiszitterspact (een gezamenlijke aanpak) kunnen we elkaars inspanningen versterken om een thuiszitter te voorkomen of te begeleiden of terug te leiden naar een passende plek. Daarnaast signaleren we samen belemmeringen in de deelname aan het onderwijs pakken deze proactief op.
Gesproken wordt van een thuiszitter als een leerplichtige jongere tussen de 5 en de 16 jaar, die ingeschreven staat op een school of onderwijsinstelling en die zonder geldige reden meer dan vier weken verzuimt, zonder dat hij/zij ontheffing heeft van de leerplicht respectievelijk vrijstelling van geregeld schoolbezoek of wegens het volgen van ander onderwijs. Elke drie maanden ontvangt het OCW een overzicht van het aantal thuiszittende leerlingen van het swv . Doel van PPO-NK is om geen thuiszitters te hebben.

In Noord-Kennemerland doen we er alles aan om thuiszitters te voorkomen. Mocht er toch sprake zijn van een (dreigende) thuiszitter, dan zetten we maatwerktrajecten in. In het derde trimester van 2019-2020 is er sprake van 4 thuiszitters en 37 leerlingen met een leertraject op maat.

In onderstaand overzicht zien we per werkgebied hoeveel leerlingen thuis zitten of gebruik maken van een leertraject op maat. De gebruikte terminologie wordt hier nader uitgelegd.

In bovenstaand overzicht is uitgegaan van het woonplaatsbeginsel. Het verzuim wordt ondergebracht bij de gemeente waar het kind woonachtig is. Het is mogelijk dat een kind in bijvoorbeeld de gemeente Heerhugowaard woont, maar naar een onderwijslocatie elders gaat in (of buiten) de regio van het samenwerkingsverband. Het aangepaste leertraject o.i.d. wordt dan ondergebracht bij gemeente Heerhugowaard.

Netwerkgroep Thuiszitters 2019-2020

De Netwerkgroep is het schooljaar 2019-2020 drie keer bij elkaar gekomen, waarvan één keer digitaal en één keer geannuleerd i.v.m. Covid-19. In de netwerkgroep zit een vertegenwoordiging van de leerplichtambtenaar van onze 5 gemeenten, schoolbesturen, beleidsmedewerker van de gemeente Alkmaar en zorgcoördinatoren/Intern begeleiders.

In de bijeenkomsten zijn de onderstaande zaken en activiteiten besproken.

Ontwikkelingen in de regio:

  • Buitengewoon Leren;

  • De groei van particuliere praktijken en hoe daar mee omgaan;

  • In Heerhugowaard wordt in groep 7 en 8 voorlichting gegeven over leerplicht;

  • OZG de Krekels in Alkmaar is opgeheven. Hoofdvestiging in Wijdenes. In de regio is nu geen OZG meer voor 7 – 12 jarigen leerlingen met combi LVB en psychiatrie. Er is een wachttijd voor Wijdenes.

  • De stand van zaken in de SO en SBO scholen wat betreft het dekkend netwerk. In sommige scholen zijn er weinig plaatsen vanaf het begin van het schooljaar. Hier zijn grote zorgen hier over gedeeld. De doorstroming van o.a. de OZG jonge kind stagneert hierdoor.

  • Preventiever werken is nodig en ook het gesprek over terugplaatsing naar regulier onderwijs wordt gevoerd.

  • Er is een concept tekst gemaakt vaan aanpak kinderen met een ontheffing Artikel 5A in samenwerking met SWV VO, GGD jeugdarts en de lpa’s.

Thuiszittersregistratie en foto-momenten: 15 september, 15 december, 15 maart en 15 juni 2020.

Met alle leerplichtambtenaren en de consulenten hebben we alle leerlingen in beeld rond verzuim. Het ongeoorloofd verzuim zit dit jaar tussen de 4- 7 leerlingen (> 0,03). Daarnaast hebben we de kinderen goed in beeld die minder naar school gaan en/of maatwerk traject hebben met onderwijs en zorg. Dit betreft gemiddeld 65 leerlingen (0,3% van de totale populatie basisschoolleerlingen) Allen staan geregistreerd onder geoorloofd verzuim. Elk kwartaal worden de leerlingen doorgesproken en gemonitord door de lpa’s en de consulenten.

Verzuimprotocol

In juni 2020 is de definitieve versie vastgesteld en verzonden naar alle scholen en besturen van onze regio. Dit is gerealiseerd met de hele netwerkgroep en met name door de grote inzet van de leerplichtambtenaren

Andere onderwerpen die zijn besproken:

  • Hoe versterken we de vertegenwoordiging in de netwerkgroep?

  • Presentatie bezoek van twee consulenten SWV (PO ren VO) aan Inaugureel Congres INSA: International Network School Attendance , te Oslo in oktober 2019 (“Thuiszitterscongres”);

  • Dag van de Leerplicht 20 november 2020 (dag van VN-verdrag Rechten van het kind);

  • Diverse artikelen en publicaties zijn onder de aandacht gebracht. De wens is om hier komend jaar meer mee te doen en de status vooraf beter aan te geven;

  • Inspiratie- regio “Aanpak Met andere ogen”.

Stand van zaken in tijden van Covid-19 vanuit leerplicht en de scholen (en foto-moment 15 juni: laten we doorgaan).

In een rondje langs alle aanwezigen, blijkt dat alle kinderen in beeld zijn. Bij een paar leerlingen zijn extra acties uitgezet o.a. melding bij Veilig Thuis. Vooral wordt benoemd dat het afstandsonderwijs veel goeds heeft gebracht en dat het geleerde niet verloren moet gaat. Besturen zijn aan het onderzoeken hoe er beleid op te maken is voor het vervolg hiervan. Er zijn mooie initiatieven ontstaan. In juni 2020 wordt geschat dat er minder dan 2% van de leerlingen nog niet naar school gaat.

Er is deels een beeld dat er in juni een groep(je) ouders is, die hun kinderen nog niet naar school laten gaan vanuit angst. Er lijkt sprake te zijn dat dit iets meer voorkomt bij ouders met een andere culturele achtergrond. Mogelijke verklaringen: andere informatie komt bij die ouders vanuit het land van herkomst, of religieuze redenen. Er zijn ook kinderen die door fysieke redenen te kwetsbaar zijn om naar school te gaan.