3. Ik maak verschil voor ons

  • nov 2019
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast sep 2020
  • 697
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2019-2020

Op 11 november heeft de conferentie 'ik maak verschil voor ons' plaatsgevonden in Heerhugowaard. Een prachtig moment om samen te vieren wat er in de samenwerking is bereikt afgelopen vijf jaar. Een conferentie waarvan we genoten hebben en samen hebben geleerd. Over veranderingen in onze samenleving en de betekenis daarvan voor Passend Onderwijs. Over hoe we samen het verschil kunnen maken. Over onze eigen plek binnen het grotere geheel. Hier kan je deze conferentie terugkijken.

De conferentie is het begin van de beweging "Ik maak verschil voor ons". In 2019-2020 gaan we gezamenlijk onderzoeken hoe eenieder het verschil kan maken, om samen ieder kind een passende plek te kunnen geven.

Netwerkgroep Samen Leren Leven

Vanuit de conferenties "Samen leren leven" en "Ik maak verschil voor ons" is het idee ontstaan om een netwerkgroep 'Samen leren leven' in het leven te roepen. Dit jaar zal de netwerkgroep de implementatie aan de hand van de gezamenlijke uitgangspunten verder vormgeven. De dialoog wordt versterkt en er wordt gekeken naar wat nodig is om inclusie via pilots en lerende dialoog te kunnen stimuleren, zodat ieder kind zich welkom voelt, mee doet en opgroeit in zijn eigen omgeving.

De werkgroep "Samen leren leven' is nog in de opstartende fase. De afgelopen periode is een procesplan geschreven waarin kaders zijn geschetst om richting te geven aan de discussie "inclusieve scholen". Naar aanleiding van het overleg met de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind (NSGK). Daaruit is een notitie gekomen die richting kan gaan geven aan het vormen van een visie.

Komende periode zal gestart worden met: uitwerken van een visie en missie. Deze zal op de Netwerkgroepenmarkt gepresenteerd worden aan de aanwezige scholen. Vervolgens zal geïnventariseerd worden welke scholen inclusief willen worden

Netwerkgroepenmarkt

Daarnaast is de Club Dynamiek begonnen met het organiseren van de netwerkgroepenmarkt die op 6 oktober 2020 gepland staat. De bedoeling van deze markt is dat netwerkgroepen elkaar ontmoeten en leren met en van elkaar. Gezien de corona-maatregelen wordt momenteel onderzocht op welke wijze de markt georganiseerd kan worden - hetzij fysiek dan wel virtueel.

Consulenten

Vanuit de gedachte 'Ik maak verschil voor ons' heeft het team van PPO-NK samen gekeken naar de rol van de consulent en de werkwijzen, zoals onze communicatie. Van daaruit zijn de werkgebiedclusters ontstaan, waarin ieder werkgebied samenwerkt met de werkgebieden binnen zijn/haar gemeente. Enkele consulenten nemen deel in de denktank: een groep binnen het team van PPO-NK die samen nadenkt over beleidszaken en de verdere ontwikkeling van het samenwerkingsverband.

'Denktank'

Om een lerend en elkaar verstekende gemeenschap te vormen waar iedereen het verschil wil én kan maken voor ons, is een ‘denktank’ in ontwikkeling. Deze 'denktank' gaat schooljaar 2020-2021 van start en komt tweewekelijks bij elkaar.

De 'denktank' is de verbinder van alles wat er in het samenwerkingsverband gebeurt. Het verbindt mensen, professionals en organisaties met elkaar en verbindt hen met de gezamenlijke opdracht: een dekkend netwerk vormen dat werkelijk recht doet aan de bedoeling.

De 'denktank' bestaat uit een basisteam die op thema’s of vraagstukken wordt aangevuld met onderwijs- en zorg professionals, beleidsambtenaren en ouders. Het basisteam wordt gevormd door: directeur bestuurder van PPO-NK, 3 consulenten met regionale scope, medewerker beleid & planning, regisseur kwaliteit & bedrijfsvoering.

De ‘denktank’ heeft een open structuur waar leden van netwerkgroepen op thema uitgenodigd worden en waar andere geïnteresseerden kunnen aansluiten op basis van expertise en/of opdracht. Het vaste team van de denktank vormt hierbij de binnenkring, andere genodigden vormen de buitenkring. Met deze 'denktank' willen we meer verbreding en draagvlak realiseren en staat daarmee ten dienste van het goed functioneren van ons organisatienetwerk.

De rol van de ‘denktank’ is signaleren, attenderen, agenderen, creëren, amenderen en levend houden vanuit een systemisch organisatienetwerk perspectief.