2. Innovatieprojecten

  • mei 2020
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast nov 2020
  • 498
PPO-NK - community beheer
Jaarverslag 19|20 - Toekomst
  • Alle leden mogen wijzigen

Elk werkgebied heeft zijn eigen budget voor arrangementen. Een deel van dit budget is bedoeld voor innovatieprojecten. Middels deze projecten willen wij inspelen op gezamenlijke behoeften en belangrijke thema's die spelen binnen het werkgebied. De ambitie is gesteld om aan het eind van 2021 15% van het budget in te zetten voor innovatie.

In het schooljaar 2019-2020 is in totaal € 46.779 euro uitgegeven aan innovatieprojecten. Dit bedrag geeft een ietwat vertekend beeld, omdat werkgebieden ook directe betalingen doen onder de noemer 'innovatieproject'. Het daadwerkelijke bedrag is daardoor hoger.

De werkgebieden verschillen van elkaar t.a.v de inzet van innovatiemiddelen. Waar bij het ene werkgebied de focus ligt op concrete innovatieprojecten, is het andere werkgebied vooral bezig met innovatie op het gebied van individuele arrangementen.

We constateren dat de innovatiebudgetten steeds meer een permanent karakter beginnen te krijgen wat de ontwikkeling van nieuwe projecten stagneert. Wij zijn van mening dat er binnen het budget ruimte moet blijven voor nieuwe ideeën en projecten om te kunnen vernieuwen.

De (door)ontwikkeling van nieuwe initiatieven heeft als gevolg van de coronacrisis stagnatie opgelopen en zijn projecten uitgesteld of later gestart.

Een greep uit de innovatieprojecten:

  • Groeiklas (Alkmaar-Noord)

In Alkmaar-Noord worden klassikale competentietrainingen aangeboden in groep 4 of 5 waarbij zowel de leerlingen, de ouders en school zijn betrokken. Doel is om storend gedrag bespreekbaar te maken en de omgang met elkaar te verbeteren. De groep wordt versterkt op sociaal-emotioneel niveau en de basisstructuur van de groep wordt versterkt.
De leerlingen worden zelfbewuster, zelfverzekerder en doen succeservaringen op waardoor het leerrendement verbetert.

  • Praktijkklas (Heerhugowaard-Noord)

De plannen om te komen tot de ontwikkeling van een praktijkklas in Heerhugowaard-Noord zijn vergevorderd. In eerste instantie wordt gestreefd naar bekostiging vanuit de onderwijsachterstandenmiddelen van gemeente Heerhugowaard. Hierover zijn nog geen definitieve toezeggingen gedaan. De voorziening zal in eerste instantie bedoeld zijn voor leerlingen uit groep 8 met een PrO/BB uitstroomadvies. Hiermee kunnen de leerlingen meer praktisch bezig zijn en leren en ook al kennis te maken met verschillende VO-scholen wat de zoektocht/keuze voor een vervolgschool ook positief moet gaan stimuleren.

  • Kleutercompetentietraining (Alkmaar-Oost)

Door middel van een groepstraining leren de kinderen voor zichzelf op te komen zonder anderen te kwetsen.