2. Begeleiding en ontwikkeling van leerkrachten

  • sep 2021
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast jan 2023
  • 328
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2021-2022
  • Alle leden mogen wijzigen

Waar we in 2014 zijn gestart vanuit de gedachte van een expertisemodel, werken we nu toe naar een professionaliseringsmodel in 2020. In het expertisemodel is het uitgangspunt dat een specialist de situatie overneemt en oplost. In het professionaliseringsmodel wordt de specialist waar nodig nog steeds ingezet en tegelijkertijd wordt de leerkracht geprofessionaliseerd zodat die zijn expertise uitbreidt.

Wij doen er alles aan om de leerkracht te ondersteunen bij het omgaan met kinderen met diverse ondersteuningsbehoeften. Zij hoeven niet alles zelf te kunnen, maar zijn wel in staat om goed aan te geven wat er nodig is voor het onderwijsproces van het kind.

MDO

Een MDO is een belangrijk middel om de professionaliteit van de leerkracht te vergroten. Naast het analyseren, opzetten, evalueren, van een hulpvraag/begeleidingstraject heeft een MDO ook als doel de basis leerkrachtvaardigheden te vergroten, zodat de leerkracht bij een volgend ‘gelijkwaardig’ probleem zelfstandig kan acteren. Tijdens het MDO zoeken we met de ouders en het kind naar een passende oplossing/ ondersteuning.

We zijn verheugd dat steeds vaker de J&G coaches als vaste overlegpartners betrokken zijn is bij een MDO – dit zorgt voor verdieping van kennis en betere afstemming tussen het Onderwijs-Zorg domein.

Trainingen:

  • In het schooljaar 2021-2022 lag de focus van professionalisering vooral op het versterken van leerkrachtvaardigheden door middel van masterclasses en de training Wegwijs in gedrag. Daarnaast werd in verschillende werkgebieden gewerkt aan de Plezierige klas gericht, HB en de extra impulsklas.

  • Ook dit schooljaar zijn we verder gegaan met de beweging "Ik maak verschil voor ons": zo dragen we samen de verantwoordelijkheid voor passend onderwijs en het dekkend netwerk voor de ontwikkelingsvragen van alle kinderen in ons samenwerkingsverband en we laten niet los tot dat het kind weer floreert.

  • Vanuit de netwerkgroep Hoogbegaafdheid is een fysiek en online kenniscentrum HB ingericht ter ondersteuning van de leerkrachten en HB coördinatoren in het basisonderwijs. Jaarlijks wordt een activiteitenaanbod opgesteld met trainingen en bijeenkomsten. Lees meer hierover op het Kenniscentrum HB.

Trefwoorden