Maandbericht November 2023

  • dec 2023
  • 311

PPO-NK maandmailing – November 2023

Beste lezer,

In de maandmailing van PPO-NK vinden ouders, onderwijsprofessionals, zorgpartners en andere organisaties het laatste nieuws over passend primair onderwijs in onze regio. We vertellen je iedere maand over de belangrijkste ontwikkelingen binnen ons samenwerkingsverband en regio.

Met deze maand de volgende onderwerpen:

  • “Samen om het gezin gaan staan” PPO-NK en GGZ trekken vaker samen op

  • In het nieuws – Bezoek minister Paul aan de WSNS klas in Bergen
  • Vacatures: HB coördinator en OPR leden gezocht
  • Komende activiteiten en workshops

We wensen iedereen veel leesplezier

Kijk ook op onze werkplaats voor meer nieuwsberichten.

Afbeelding met kleding, stoel, overdekt, meubelsAutomatisch gegenereerde beschrijving

“Samen om het gezin gaan staan”

PPO-NK en GGZ trekken vaker samen op

KOPP/KOV in de klas: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met een Verslaving. Daarover deelde de GGZ kennis op de jaarlijkse conferentie van samenwerkingsverband PPO-NK.

GGZ-preventiewerker Petra Poland vertelt enthousiast: “Het is ongelofelijk belangrijk dat we elkaar als GGZ en PPO-NK vaker opzoeken, zodat we uiteindelijk gezinnen verder kunnen helpen. Want dat is waar het om gaat!”

Consulent Eva Schmidt-Cnossen vult aan: “Op onze jaarlijkse conferentie met het thema ‘Toekomsten maken we nu!’ wilden we ouders, onderwijs- en zorgprofessionals graag laten kennismaken met de GGZ en hoopten we hen bewuster te maken van de mentale uitdagingen waar sommige gezinnen mee te maken hebben.”

KOPP/KOV

“Samen met mijn collega Olga gaf ik een workshop over KOPP/KOV, of liever: mentale veerkracht in de schoolklas”, gaat Petra verder.

“Gemiddeld vijf kinderen per schoolklas heeft een ouder met een psychisch probleem (denk aan een depressie, een angst-, eet- of persoonlijkheidsstoornis) en/of verslaving.”

Afbeelding met kleding, persoon, overdekt, Menselijk gezichtAutomatisch gegenereerde beschrijving

Weten wat er met je ouder aan de hand is, is van onschatbare waarde voor een kind. Petra: “Hoe eerder een leerkracht weet dat er thuis iets speelt, hoe beter we kinderen en hun gezin kunnen helpen. Hopelijk kunnen we zo psychische problemen in de toekomst helpen voorkomen. Bijvoorbeeld binnen onze gratis preventiegroepen voor verschillende leeftijden:

  • Jonge kinderen | Piep zei de muis, 4-7 jaar
  • KOPP/KOV doe-en-praatgroep 8-12
  • KOPP/KOV doe-en-praatgroep 12-16
  • KOPP/KOV doe-en-praatgroep 17+

Het is voor deelnemers én ouders een verademing om te horen dat ze niet de enige zijn. En het helpt om te praten over wat je meemaakt en voelt. Het taboe mag eraf: psychische problemen en verslaving komen veel voor en het is echt oké om daar woorden aan te geven.”

Mooie vragen

Tijdens de workshop bleek dat veel onderwijsprofessionals en hulpverleners nog niet wisten hoeveel kinderen en gezinnen te maken hebben met KOPP/KOV. Petra: “De deelnemers waren heel enthousiast over ons aanbod rondom mentale veerkracht. Ook kregen we vragen waar we geen pasklaar antwoord op hebben: wat doe je als een ouder van een kind zelf nog niet klaar is om hulp te ontvangen? Een ingewikkelde kwestie. Misschien wel het enige wat je kunt doen, is regelmatig aan het kind vragen hoe het gaat en extra aandacht geven. Ook kun je uiteraard altijd contact met Petra opnemen en samen verder zoeken naar mogelijkheden.

Ook een mooie vraag van een onderwijsprofessional: bespreek je deze situaties in de klas, of juist 1-op-1? Dat verschilt per kind. Het is maatwerk. Ik adviseer aan iedereen: praat erover met iemand bij wie je je veilig voelt. Het lucht op en zorgt voor oplossingen.”

Praten: een vak op school?

“Door met de enthousiaste mensen van PPO-NK, onderwijsprofessionals en ouders samen te werken, slaat mijn eigen fantasie wel eens op hol. Hoe mooi zou het zijn als álle kinderen meer handvatten krijgen rondom mentale veerkracht. Hoe praat je over gevoelens? Hoe leer je signalen van je lijf te herkennen en ernaar te luisteren? Hoe geef je je eigen grenzen aan? Wat kan je doen als jezelf niet lekker in je vel zit? Het lijkt mij een heel mooi schoolvak!”

Meer weten?

Kom naar de eerstvolgende sessie in samenwerking met de GGZ op 5 februari 2024 tussen 15.00 en 17.00 uur. Neem contact op met Eva Schmidt Cnossen, consulent PPO-NK, via: e.schmidt-cnossen@ppo-nk.nl

In het nieuws

Demissionair minister Paul bezocht de WSNS klas op de AR Holstschool in Bergen

Kinderen en jongeren met een ernstige beperking moeten in de toekomst samen les kunnen krijgen op middelbare scholen. Dat vinden de colleges van B&W van de gemeenten Bergen en Schoorl. Dat gebeurt al op basisscholen, bijvoorbeeld op de Adriaan Roland Holstschool in Bergen. Hier krijgen deze leerlingen samen les en zorg op maat. Voor de twee colleges is dat voldoende reden om demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul uit te nodigen op deze school in Bergen. Op maandag 20 november 2023 kwam zij langs.

Bekijk het video verslag van het bezoek: https://youtu.be/7-P9KsSVIms?si=iVtuPqFNxJgvbipY

Vacatures

  • HB-coördinator

Wil jij samen met een enthousiaste en inhoudelijk gedreven Netwerkgroep een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen rondom het thema (hoog)begaafdheid binnen ons samenwerkingsverband? Dan is de functie van HB-coördinator van het samenwerkingsverband wellicht iets voor jou.

Onlangs hebben we een film gemaakt waarin we laten zien wat er de afgelopen (subsidie)periode in onze regio is gebeurd op het gebied van hoogbegaafdheid en laten we zien waar wij trots op zijn. Bekijk de film via deze link: https://youtu.be/ncRkUilYSIY (duur: ong. 20 min).

Lees hier meer over de vacature en reageer voor uiterlijk 31 december 2023.

  • OPR leden gezocht

De OPR van een samenwerkingsverband houdt zich vooral bezig met het beleid voor de hele regio. Dit beleid wordt vastgelegd in het ondersteuningsplan, een plan dat steeds voor vier jaar wordt vastgelegd. De taken van een OPR-lid zijn vergelijkbaar met die van een (G)MR-lid van een school of stichting.

I.v.m. vertrek van enkele leden zijn wij opzoek naar nieuwe leden. Als lid van de OPR leer je over medezeggenschap en over passend onderwijs in de regio. Jouw mening in de OPR doet er echt toe! Zo maken we de verbinding tussen regionaal beleid en praktijk van alledag voor leerkrachten en ouders.

Ben je nieuwsgierig geworden of de OPR iets voor jou is? Bekijk onze OPR pagina op de werkplaats

Komende activiteiten en workshops:

  • 24 januari 2024 - Thema avond voor ouders over Mindset

Inge Corstiaans (Platform Mindset) laat je deze avond kennis maken met de impact van onze overtuigingen (mindsets) op onze mogelijkheden: zijn ze helpend of belemmeren ze je juist tijdens je werk- en leerproces?

Tijdens deze thema avond ga je gericht aan de slag te gaan met het bewust aannemen en stimuleren van de groeimindset.

voor: Ouders

Kijk voor meer info en tijd op het activiteiten overzicht van het Kenniscentrum HB of neem contact op met Susan den Otter, interim HB-coördinator Samenwerkingsverband: s.denotter@ppo-nk.nl.

  • 31 januari 2024 - Signaleren en ondersteuner van slimme kleuters - groep 3

Heb jij kinderen in de klas die net iets meer nodig hebben? Al verder zijn in hun ontwikkeling en wat meer uitdaging kunnen gebruiken? Tijdens deze workshop ga je praktisch aan de slag om deze kinderen beter te signaleren en te ondersteunen in je groep.

Voor: Onderwijsprofessionals

Kijk voor meer info en tijd op het activiteiten overzicht van het Kenniscentrum HB of neem contact op met Susan den Otter, interim HB-coördinator Samenwerkingsverband: s.denotter@ppo-nk.nl.

  • diverse data - Dialoogsessies ‘In contact met ouders’ voor onderwijsprofessionals

De dialoog sessie geeft een inkijk in de psychologie van het ouderschap. Hierdoor kan je als professional nog beter in contact treden met ouders. Tijdens de dialoogsessie maak je kennis met de ouderschapstheorie, ons eigen beeld van ouderschap, onze persoonlijke triggers, hoe deze doorspelen in contact met de ouders en is er uiteraard ruimte om in dialoog te gaan met elkaar.

Kijk voor de actuele data en tijden op het activiteiten overzicht van het Oudersteunpunt.

Voor professionals die de dialoogsessie al hebben gevolgd bestaat ook de mogelijkheid van in intervisie.

  • 19 maart 2024 - Oudercafé passend onderwijs, Thema: ‘Anders dan verwacht’

Als je een kind krijgt, heb je vaak een beeld over de toekomst. Als dit proces anders verloopt, dien je deze verwachtingen bij te stellen. Wat doet dat met jou als ouder? Wat doet het met jou en jullie als gezin?

Tijdens deze avond zullen drie ervaringsdeskundigen ouders hun verhaal delen. Het delen van deze verhalen kan helpen in je eigen proces en zorgen voor (h)erkenning. Ook is er ruimte om met elkaar in dialoog te gaan.

Meer informatie op: https://werkplaats.ppo-nk.nl/thoughts/14166

Colofon

Je ontvangt deze nieuwsbrieven, omdat je lid bent van de PPO-NK community.
Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via e-mail:

communicatie@ppo-nk.nl of telefoon: 072 792 01 10

Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5, 1823 DL Alkmaar

Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Meld je af op: communicatie@ppo-nk.nl

Trefwoorden