Nieuws uit ons Netwerk - November-December 2024
- 18 dec
- 74
.
PPO-NK Nieuws uit ons Netwerk – November/ December 2024
.
.
In deze mailing van PPO-NK vinden ouders, onderwijsprofessionals, zorgpartners en andere organisaties het laatste nieuws over passend primair onderwijs in onze regio. We vertellen je iedere maand over de belangrijkste ontwikkelingen binnen ons samenwerkingsverband en regio.
Met deze maand:
- Blog van Janneke Oosterman
- Kerstgroet
- Nieuwe gezichten bij PPO-NK
- Routes Nieuwkomersonderwijs regio Noord Kennemerland primair onderwijs
- Jubileum magazine De groeiklas - leren denken
- In het Nieuws: Geslaagde studiedag gespecialiseerd onderwijs in Heiloo; Feestelijke afronding van de vernieuwde Basistraining TOP dossier voor IB-ers; Masterclass Transformatieve school; Werkbezoek van het steunpunt passend onderwijs
Fijne feestdagen , een goede jaarwisseling en veel leesplezier
Kijk ook op onze werkplaats voor meer nieuwsberichten
.
.
Blog Janneke Oosterman
We staan op de valreep van de kerstvakantie. Afgelopen jaar is enorm veel werk verzet door heel veel professionals om goed en passend onderwijs te verzorgen voor al onze regio. Door bezoeken aan verschillende scholen en voorzieningen en gesprekken met professionals ben ik onder de indruk geraakt van de passie en betrokkenheid waarmee professionals hun werk doen.
We mogen trots zijn op een dekkend netwerk van voorzieningen waardoor de schoolaanwezigheid in onze regio hoog is. In de verschillende werkgebieden is er innovatie aangeboord om ervoor te zorgen dat ook (jonge) kinderen met uitdagende ondersteuningsbehoeften kunnen starten op een reguliere school of langer kunnen blijven. Daarvoor is samenwerking tussen de scholen en verschillende onderwijs- en zorgprofessionals nodig.
Door het systeem rondom de leerlingen te versterken, zijn we er met elkaar in staat om een pedagogische basis te bieden waardoor kinderen zich verder kunnen te ontwikkelen. We zijn er nog niet, lopen soms tegen moeilijkheden aan maar het weerhoudt ons niet om blijvend verder te bouwen. Enorm bedankt voor de aandacht en zorg die jullie hebben besteed aan al onze leerlingen. Ook in 2025 gaan we voor een stevige samenwerking om alle leerlingen passend in inclusief onderwijs te bieden.
Janneke Oosterman
.
.
Nieuwe gezichten bij PPO-NK
Keshia Elhorst – transitiebegeleider expertise Nieuwkomers
Sinds september ben ik werkzaam als transitiebegeleider expertise nieuwkomers. Ik heb veel ervaring in het (nieuwkomers)onderwijs als leerkracht en als coördinator. In mijn huidige functie zal ik onder andere ondersteuning bieden aan de expertisescholen in de regio (De Waaier, Alkmaar en De Regenboog, Heerhugowaard) in het ontwikkelen van een doorgaande lijn in het onderwijs aan nieuwkomers en onderzoeken wat bijdraagt aan de borging van het dekkend aanbod.
Brim Balder – Franssen managementassistente
Ik ben per 4 november begonnen als Managementassistente. De afgelopen 23 jaar heb ik bij een Corporate organisatie gewerkt als Marketing Project Management en Event Management. De komende weken werk ik samen met Anita aan de overdracht, die vanaf eind januari van haar pensioen mag genieten. Ik ben van maandag tot en met donderdag op kantoor en vrijdagochtend werk ik vanuit huis. E: secretariaat@ppo-nk.nl
.
.
Routes Nieuwkomersonderwijs regio Noord Kennemerland primair onderwijs
Inleiding
Er is hoge betrokkenheid van alle netwerkpartners om het goede te doen voor nieuwkomers-leerlingen en gezinnen in regio Noord Kennemerland. Veel basisscholen hebben nu meerdere nieuwkomers in school en zij hebben wellicht vragen over het nieuwkomersonderwijs. Deze notitie biedt duidelijkheid aan scholen hoe de onderwijsroutes voor nieuwkomers in de regio lopen en waar scholen, met welke vragen, terecht kunnen.
Er zijn 2 routes:
Route a: Gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo
Kinderen van statushouders, kinderen met Oekraïense nationaliteit en Europese arbeidsmigranten (neven-instromers) die in Alkmaar, Bergen of Heiloo zijn komen wonen en korter dan 1 jaar in Nederland zijn, melden zich aan bij de Waaier via deze link.
Na het welkomgesprek zal de nieuwkomersleerling vijf dagen in de week de Waaier bezoeken. De coördinator van de Waaier maakt de afweging op welke locatie van de Waaier het passende aanbod en omgeving aan de nieuwkomersleerling kan worden geboden. De nieuwkomerskleuters van 4 en 5 jaar starten direct op een reguliere basisschool naar keuze van ouders. Ondersteuning voor nieuwkomersleerlingen dient vanuit de basis of lichte ondersteuning van de school te komen.
In het welkomgesprek worden nieuwkomersouders geadviseerd een thuisnabije uitstroomschool uit te kiezen (voor de uitstroom na de periode op de Waaier). Wanneer de uitstroomschool bekend is gemaakt, dan zal de Waaier het doorstroomprotocol met de gekozen uitstroomschool sturen.
Route b: Gemeente Dijk en Waard
Optie 1: De nieuwkomersleerling wordt aangemeld op een reguliere basisschool. De reguliere basisschool gaat na of ze de leerling zelf het onderwijs kan bieden dat nodig is of dat de leerling beter verwezen kan worden naar De Regenboog. Als de school het onderwijs zelf kan bieden kunnen ze direct aan de slag en zijn ze zelf verantwoordelijk voor de vormgeving van het onderwijs.
Optie 2: De verwijsroute naar De Regenboog is als volgt; de stamschool neemt contact op met de Regenboog. De Regenboog kijkt of plaatsing mogelijk is en neemt de intake vervolgens over. Nieuwkomersouders kunnen ook via de website van de Regenboog (link) hun interesse in de school aangeven.
Wanneer de leerling toe is aan het volledig volgen van het onderwijs binnen een reguliere setting, wordt de overdracht naar het regulier basisonderwijs in gang gezet. Het streven is dat de leerling na één jaar intensief taalaanbod op de Regenboog, volledig uitstroomt naar het regulier onderwijs. Bij leerlingen die langer dan één jaar Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd, maar de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen, is het wenselijk om de ondersteunings-behoeften in kaart te brengen.
Note: bij de uitstroom naar het regulier onderwijs wordt de spreiding van de nieuwkomers in acht genomen.
Leerlingenvervoer alle gemeenten:
de gemeente beoordelen aanvragen voor leerlingenvervoer op basis van de Verordening Leerlingenvervoer van desbetreffende gemeente.
Nazorgtraject/ leerkrachtondersteuning
In regio Noord-Kennemerland zijn er twee taalvoorzieningen, expertisecentrum de Regenboog in Dijk en Waard en expertisecentrum de Waaier in Alkmaar[1]. Na een jaar taalonderwijs, stromen de nieuwkomersleerlingen veelal door naar een reguliere basisschool. Vanuit beide voorzieningen wordt een nazorgtraject/ leerkrachtondersteuning op de basisschool verzorgd. Over de uitvoering van het nazorgtraject /leerkrachtondersteuning wordt vanuit de taalvoorziening contact opgenomen met de basisschool.
Als een basisschool tijdens of na het nazorgtraject/leerkrachtondersteuning nog een vraag heeft over de nieuwkomer, dan kan deze vraag gesteld worden aan desbetreffende taalvoorziening.
Buiten de regio
Mocht er een vraag zijn over een nieuwkomer die niet naar één van de regionale expertisecentra is geweest, maar buiten de regio komt, dan kan de basisschool een vraag stellen aan het expertisecentrum in gemeente waar de school staat[2].
MDO
Mocht de basisschool een vraag hebben die de basis- en lichte ondersteuning overstijgt, dan dient de school volgens bekende werkwijze een multidisciplinair overleg te beleggen met de consulent swv (en cjg-coach) gekoppeld aan de school. Vanuit dat overleg wordt bekeken wat nodig is om de vraag te beantwoorden.
Basisschool: Ik heb een vraag over een nieuwkomer
| |
Expertisecentrum de Waaier - gemeenten Alkmaar/ Bergen/Heiloo:
Algemene vraag over nieuwkomers? Neem contact op via de.waaier@saks.nl Een vraag over de leerkrachtondersteuning? Neem contact op via ondersteuning.dewaaier@saks.nl tel: 072-5117973 |
Expertisecentrum de Regenboog - gemeente Dijk & Waard:
Algemene vraag over nieuwkomers of over het nazorgtraject? Neem contact op met Nicola van der Stoop (directeur) of Patricia Groot- Dekker (locatieleider) via nicola.vanderstoop@blosse.nl en patricia.dekker@blosse.nl tel: 072 - 7210807
|
PO-VO overgang nieuwkomersleerlingen
Voor schoolverlatende nieuwkomersleerlingen zijn er aangepaste afspraken omtrent aanvullende toetsing gemaakt. Bezoek de website van samenwerkingverband VO Noord Kennemerland voor meer informatie, zie link Aanvullende toetsing - Artikel - SWVNK
Ondersteunende instanties
Kijk voor het actuele landelijke nieuws over nieuwkomersonderwijs op www.lowan.nl. Hier vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen, passende lesmaterialen, informatiebijeenkomsten en financiering. Wees alert op de beschikbare bekostiging vanuit ministerie https://www.lowan.nl/po/richtlijnen-en-kaders/bekostiging-ocw/
|
|
Inova biedt maatschappelijke begeleiding, coaching, training en voorlichting aan statushouders en migranten die als vrijwilliger aan de slag willen, een beroepsopleiding volgen of een baan zoeken. Lisette de Graaf (teamleider Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk) lisette.degraaf@inova-alkmaar.nl 06 19150668
|
|
Humanitas biedt hulp aan mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Humanitas biedt o.a. Homestart, Voorleesexpress, Maatjesproject, Kindervakantieweken. https://www.humanitas.nl/themas/opgroeien/ De CJG- coaches van de gemeenten kunnen je goed op de hoogte brengen van het aanbod.
|
|
MET biedt ondersteuning op verschillende leefdomeinen voor o.a. nieuwkomersgezinnen in gemeente Dijk en Waard. https://www.metdijkenwaard.nl/ |
[1] één locatie in basisschool de Wegwijzer, één locatie in basisschool de Kring en per voorjaar 2025 één locatie op AZC Robonsbosweg Alkmaar
[2] Basisscholen in gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo stellen hun vragen aan de Waaier. Basisscholen in gemeente Dijk en Waard stellen hun vraag aan de Regenboog.
.
.
Jubileum magazine – De Groeiklas – leren denken
Ter ere van het 5 jarig bestaan hebben de leerlingen van de Groeiklas in Alkmaar Noord een jubileum magazine gemaakt over de Groeiklas.
De Groeiklas is speciaal gericht op leerlingen die uitstromen naar praktijk gericht voortgezet onderwijs.
Bekijk het hele magazine via deze link
.
.
In het Nieuws:
Geslaagde studiedag gespecialiseerd onderwijs in Heiloo Op 4 november kwamen ruim 240 onderwijsprofessionals uit het gespecialiseerd onderwijs voor een studiedag naar de prachtige cultuurkoepel in Heiloo. Bart Heeling nam ons mee in het vergroten van veerkracht van kinderen door traumasensitief lesgeven. ‘Gedrag geeft niet zozeer een oorzaak, gedrag heeft een functie’. Hij riep de professionals op om zonder oordeel te reageren op gedrag van kinderen en goed te kijken wat het kind met het gedrag wil communiceren en gaf suggesties om adequaat te reageren op ‘ongewenst’ gedrag. Lees hier meer
|
|
Feestelijke afronding van de vernieuwde Basistraining TOP dossier voor IB-ers. Op 8 november heeft de eerste lichting startende IB-ers het Certificaat Basistraining TOP dossier voor IB-ers in ontvangst mogen nemen.
|
|
Masterclass Transformatieve school Op 18 november inspireerde Iliass El Hadioui, programmaleider van het professionaliserings- en cultuurveranderingsprogramma De Transformatieve School, onderwijsprofessionals van de samenwerkingsverbanden po en vo Noord-Kennemerland over hoe we in de regio het verschil kunnen maken bij groeiende verschillen op scholen.
|
|
|
Werkbezoek van het steunpunt passend onderwijs Op 28 november vond een werkbezoek van het steunpunt passend onderwijs plaats in de regio Noord-Kennemerland. Een 50-tal aanwezigen van verschillende organisaties namen deel om inzicht te krijgen hoe Samenwerkingsverband PPO-NK en Samenwerkingsverband vo Noord-Kennemerland vanuit een meervoudig perspectief werken aan inclusiever onderwijs. De po-vo netwerkgroepen nieuwkomers, schoolaanwezigheid en jeugdhulp op school (JOS/SOOS) illustreerden hun gezamenlijke werkwijze met praktijkvoorbeelden. Bekijk hier het hele bericht.
|
.
Wat vind je van dit maandbericht?
We horen graag wat je van ons maandbericht vind.
Laat het ons dat weten ? Dank je wel !
.
Colofon
Je ontvangt deze nieuwsbrieven, omdat je lid bent van de PPO-NK community.
Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via e-mail:
communicatie@ppo-nk.nl of telefoon: 072 792 01 10
Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5, 1823 DL Alkmaar
Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Meld je af op: communicatie@ppo-nk.nl
.