Nieuwe functie: ambulant begeleider nieuwkomers

  • feb 2018
  • 2
  • 2010
Nieuwsberichten
  • Lisette Groot
  • Harmanneke Grapendaal

Sinds februari hebben we een nieuwe professional aan boord: Mireille Koeleveld, ambulant begeleider nieuwkomers. Zij adviseert leerkrachten en scholen over nieuwkomersonderwijs en verbindt nieuwkomers, leerkrachten, scholen en (taal)voorzieningen in de regio. Even voorstellen!

Mireille Koeleveld werkt al meer dan 25 jaar in het onderwijs, als docent, remedial teacher en intern begeleider. “De laatste drie jaar ben ik actief geweest op AZC-school De Wissel in Alkmaar, waar ik veel met nieuwkomers werkte. Een grote interesse in verschillende culturen heb ik altijd gehad. En ik vind het fantastisch om kinderen weer kind te kunnen laten zijn, ook -juist- de nieuwkomers. In deze functie komt dat samen; ik was dus gelijk enthousiast!”

Wie zijn nieuwkomers?
“Kinderen die net in Nederland zijn, noemen we ook wel nieuwkomers”, legt Mireille uit. “Hoe ga je daarmee om als maatschappij? Als school? Wat doe je als een kind met een taalachterstand in de klas komt? Bij welke instanties kunnen scholen of docenten terecht voor extra ondersteuning? Die praktische vragen spelen nu in de regio.”

Wat doet een ambulant begeleider nieuwkomers?

“Ambulant begeleider nieuwkomers is een dynamische functie waarin een hoop te ontdekken valt”, vertelt Mireille. “Zo onderzoek ik het huidige aanbod van de mogelijkheden rond nieuwkomeronderwijs en -ondersteuning en probeer ik vraag en aanbod te verbinden. Daarnaast adviseer ik scholen en leerkrachten en bied ik begeleiding rond nieuwkomeronderwijs, bijvoorbeeld bij de intake van nieuwkomers op een reguliere school. Ook ben ik betrokken bij de netwerkgroep nieuwkomers.”

Netwerkgroep nieuwkomers
Consulent Kristel de Wit is kartrekker van de netwerkgroep nieuwkomers. “Met verschillende partners hebben we het in onze netwerkgroep over nieuwkomers in de regio. Bijvoorbeeld met de gemeente, scholen, taalvoorzieningen en met vluchtelingenwerk. Hoe mooi is het als er in de regio één aanspreekpunt komt voor vraagstukken rond nieuwkomers? Daarom hebben we de aanstelling voor ambulant begeleider nieuwkomers in samenwerking met de gemeente uitgezet. Mireille is ontzettend enthousiast en wij ook!”

Samenwerken
Mireille: “Het is belangrijk om er samen te zijn voor nieuwkomerkinderen: als school, als gemeente, als regio. Dat ouders, leerkrachten, begeleiders samenwerken, is zo belangrijk. Zo kunnen we een gevoel van veiligheid creëren en laten zien aan de kinderen: je mag er zijn. Het plezier weer naar boven halen. Ik kijk er enorm naar uit om daaraan bij te dragen!”

Reacties

2 reacties, meest recent: 1 maart 2018
  • Ha Mireille,

    Wat geweldig om te horen! Fefeliciteerd met deze functie. Hoop je binnenkort weer te spreken!

    Hartelijke groet,

    Lisette Groot

    Lisette Groot

Trefwoorden