Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, verdwalen ouders vaak in de vele regels en versnipperde informatie. Om antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen heeft PPO-NK op 11 november www.oudersteunpunt.nl gelanceerd. Deze website, ontwikkeld voor en door ouders, is een centrale plek voor onafhankelijke informatie over passend onderwijs.
Astrid Ottenheym, directeur-bestuurder is trots: “De ontwikkeling van een informatiepunt over passend onderwijs past bij de visie van ons samenwerkingsverband. Ouders zijn de motor voor de ontwikkeling van hun kind en een gelijkwaardig partner: met hen, de leerkracht en het kind vinden we samen een perspectief.”
Ontwikkeld met ouders
Jasmijn van Ipkens, leerkracht en moeder van twee kinderen, is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Oudersteunpunt: “Eén van mijn kinderen heeft een zeldzame chromosomale afwijking. Ik weet hoe het is om ouder te zijn van een kind dat extra ondersteuning nodig heeft. En ik spreek veel ouders, zowel in mijn rol als leerkracht, als in mijn rol als ouder. Tijdens die gesprekken merk ik dat alle ouders tegen hetzelfde aanlopen: je bent overweldigd door alles wat er op je af komt.
Als je als ouder te maken krijgt met passend onderwijs, dan kom je in een heel nieuwe wereld terecht. Eentje waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Je wil meedenken, maar je weet niet goed hoe. Ik vind het heel fijn dat er nu een onafhankelijke plek is voor ouders waar de informatie over rechten, plichten, gesprekstechnieken, praktische telefoonnummers en verschillende typen situaties te vinden is. Met veel plezier heb ik meegedacht en meegelezen. En het resultaat mag er zijn!”
Vragen inventariseren
“Samen met een groep ouders hebben we veelvoorkomende vragen en situaties geïnventariseerd”, legt Jasmijn uit. “Een groot deel van die vragen is voor alle ouders hetzelfde, maar er zijn natuurlijk ook verschillen: sommige kinderen hebben extra ondersteuning, zorg of aandacht nodig, andere kinderen extra uitdaging. Sommige ouders hebben een fijne ervaring met school, andere niet. Wat ik mooi vind aan het Oudersteunpunt is dat de regie bij jou als ouder blijft. En dat de website weerspiegelt hoe het er in de praktijk aan toe gaat als je als ouder in een passend onderwijssituatie terechtkomt.”
Landelijke inspiratie
Astrid: “Het oudersteunpunt is ontwikkeld voor onze regio. Het is openbaar dus vindbaar voor iedereen. Ouders in heel Nederland kunnen hier antwoorden op vragen over passend onderwijs vinden. Misschien werken niet alle regio’s op precies dezelfde manier, maar het globale proces is overal gelijk.”
Opening 11 november
Op 11 november tijdens de conferentie Ik maak verschil voor ons is het Oudersteunpunt officieel geopend. Enkele ouders boden de website symbolisch aan aan Lobke Vlaming, de directeur van de belangenorganisatie Ouders & Onderwijs.