Maandbericht Oktober 2023

  • okt 2023
  • 144

.

PPO-NK maandmailing – Oktober 2023

.

Beste lezer,

.

In de maandmailing van PPO-NK vinden ouders, onderwijsprofessionals, zorgpartners en andere organisaties het laatste nieuws over passend primair onderwijs in onze regio. We vertellen je iedere maand over de belangrijkste ontwikkelingen binnen ons samenwerkingsverband en regio.

Het schooljaar 2023/2023 is weer begonnen. We hopen jullie dit schooljaar weer in grootte getale te spreken of te ontmoeten tijdens een van onze trainingen.

Met deze maand de volgende onderwerpen:

  • Impressie Conferentie Toekomsten maken we nu!
  • Blog Janneke Oosterman – mijn eerste 30 dagen bij PPO-NK
  • In het nieuws – wetenswaardigheden uit de regio

We wensen iedereen veel leesplezier

Kijk ook op onze werkplaats voor meer nieuwsberichten.

Korte impressie Conferentie Toekomsten maken we nu

.

Wat was het weer een feest om iedereen te zien en te spreken tijdens het congres in Heerhugowaard.

We lieten ons inspireren door de spoken word van Astrid Ottenheym en de twee sprekers: Zuzanna Skalska-futuroloog en Wouter Staal - hoogleraar en kinder- en jeugdpsychiater met beide een inspirerend verhaal van Toekomst naar en het belang van veerkracht en variatie.

Er was ruimte voor de dagelijkse praktijk tijdens de netwerk- en informatiemarkt, waar de werkgebieden en netwerkgroepen de aanwezigen wisten te inspireren met mooie ontmoetingen en gesprekken, video, interactieve presentaties en reflectie tijdens de stille disco.

Malaika, Sam, Melchior en Luc hielden als jongerenpanel een warm pleidooi over hoe belangrijk het is, dat ieder kind erbij hoort en mee kan doen. En zij wezen erop, dat het belangrijk is om niet te snel in te vullen voor een kind, maar een kind echt te willen zien en samen het gesprek aan te durven gaan.

Abdelkader Benali sloot de conferentie af met als wens: “Laten we de variatie omarmen - Variatie is de norm. Mag dit op elk spandoek op elke school?” vrij naar Wouter Staal.

We namen samen afscheid van Astrid Ottenheym als directeur-bestuurder van samenwerkingsverband PPO-NK. Met warme woorden over hoe zij al pionierend mensen en organisaties in beweging wist te krijgen en kind en ouder een stem gaf binnen het Passend Onderwijs in Noord-Kennemerland.

Zij gaf met vertrouwen in de toekomst het stokje door aan Janneke Oosterman die haar opvolgt als directeur-bestuurder bij PPO-NK.

Op de community pagina van de conferentie staan de PowerPoints van de dag. Komende periode zal hieraan ook de spoken word van Astrid en een video-impressie worden toegevoegd. Dus houd de pagina de komende weken in de gaten.

Afbeelding met Menselijk gezicht, kleding, persoon, glimlachAutomatisch gegenereerde beschrijvingBlog Janneke Oosterman

  • Mijn eerste 30 dagen bij PPO-NK -

“PPO-NK is een voorloper binnen de onderwijs- ondersteuningsorganisaties voor passend onderwijs en een voorbeeld van een goed werkende netwerkorganisatie” heb ik geregeld te horen gekregen in de tijd voorafgaand aan mijn start als directeur-bestuurder bij PPO-NK. Dat belooft wat!

Op 1 september, mijn eerste werkdag, ben ik uitgebreid bijgepraat door mijn voorganger Astrid. Ik hoor en zie de trots waarmee zij spreekt over de netwerkorganisatie die zij samen met velen heeft neergezet. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en de zin om te starten en de mensen die deel uitmaken van het netwerk te ontmoeten, werd nog groter. Nu, na de eerste 30 dagen, na veel ontmoetingen en met nog veel ontmoetingen te gaan, kan ik schrijven dat de verwachtingen zeker zijn waargemaakt. De zin ‘PPO-NK is een goed werkende netwerkorganisatie’ is geen wassen neus, het is iets wat daadwerkelijk wordt uitgedragen door allen die onderdeel zijn van het netwerk. Het is zichtbaar in het handelen van de mensen die ik tot nu toe heb ontmoet. Mooi is dat!

Allereerst de consulenten die samen met de collega’s in hun werkgebied continu de passende ondersteuning afwegen voor de kinderen en daarnaast met hun netwerk op belangrijke thema’s ontwikkelen en initiatieven ondernemen. Dan de ouders, met vijf ouders heb ik mogen spreken over hun ervaringen binnen het samenwerkingsverband, en ik heb van hen mogen leren dat elkaar blijven vasthouden, door botsing en wrijving heen, zo belangrijk is. Van de jongeren die PPO-NK gevraagd en omgevraagd advies geven heb ik de oproep gehoord om kinderen niet los te laten. Blijf de vraag stellen wat een kind zelf denkt dat nodig is in zijn/haar situatie. De school-bestuurders die ik tot nu toe gesproken heb, vertellen mij over de ontwikkeling die PPO-NK heeft doorgemaakt. Van moeizaam samenwerken tot partnerschap en co-creatie waarin ieders stem gehoord wordt. Uit al deze gesprekken blijkt inderdaad de betrokkenheid en de passie voor goed en passend onderwijs en ook de wil om dit met het netwerk te bereiken.

Daarnaast heb ik veel actuele en belangrijke thema’s voorbij zien komen. Onderwerpen als nieuwkomers, POVO, hoogbegaafden, Sterke Ondersteuning op Scholen, Toelaatbaarheids-verklaringen en nog meer. Duidelijk is dat ik slechts een klein deel heb mogen proeven van de netwerkorganisatie en dat er nog vele ontmoetingen en gesprekken moeten volgen om een volledig overzicht te hebben.

Een ding is duidelijk, PPO-NK is een prachtige netwerkorganisatie. Ik kijk er enorm naar uit om nog veel meer leraren, intern begeleiders, directeuren, schoolbestuurders, kinderen en ouders te ontmoeten om zo een nog beter beeld te krijgen van wat speelt in ons netwerk.

Graag hoor ik van jou, als onderdeel van ons netwerk, waar je trots op bent in je werk of wat puzzelt. Want ook een netwerkorganisatie die stevig staat kent haar uitdagingen.

Nodig me uit, ik kijk ernaar uit je te ontmoeten, jou en je werk te leren kennen en samen verder te werken aan passend onderwijs voor alle kinderen in de regio!”

Janneke Oosterman

In het nieuws:

.

  • ‘Buddy’s in het onderwijs: ouders steunen ouders’
  • Een mooi artikel in het OO magazine over de inzet van buddy's in het onderwijs. >> Lees hier het hele artikel
  • ‘Schoolwijs’ gidst migrantenouders uit Alkmaar en Dijk en Waard door het Nederlandse schoolsysteem. >> Lees hier meer
  • Paarse Kanjers van Heliomare’ volbrengen Mini Dam tot Dam loop>> Lees hier het hele artikel over deze prachtige prestatie.
  • Vanaf oktober 2023 kunnen kinderen met en zonder handicap samen schaatsen.>>Lees hier meer over dit mooie initiatief van SHGK.

Colofon

.

Je ontvangt deze nieuwsbrieven, omdat je lid bent van de PPO-NK community.
Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via e-mail:

communicatie@ppo-nk.nl of telefoon: 072 7920110

Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5, 1823 DL Alkmaar

Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Meld je af op: communicatie@ppo-nk.nl