1. Een dekkend netwerk voor ouders

  • feb 2023
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast mrt 2023
  • 115
PPO-NK - community beheer
Jaarverslag 21|22 - SLL
  • Alle leden mogen wijzigen

Ouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn en de ontwikkeling van hun kinderen. Partnerschap met ouders is cruciaal bij passend onderwijs. Het gaat erom dat ouders perspectief zien voor hun kind. We erkennen de regiefunctie van ouders en brengen hen in positie als wettelijke vertegenwoordiger van hun kind, zodat zij hun eigen kracht kunnen inzetten.

Ouders praten in multidisciplinaire overleggen (mdo's) continu mee over ontwikkelingsplannen voor hun eigen kind. Daarnaast denken ze in verschillende netwerkgroep na over bredere thema's vanuit hun ouderrol. De afgelopen tijd heeft de netwerkgroep van het oudersteunpunt nagedacht over de doorontwikkeling van het oudersteunpunt, het organiseren van nieuwe oudercafés en de pilot van de buddy's.

Ouders zijn een belangrijke informatiebron voor uitdagingen in het welbevinden van hun kind. Zij zijn onmisbaar in het onderwijsproces. Wanneer een kind extra ondersteuning krijgt vanuit het Samenwerkingsverband, gebeurt dit altijd vanuit een multidisciplinair overleg (mdo) met ouder, kind, leerkracht en een consulent van het Samenwerkingsverband. Eventueel sluiten andere professionals aan. In het mdo wordt door het TOP dossier in te vullen samen nagedacht over de behoeften en mogelijkheden. Samen wordt er een plan opgezet, zodat het kind (weer) perspectief heeft voor de toekomst.

Ouders denken niet alleen mee over de ontwikkeling van hun eigen kind. In verschillende netwerkgroepen sluiten ouders aan om mee te denken met de werkwijzen en het beleid van het Samenwerkingsverband. Daarnaast is er ook een netwerkgroep speciaal voor ouders. In deze netwerkgroep komen ouders samen om met elkaar over de vraag na te denken waaraan ouders behoefte hebben en wat het Samenwerkingsverband hierin kan betekenen. De betrokkenheid van de ouders in deze vorm draagt bij aan de verhoging van de kwaliteit.

>> Ga terug naar de beginpagina Samen leren leven