De Reizigers van start in Heiloo

  • 22 dec
  • PPO-NK - community beheer
  • 151
PPO-NK - community beheer
Nieuwsberichten
  • secretariaat PPO-NK

Een onderwijs-zorgvoorziening voor hoogbegaafde kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Dichtbij huis, op maat en mét de ouders. Bij De Reizigers in Heiloo gebeurt het. Hier ontmoeten kinderen gelijkgestemden: andere kinderen die hoogbegaafd zijn en extra onderwijsuitdaging en zorg nodig hebben, zodat ze de rest van de week in hun eigen klas naar school kunnen blijven gaan.

Op 1 september begon een bevlogen team te bouwen aan De Reizigers en per 1 november zijn de eerste kinderen gestart in deze bijzondere groep (let op: het is géén plusklas). Sylvia verzorgt het onderwijs, Bianca de zorg en PPO-NK-consulent Manuela heeft het initiatief samen met de gemeente mogelijk gemaakt.

Herkenning: samen op reis

“Er is vraag naar”, legt consulent Manuela uit. “In werkgebied Heiloo zijn er kinderen die behoefte hebben aan een voorziening als deze in de buurt van hun eigen school. Die vastlopen in het reguliere onderwijs en dreigen uit te vallen. En die door De Reizigers nu de kans krijgen om met hun ouders en hun eigen school een stap verder te zetten in hun ontwikkeling. Ze lopen een jaar mee bij De Reizigers, terwijl de systemen school en zorg worden versterkt. Fantastisch om te zien hoe de kinderen, ouders en professionals binnen De Reizigers in korte tijd al hechte verbindingen hebben gelegd.”

Vrijheid en vertrouwen

“Zulke mooie stappen zetten ze”, vult onderwijsprofessional Sylvia enthousiast aan. “Verlegen kinderen bloeien op en kinderen die gefrustreerd zijn als ze iets niet meteen blijken te kunnen, leren iedere week bij. Omdat de groep klein en overzichtelijk is en ze elkaars gedrag herkennen, komt het vertrouwen terug.

Op de woensdag kom ik zó blij thuis: het is een voorrecht om met deze kinderen mee te reizen en van hen te leren. Ze zijn puur, eerlijk en geven directe feedback op mijn lessen. We werken thematisch en dat betekent dat ik alle vrijheid heb om mijn dag aan te passen aan wat de kinderen op dat moment nodig hebben. Soms stoppen we waar we mee bezig zijn om te bespreken wat er met een kind gebeurt, of wat maakt dat iemand ‘struikelt’ tijdens het leren.”

Iedereen betrokken

“De band tussen de kinderen, Bianca, Manuela en mij is hecht”, sluit Sylvia af. “En het allermooist vind ik dat de ouders ook echt instappen en meereizen. Zij komen naar vijf themabijeenkomsten en gaan regelmatig met ons in gesprek. Ook de scholen blijven betrokken: we geven ze maandelijks een update en organiseren ieder jaar drie MDO’s (multidisciplinaire overleggen).

Het is een mooie, unieke voorziening in Heiloo. Volgend jaar een nieuwe lichting reizigers!”

Trefwoorden