Pilot SOOS gaat van start in het nieuwe schooljaar 2024-2025

  • 19 jul
  • PPO-NK - community beheer
  • 86
PPO-NK - community beheer
Nieuwsberichten
  • Judith Zeeman

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, GraphicsAutomatisch gegenereerde beschrijvingWat kunnen we doen in de school om te ondersteunen als een kind niet lekker in zijn vel zit? Of als er iets in het gezin speelt waar hulp bij nodig is?

Het kan een klein zetje zijn, de juiste route naar een sportclub of samenwerkingspartner, het kan een goed gesprek zijn, simpelweg gezien worden of een aai over de bol.

In april 2023 is ‘SOOS’ = ‘Sterke Ondersteuning Op School’ geboren. Want de ambitie van zowel gemeenten als samenwerkingsverbanden is om samen rondom het kind te gaan staan en preventiever, laagdrempeliger in te steken. Een gezamenlijke preventieve aanpak rondom de jeugdigen en hun thuissituatie, zodat de veerkracht van jeugdigen wordt versterkt, de context waarin zij zich ontwikkelen steviger wordt en jeugdigen minder afhankelijk worden van ondersteuning en zorg.

In september 2023 op het congres van het samenwerkingsverband PPO-NK presenteerde SOOS zich voor het eerst aan het grote publiek. We zijn begonnen!

Uit 3 gevarieerde pilotgebieden, Alkmaar-Noord, Heerhugowaard-Noord en Castricum, zijn per pilotgebied 3 tot 4 scholen ingehaakt en het avontuur aangegaan. Na vragenlijsten en ontwerpsessies is het OOGO (Overleg Bestuurders Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en wethouders uit de regio) akkoord gegaan om SOOS verder uit te werken.

Daarop volgend zijn in april 2024 actiegesprekken gevoerd om de behoefte van de scholen in gezamenlijkheid met de gemeente om te zetten in concrete invulling, het hoe

De opbrengst

  • Teams vanuit verschillende disciplines (van leerplicht, tot buurtcoach, van Intern Begeleider tot J&G coach), passend bij de situatie per school, wijk en gemeente, die aantal keer per jaar vraagstukken bespreken en samen naar oplossingen zoeken:
  • Extra expertise, een aantal uren per week voor de school, zodat er vroegtijdig gesignaleerd en aangesloten kan worden op de ondersteuningsvraag van het kind en het gezin, om de sociale en pedagogische basis te versterken.
  • Een (sociale) kaart per pilotgebied wat er allemaal preventief beschikbaar is. Nu ligt er nog veel onbenut in het voorliggende veld van jeugdhulp. Door kortere lijnen, informatiedeling en actief halen en brengen, kan dit nog beter benut worden.
  • Het realiseren van een plek binnen de school waar kinderen zich terug kunnen trekken

SOOS rolt nu de volgende fase in waarin we het ontwerp vorm gaan geven en gaan volgen per school wat het oplevert. Achter de schermen wordt al hard gewerkt. Vanaf begin schooljaar 24/25 gaat de pilot draaien!

Sanne de Moel (regio Alkmaar) en Jolanda Verweij (swv PPO-NK, Projectleider SOOS)

Vanaf 1 september zal het stokje worden overgenomen door Marit Dekker (gemeente Alkmaar), Samia Abrari swv (PPO-NK) en Linsey Buts (swv IJmond).

Trefwoorden