1.1 Leerlingen op het regulier basisonderwijs

  • 20 sep
  • PPO-NK - community beheer
  • 24
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit - 2024
  • Alle leden mogen wijzigen

Samen met de gemeenten van regio Alkmaar ondersteunen we scholen, kinderen en ouders bij het bieden van passend onderwijs, zorg en opvoeding. Dit doen we voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Ons streven is dat kinderen opgroeien in hun natuurlijke omgeving op een reguliere basisschool. Als dat – ondanks alle inspanningen – niet lukt, gaan we met ouders en school op zoek naar een andere onderwijsplek, bijvoorbeeld een school voor speciaal (basis)onderwijs.

In 2024 volgden in totaal 21.049 leerlingen tussen de 4 en 13 jaar onderwijs in de regio Noord-Kennemerland. Hiervan volgden 96.3 % (20.272 leerlingen) regulier onderwijs.

De andere 777 leerlingen volgden onderwijs op het speciaal (basis)onderwijs, waarvan 301 op het speciaal basisonderwijs en 478 op het speciaal onderwijs.

De ontwikkeling van het leerlingaantal tot op heden is in onderstaande grafiek weergegeven.

Bron: DUO

Aantal leerlingen per werkgebied

De basisscholen zijn geografisch verdeeld over acht werkgebieden. Deze verschillen in veel opzichten van elkaar, ook qua aantal leerlingen, aantal scholen en gemiddelde grootte van de scholen. In onderstaande grafiek zien we de trend van het aantal leerlingen per werkgebied van de laatste drie jaar.

 

Het aantal scholen binnen een werkgebied verschilt van 8 scholen tot 16 scholen en het gemiddelde aantal leerlingen op een school per werkgebied verschilt van 149 tot 346 leerlingen per school.

Trefwoorden