3. Toelaatbaarheidsverklaringen

  • 20 sep
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast 24 jan
  • 129
  • Eva Schmidt-Cnossen
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit - 2024
  • Alle leden mogen wijzigen

Als aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van een kind het best tegemoet wordt gekomen in het speciaal (basis) onderwijs of op een speciale voorziening, dan wordt de route van toewijzing gevolgd. Tijdens deze route stelt het multidisciplinair overleg (mdo) de noodzaak van toewijzing vast in het TOP dossier van het kind. De toewijzingscommissie van het samenwerkingsverband bekijkt of het kind toelaatbaar is door de kwaliteit en onderbouwing van het ontwikkelingsperspectiefplan in TOP dossier te beoordelen. De school waar de leerling is aangemeld of ingeschreven, vraagt hiervoor een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) aan bij de toewijzingscommissie.

We geven toelaatbaarheidsverklaringen af voor minstens één heel schooljaar en de einddatum van een toelaatbaarheidsverklaring valt altijd op 31 juli (einde schooljaar). De duur van een toelaatbaarheidsverklaring is in principe tijdelijk en wordt met de betrokkenen bepaald op basis van het perspectief en ontwikkeldoelen.

In 2024 zijn er in totaal 350 tlv’s aangevraagd (resp. 1+2e trimester 291 aanvragen en 3e Trimester 59 aanvragen ). Het gaat om zowel nieuwe aanvragen als verlengingen/verlenging+.

TLV aanvragen

Het aantal eerste TLV aanvragen ligt iets lager dan het aantal TLV verlengingen/verlengingen+.

Herkomst van de tlv aanvragen

Hieronder zien we een overzicht door wie welke tlv-soort wordt aangevraagd.

  • Ruim 113 tlv's (32.3%) zijn aangevraagd door de eigen basisscholen.
  • Daarnaast werden 186 tlv’s (53.1%) door het gespecialiseerd onderwijs aangevraagd.
  • Ook werden 51 tlv’s (14.6 %) door het SWV aangevraagd. Het gaat hier vaak om TLV aanvragen vanuit de voorschoolse voorzieningen.


Verdeling jongens/meisjes

Het merendeel van de TLV aanvragen betreft jongens 71.1%. en meisjes 21.7 %. Dit komt overeen met het beeld van voorgaande jaren.

Verdeling naar leeftijdscategorie

Het merendeel van de TLV aanvragen/verlengingen betreft kinderen van 8 jaar en ouder.

Wanneer per leeftijd kijken zien we een piek rond 6 jaar en rond 10 jaar.

In totaal 19 leerlingen (5%) kregen al met 4 jaar een TLV. Hiervan waren 6 ingeschreven op een reguliere basisschool. De overige 13 kinderen werden via het Samenwerkingsverband verleend.

Verdeling naar leeftijd

TLV aanvragen - vanuit de werkgebieden

In paragraaf 1.3.a Aangevraagde toelaatbaarheidsverklaringen is te vinden hoe de route van toewijzing werkt. Om zicht te krijgen op de verschillen tussen onze werkgebieden, is het interessant om te weten in welke mate de verschillende werkgebieden toelaatbaarheidsverklaringen aanvragen.

In onderstaande grafiek is een vergelijking gemaakt van het aandeel leerlingen en het aandeel tlv-aanvragen vanuit de werkgebieden.

Het hoge percentage TLV aanvragen SBO/SO betreft mn. verlengingen aan het eind van het schooljaar.

Ruim 32% van de TLV aanvragen door de reguliere scholen worden vanuit de werkgebieden aangevraagd. Wanneer we naar de trend van aanvragen per werkgebied kijken zien we een vrij gelijk matig beeld van aanvragen in de werkgebieden ten opzichte van de voorgaande jaren.

· Cluster Heerhugowaard laat een dalende trendlijn zien met een gemiddelde rond de 4-5%.

· Cluster BUCH kent een laag gemiddelde van rond de 1-2%.

· Cluster Alkmaar kent een gem. percentage van rond de 5-6%.

Trendmonitor TLV aanvragen - periode 2021-2024

In 2024 zijn iets meer (9) TLV’s afgegeven dan de voorgaande jaren. Jaar 2022 was een atypische jaar i.v.m. de her-nummering van de SBO aanvragen waardoor er veel extra TLV’s moesten worden afgegeven.

Trend TLV aanvragen naar type aanvragen

De meeste TLV’s worden aangevraagd door het SO in de vorm van verlengingen en verlengingen+. De toename van aanvragen door het SO in 2024 is o.a. gevolg van een extra groep en kinderen die langer op OZG de Stip verbleven.

Trend TLV aanvragen naar reeks

  • Bij de eerste aanvragen zien we een licht dalende trend. De meeste eerste aanvragen worden door de basisscholen gedaan. De afgelopen periode is door verschillende schoolbesturen critisch gekeken naar de eigen TLV aanvraag procedure.
  • Het aantal verlengingen laat een uniform beeld zien van rond de 38% van de aanvragen.
  • Het aantal verlengingen+ lijkt - na een vrij gelijkmatige trend iets te stijgen.

Trend TLV aanvragen naar geslacht

Wanneer we naar de verdeling jongens – meisjes kijken zien we een vrij uniform beeld. Het merendeel van de TLV aanvragen bertreft jongens (gem 70%) op afstand gevolgd door de meisjes (gem. 22%). Van sommige kinderen is het geslacht niet goed ingevuld waardoor deze als onbekend wordt geregistreerd.

Trend TLV aanvragen naar leeftijd

De meeste TLV aanvragen worden rond 9-10 levensjaar afgegeven. In 2024 zien we een piek rond het 6e levensjaar wat mogelijk verklaard kan worden door de verleningen van de OZG de Stip kinderen die na 1 jaar instromen in mn. het SO onderwijs.

Trend TLV aanvragen naar categorie 8- jaar/ 8+ jaar

In voorgaande jaren zagen dat voor jonge kinderen steeds eerder werden aangemeld voor het gespecialiseerd onderwijs vanuit de psz/kdv maar ook IvH en jeugdhulp. Met de komst van OZG de Stip en OOG zien we een stabilisatie van rond de 41-42% daarmee voorzien ze in de behoefte.

Trend TLV aanvragen naar aangevraagd schooltype

Het aantal aangevraagde TLV’s voor het SBO laat een licht dalende trend zien naar 29%. Ook SO-midden en SO-hoog laten een daling zien. Daarnaast zien we een sterke stijging van de SO-laag aanvragen.

Trend TLV aanvragen naar schoolbestuur

  • Bovenstaande grafiek laat de trend van het aantal TLV aanvragen over de afgelopen 4 jaar zien naar schoolbestuur.
  • Hierbij dient op gemerkt te worden dat Ronduit en Saks zowel regulier als gespecialiseerd onderwijs aanbied waardoor een vertekenend beeld ontstaat.
  • Het aandeel regulier basisonderwijs ligt rond de 9%. Het aandeel TLV’s voor gespecialiseerd onderwijs ligt voor Saks rond de 2% en voor Ronduit rond de 20%.

Trefwoorden