1.2 Leerlingen op het speciaal (basis)onderwijs

  • 20 sep
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast 7 okt
  • 30
  • Eva Schmidt-Cnossen
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit - 2024
  • Alle leden mogen wijzigen

Als – ondanks alle inspanningen – regulier onderwijs niet lukt, gaan we met ouders en school op zoek naar een andere onderwijsplek. In onze regio zijn verschillende voorzieningen, zoals scholen voor speciaal (basis) onderwijs

Sinds 2020-2021 is er spraken van een daling van het aantal SBO-leerlingen. In onderstaande grafiek zien we het aantal leerlingen in het sbo. Dit jaar zien we een verdere daling naar 301 leerlingen.

Aantal leerlingen speciaal basisonderwijs (SBO)

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens SBO beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Aantal leerlingen speciaal onderwijs (SO)

In het speciaal onderwijs zien we, na een lichte daling het aantal so leerlingen weer stijging. In onderstaande grafiek ziet u het aantal leerlingen van de afgelopen jaren in het speciaal onderwijs.

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens SO beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Het is de verwachting dat het aantal SO-leerlingen boven het landelijk gemiddelde zal liggen. Na een korte daling in het afgelopen schooljaar lijkt er weer sprake van een stijgende lijn.

De stijging van afgelopen jaren van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs kon verklaard worden doordat er steeds meer jonge kinderen (onder de 8 jaar) naar het s(b)o verwezen werden en doordat verwezen kinderen over het algemeen op de speciale (basis)school blijven. Ook heeft de instroom van nieuwkomers leerlingen gevolgen voor het aantal SO leerlingen.

Een leerling in het SO is toegelaten met een toelaatbaarheidsverklaring met een categorie laag, midden of hoog.

We zien in onderstaande grafiek dat het aantal leerlingen met een tlv categorieën hoog en midden zich lijken te stabiliseren en dat het aantal leerlingen met een tlv categorie laag na een korte daling weer begint te stijgen.

Bron DUO

Deelnamepercentage SBO en SO

In onderstaande grafieken is de trend van het deelnamepercentage in het SBO en SO van afgelopen schooljaar te zien, voor zowel landelijk als PPO-NK.

- SBO

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens SBO beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Voor het samenwerkingsverband ligt het deelnamepercentage SBO op 1.55 %. Ten opzichte van voorgaande jaar lijkt de daling zich verder door te zetten en zien we en lichte daling -0.11%.

- SO-totaal

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens SO beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Voor het SO ligt het deelnamepercentage op 2.44%. Ten opzichte van voorgaande jaren zien we weer een stijging van het deelnamepercentages SO met +0.26%.

- SO-LAAG

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens SO-laag beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Voor het samenwerkingsverband ligt het deelnamepercentage SO-laag op 1.79%. Ten opzichte van voorgaande jaren is dit een geleidelijke stijging van +0.05%.

- SO-MIDDEN

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens SO-midden beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Voor het samenwerkingsverband ligt het deelnamepercentage SO-midden op 0.24%. De daling van vorige jaar lijkt zich te stabiliseren.

- SO-HOOG

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens SO-hoog beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Voor het samenwerkingsverband ligt het deelnamepercentage SO-hoog op 0.41%. Ten opzichte van voorgaande jaren zien we een voorzettende stijging +0.08%.

Deelnamepercentage clusters 3+4


Bron; DUO

In bovenstaande figuur is de leerlingentelling per 1 februari 2024 weergegeven. Bij alle scholen is sprake van een (lichte) afname van het aantal leerlingen. Alleen bij De Ruimte en OZG de Stip is sprake van een lichte stijging van het aantal leerlingen.

Deelnamepercentage clusters 1 en 2

Naast bao, sbo en so kunnen kinderen ook naar cluster 1 of cluster 2 voorzieningen gaan.

In onderstaande grafieken wordt het percentage leerlingen weergegeven dat woont in de regio van ons samenwerkingsverband en staat in geschreven bij een instelling voor cluster 1 of 2 onderwijs.

Leerlingen in cluster 1 en 2 vallen niet onder de verantwoordelijkheid van het samenwerkingsverband. De leerlingen zijn ingedeeld op basis van hun 4-cijferige woon-postcode. Het getoonde percentage wordt berekend door het totaal aantal leerlingen te delen door het aantal bao en SBO leerlingen (het aantal leerlingen waarop de bekostiging van het swv is gebaseerd)

Bron: DUO
Er zijn nog geen landelijke gegevens Cluster 1 beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Het deelnamepercentage voor cluster 1 ligt op 0 %. Ten opzichte van voorgaande jaren is dit een stijging van +0.01%

Bron DUO/Dashbord Passend Onderwijs
Er zijn nog geen landelijke gegevens Cluster 2 beschikbaar vanuit het Dashbord Passend Onderwijs

Het deelnamepercentage voor cluster 2 ligt voor het swv op 0.38 %. Hiermee lijkt de lichte daling verder door te zetten.

Trefwoorden