1. Een dekkend netwerk voor ouders

  • 20 sep
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast 7 okt
  • 56
  • Eva Schmidt-Cnossen (online)
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit - 2024
  • Alle leden mogen wijzigen

Ouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn en de ontwikkeling van hun kinderen. Partnerschap met ouders is cruciaal bij passend onderwijs. Het gaat erom dat ouders perspectief zien voor hun kind. We erkennen de regiefunctie van ouders en brengen hen in positie als wettelijke vertegenwoordiger van hun kind, zodat zij hun eigen kracht kunnen inzetten.

Ouders zijn een belangrijke informatiebron voor uitdagingen in het welbevinden van hun kind. Zij zijn onmisbaar in het onderwijsproces. Wanneer een kind extra ondersteuning krijgt vanuit het Samenwerkingsverband, gebeurt dit altijd vanuit een multidisciplinair overleg (mdo) met ouder, kind, leerkracht en een consulent van het Samenwerkingsverband. Eventueel sluiten andere professionals aan. In het mdo wordt door het TOP dossier in te vullen samen nagedacht over de behoeften en mogelijkheden. Samen wordt er een plan opgezet, zodat het kind (weer) perspectief heeft voor de toekomst.

Ouders denken niet alleen mee over de ontwikkeling van hun eigen kind. In verschillende netwerkgroepen sluiten ouders aan om mee te denken met de werkwijzen en het beleid van het Samenwerkingsverband. Daarnaast is er ook een Netwerkgroep speciaal voor ouders. In deze Netwerkgroep komen ouders samen om met elkaar over de vraag na te denken waaraan ouders behoefte hebben en wat het Samenwerkingsverband hierin kan betekenen. Als een kind extra ondersteuning nodig heeft, verdwalen ouders in de vele regels en versnipperde informatie. De Netwerkgroep JONK (Jeugd- en Oudersteunpunt) heeft dan ook hard gewerkt om antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen; deze zijn te lezen op www.jo-nk.nl . Deze website, ontwikkeld voor en door ouders, is een centrale plek voor informatie over passend onderwijs.

In 2024 zijn we van een Netwerkgroep alleen voor ouders vanuit het PO overgestapt naar een Netwerkgroep voor ouders vanuit PO & VO. De samenwerking met het Samenwerkingsverband VO speelt hierin een grote rol. Ook zal de stem van de jongeren nog meer doorklinken in onze uitingen.

Afbeelding met tekst, Lettertype, logo, GraphicsAutomatisch gegenereerde beschrijving

JONK Deze website, ontwikkeld voor en door ouders, is een centrale plek voor informatie over passend onderwijs. Reacties op het Oudersteunpunt zijn positief: de thema's zijn helder en de vragen zijn herkenbaar voor ouders.

Ga naar de website: www.jo-nk.nl

Netwerkgroep JONK (Jeugd- en Oudersteunpunt Noord-Kennemerland)

JONK is er voor jongeren en ouders/verzorgers van een kind die passend onderwijs nodig heeft in het basis- en voortgezet onderwijs. De Netwerkgroep wil dat de regiefunctie van jongeren en ouders wordt erkent en hen in positie brengt, zodat zij hun eigen kracht kunnen inzetten en educatief partner kunnen zijn.

Verslag 1+2e trimester periode

De Netwerkgroep van het Oudersteunpunt is in de periode jan-aug 2024 vier keer bij elkaar geweest; te weten op 15 jan, 15 april, 13 mei en 1 juli. De Netwerkgroep bestaat uit verschillende ouders, een ouderschapsdeskundige en twee consulenten (PO/VO).

Tijdens de bijeenkomst op 15 jan hebben we de beide nieuwe directeuren van de samenwerkingsverbanden (PO&VO) verwelkomt en meegenomen in een stuk geschiedenis, het belang van de Netwerkgroep en de komende ontwikkelingen. Het was een fijne dialoog.

Op de andere bijeenkomsten hebben we stilgestaan bij de doorontwikkeling van JONK, de Netwerkgroep en het ouderperspectief in de verschillende SWV’en en netwerkgroepen.

Een belangrijk onderwerp waar we lang bij stil hebben gestaan is het MDO. Van veel ouders horen we terug dat hier ‘spanning’ op zit en dat ze daar met een knoop in hun maag heen gaan. In het najaar gaan we een interventie voor bedenken wat ouders hiermee verder kan helpen.

Daarnaast gaat de focus in het najaar op het jonge kind, het schrijven van beleid vanuit JONK en werven van nieuwe leden voor de Netwerkgroep.

Contacten

Door 28 verschillende ouders is er met het Oudersteunpunt in de periode jan-aug 2024 contact gezocht. Hierbij zijn drie gezinnen intensief (meer dan drie gesprekken) vanuit het Oudersteunpunt ondersteund.

Dit zijn alleen de gegevens vanuit ouders die een kind hebben op het primair onderwijs.

Op thema niveau wordt de inhoud anoniem teruggekoppeld naar het SWV zodat sommige vraagstukken op een andere manier onder de aandacht gebracht/ opgepakt kunnen worden (vaak in netwerkgroepen).

Dialoogsessie

De dialoogsessie voor professionals heeft twee keer plaatsgevonden in deze perioden. De deelnemers zijn positief. In het najaar gaat deze dialoogsessie ook voor de professionals in het VO aangeboden worden.

Collegiale intervisie

Op 7 maart en 27 juni heeft het Oudersteunpunt een online collegiale intervisie georganiseerd voor collega Ouder- en jeugdsteunpunten in Nederland plaatsgevonden. Fijn om samen in op te trekken en te reflecteren om het nog beter te doen voor jongeren en ouders

Werkgroep OCW

De consulent vanuit het Oudersteunpunt zit in de werkgroep vanuit OCW rondom de Ouder- en Jeugdsteunpunten. Er zijn twee bijeenkomsten geweest. Onderwerpen die hier aanbod komen is de stand van zaken rondom de Ouder- en Jeugdsteunpunten zoals bijvoorbeeld de wet- en regelgeving.

Ook was het Oudersteunpunt aanwezig tijdens de bijeenkomst van de vliegende brigade op 28 feb waarbij het thema jongeren is besproken. Hoe kun je voor leerlingen in het PO een leerling steunpunt zijn?

Daarnaast was het Oudersteunpunt aanwezig bij de sessie op 31 mei om mee te denken over de routekaart passend onderwijs.

Ervaringsdeskundige buddy

We hebben in deze periode ѐѐn aanvraag gehad van een ouder voor een buddy. Dit traject loopt nog. Wil je weten wat een Ervaringsdeskundige buddy doet? Klik op de link voor een artikel hierover.

Georganiseerde bijeenkomsten

Er zijn twee themabijeenkomsten georganiseerd voor ouders in deze periode. Deze bijeenkomsten zijn druk bezocht.

Ook heeft het Oudersteunpunt meegedacht en geparticipeerd aan de ontwerpsessie Mentale Veerkracht op 5 feb.

JONK

De ontwikkelingen om van een Oudersteunpunt naar JONK te gaan zijn in deze periode wekelijks onder de aandacht geweest. Een logo, website, Netwerkgroep, netwerk verbreden zijn thema’s die aandacht hebben gehad. Ook is er nu een consulent vanuit het SWV VO definitief aangesloten.

Op 2 april zijn we voor het eerst naar buiten getreden als JONK op het ‘Dit is Onderwijs’ festival. Daarnaast wordt er altijd aandacht besteedt aan het netwerken; er zijn werkbezoeken afgelegd bij straatgeluid, Nvahuis en andere Ouder- en jeugdsteunpunten.

Vanaf het schooljaar 2024 – 2025 zal het Oudersteunpunt volledig overgaan in JONK.

Vertellis

De online story telling tool Vertellis zal in het nieuwe schooljaar, als de website wordt gelanceerd, online gaan.

De output hiervan zal meegenomen worden in de kwaliteitscyclus van SWV PPO-NK.

Trefwoorden