Alle leden mogen wijzigen
Emoties kunnen opkomen als je over wezenlijke dingen praat of nadenkt. Iedere ouder wil zich gehoord en gezien voelen in de intenties voor zijn of haar kind. Iedere ouder wil dat zijn kind wordt gezien en dat er aandacht is voor zijn of haar mogelijkheden. Praten met anderen over je kind, wat die nodig heeft en waarbij je anderen nodig hebt om dat te realiseren, kan dan ook allerlei emoties oproepen.
Weet je van jezelf dat je emotioneel kan worden? Zorg dan goed voor jezelf. Wat heb jij nodig om je emoties te reguleren en het gesprek goed te kunnen voeren? Hieronder een paar tips.
- Zorg dat de gesprekssituatie veilig [CT1] [G2] voelt. Zou het je helpen als je iemand meeneemt die voor jou het woord doet? Kun je met de gespreksleider afspreken hoe je het aangeeft als de emoties het overnemen en wat jij dan nodig hebt?
- Als je tijdens het gesprek merkt dat de emoties zich roeren, hoe kan en wil je het gesprek dan even stilzetten? Wat heb jij dan nodig?
- Gun jezelf tijd om te bedenken wat de emoties jou willen zeggen. Overleg met jezelf wat je daarvan wel of niet wilt delen, met wie, hoe en wanneer.
- Merk je dat de emoties de overhand hebben en kun je het gesprek niet afmaken zoals jij dat graag zou willen? Regel dan een nieuwe afspraak.