Maandbericht Juni 2023

  • jun 2023
  • 232

.

PPO-NK Maandmailing – Juni 2023

.

.

Beste lezer,

.

In de maandmailing van PPO-NK vinden ouders, onderwijsprofessionals, zorgpartners en andere organisaties het laatste nieuws over passend primair onderwijs in onze regio. We vertellen je iedere maand over de belangrijkste ontwikkelingen binnen ons samenwerkingsverband en regio.

Met deze maand de volgende onderwerpen:

.

We wensen iedereen veel leesplezier

.

Kijk ook op onze werkplaats voor meer nieuwsberichten.

.

Benoeming nieuwe directeur-bestuurder stichting Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland (PPO-NK)

.

Mevrouw Janneke Oosterman wordt per 1 september aangesteld als nieuwe directeur-bestuurder van PPO-NK. Zij volgt mevrouw Astrid Ottenheym op die per 1 oktober afscheid neemt. Dit meldt de Raad van Toezicht na een zorgvuldige sollicitatieprocedure.

.

Lees hier het hele nieuwsbericht

.

Start ontwerp preventieve ondersteuning in het reguliere basisonderwijs

.

De gemeenten in de regio Alkmaar, samenwerkingsverbanden PO en VO Noord-Kennemerland, IJmond en Midden-Kennemerland werken al langere tijd samen rondom passend onderwijs en de aansluiting onderwijs en jeugdhulp. De partners hebben met elkaar afgesproken dat zij zich inzetten voor een gezamenlijke preventieve en integrale aanpak rondom de jeugdigen en hun thuissituatie, zodat de veerkracht van jeugdigen wordt versterkt, de context waarin zij zich ontwikkelen steviger wordt en jeugdigen minder afhankelijk worden van ondersteuning en zorg. Dat vraagt een stevige investering in de sociale pedagogische basis met aandacht voor het ‘normaliseren’ van problemen.

Binnen het voortgezet onderwijs zijn de afgelopen jaren belangrijke en leerzame stappen gezet in de versterking van preventieve ondersteuning en jeugdhulp op de scholen. We gaan nu aan de slag met het gezamenlijk ontwerpen en ontwikkelen van een aanpak voor het basisonderwijs. Dit noemen we SOOS: Sterke Ondersteuning Op School.

We beginnen bewust klein en gaan eerst aan de slag in drie onderzoeksgebieden, hoogstwaarschijnlijk Alkmaar-Noord, Heerhugowaard-Noord en Castricum. In deze gebieden zien we relatief veel verschillende ondersteuningsvragen en zo kunnen we de gezamenlijke aanpak uitproberen in drie verschillende gemeenten. Uiteindelijk is het de bedoeling om tot een aanpak te komen voor de hele regio die tegelijkertijd voldoende ruimte biedt voor de verschillen in de populaties tussen de verschillende gebieden en de gemeenten.

.

Lees hier verder

.

‘Toezichthouders vertegenwoordigen het perspectief van de samenleving’

.

‘Betrek ook de Raad van Toezicht bij het gesprek over inclusiever onderwijs ‘

.

Toezicht houden is een vak. Een toezichthouder speelt een specifieke rol bij de organisatie van passend onderwijs. Deels is deze rol helder vastgelegd in de Code Goed Bestuur (van de PO- en VO-raad), deels is deze ook een kwestie van eigen invulling. Over de rol die Raden van Toezicht kunnen spelen bij de beweging naar inclusiever onderwijs organiseerde Samenwerkingsverband PPO-NK op 4 april jl. een dialoogsessie met als titel Werken aan onze includerende pedagogische opdracht door het nemen van meervoudig perspectief. Wij vroegen enkele toezichthouders en bestuurders wat zij van de avond hebben meegekregen, en welke adviezen zij hebben voor toezichthouders in het land. Ook spraken wij Dolf van Veen, initiatiefnemer van het platform Naar Inclusiever Onderwijs, die de inleiding verzorgde van de avond.

.

Lees hier het hele interview

Op 20 september 2023 organiseren wij voor alle ouders, onderwijs- en zorgpartners van het swv PPO-NK de conferentie ‘Toekomsten maken we nu!’ in Heerhugowaard.
.
Meer informatie over het programma en aanmelden kan op de Conferentie Toekomsten maken we nu pagina op de community.

Colofon

Je ontvangt deze nieuwsbrieven omdat je lid bent van de PPO-NK community.
Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via e-mail:

communicatie@ppo-nk.nl of telefoon: 072 792 01 10

Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5, 1823 DL Alkmaar

Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Meld je af op: communicatie@ppo-nk.nl

Trefwoorden