Hanneke L'abée-Pepping, hb-coördinator Heerhugowaard
Graag wil ik iets over mezelf vertellen. Ik ben Hanneke L’abée-Pepping, sinds februari 2025 HB-coördinator van werkgebied Heerhugowaard en leerkracht van de bovenbestuurlijke plusklas Aventurijn in Heerhugowaard.
Tijdens mijn werk als leerkracht in het basisonderwijs merkte ik, mede door mijn eigen kinderen, dat mijn interesse bij (hoog)begaafdheid ligt. Hoe kan je het aanbod in de klas zo veranderen dat het ook passend is voor een (hoog)begaafd kind? Doordat alle (hoog)begaafde kinderen iets anders nodig hebben, ontdekte ik dat hier niet één passende oplossing voor is. Door opleidingen te volgen en ervaring op te doen in mijn klas en daarna als leerkracht plusklas heb ik veel ervaring op mogen doen om te werken met hoogbegaafde kinderen. Ook was ik hb-specialist op school, waarin ik meedacht met het beleid en de visie rondom hoogbegaafdheid en heb ik mogen helpen met de implementatie hiervan in het team.
Ik vond het helpen van de kinderen in de plusklas en het meedenken met mijn collega’s zo leuk, dat ik in 2024 mijn eigen bedrijf ben opgestart als ambulant begeleider, waarbij ik (hoog)begaafde kinderen begeleid op scholen die vastlopen binnen de klas. Hiernaast coach ik hun leerkrachten in wat zij nodig hebben om dit kind passende begeleiding en cognitief aanbod te geven in de klas. Mijn missie hierbij is: “Elk kind helpen om te mogen opbloeien tot de mooiste versie van zichzelf.”
Vanuit mijn rol als leerkracht, hb-specialist en moeder, weet ik hoe belangrijk het is als scholen een aanbod hebben voor, maar ook de kennis hebben over (hoog)begaafde kinderen. Ik vind het dan ook een hele mooie uitdaging om als coördinator hiermee aan de slag te gaan!
Mareille Kaandorp; hb-coördinator Langedijk
Mijn naam is Mareille Kaandorp en sinds januari werk ik als hb-coördinator voor het werkgebied Langedijk.
Van 1998 tot en met 2020 werkte ik op een Dalton basisschool met inclusief HB-onderwijs. In mijn rol als o.a. talentbegeleider coachte ik onder andere de leerkrachten en was verantwoordelijk voor het opstellen en implementeren van het HB-beleid.
Ik heb ruim 5 jaar mijn eigen coaching bedrijf met als specialisme hoogbegaafdheid. Van daaruit begeleid ik kinderen, jongeren en ouders en geef ik trainingen aan scholen op het gebied van beleid, mindset en executieve functies.
Mijn missie is om kinderen hun eigen kracht te laten voelen en kwaliteiten goed in te zetten door voor iedere kind te kijken naar passend onderwijs. Op deze manier kunnen zij een mooi en sterk fundament leggen voor nu en later. Ik vind het erg waardevol, dat kinderen leren ontdekken wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Ze blijven mij fascineren door hun interne wijsheid, potentieel en eigen kracht
De kans om te mogen werken als HB-coördinator van een werkgebied was een mooie uitdaging om mijn expertise te delen en om mijzelf verder te mogen ontwikkelen.
Door de samenwerking met scholen, andere coördinatoren en besturen komt er steeds meer onderwijs op maat voor ieder kind en ook voor deze doelgroep.
Susan den Otter, hb-coördinator Alkmaar
Graag wil ik mijzelf voorstellen. Ik ben Susan den Otter. Als HB-coördinator van werkgebied Alkmaar help ik scholen zich verder te ontwikkelen op het gebied van (hoog)begaafdheid.
Dat het hebben van een hoge intelligentie niet alleen voordelen met zich meebrengt wordt gelukkig steeds meer erkent. Cognitief getalenteerde kinderen kunnen in hun schoolleven behoorlijk wat uitdagingen tegenkomen. Ik ben ervan overtuigd dat het op een juiste manier inrichten van ons onderwijs en extra ondersteuning bieden waar nodig, een enorm verschil voor deze kinderen maakt.
Om hier als HB-coördinator-werkgebied een bijdrage aan te leveren, op zowel individueel-, groeps-, school- als werkgebiedniveau houd ik mij onder andere bezig met:
- deelnemen aan oudergesprekken en MDO’s;
- observaties en leerlinggesprekken;
- meedenken over beleid, signalering, klassenmanagement, verrijkingsaanbod en het opzetten van plusklassen;
- organiseren van bijeenkomsten voor de HB-coördinatoren van de scholen;
- het opzetten van de bovenbestuurlijke plusklas in Alkmaar;
- informeren over opleidingen;
- bijdragen aan initiatieven vanuit het project Hoogbegaafheid, zoals de bijeenkomsten voor ouders van hoog- en meerbegaafde kinderen die vorig schooljaar zijn gehouden.
Naast deze functie werk ik als verrijkingsleerkracht en hoogbegaafheidsspecialist op de Adriaan Roland Holstschool in Bergen en op de Rudolf Steinerschool in Alkmaar.
Als ambulant begeleider heb ik veel ervaring opgegaan met dubbel bijzondere leerlingen. Ook was ik vorig schooljaar HB-coördinator voor werkgebied Bergen. Als moeder van ben ik ervaringsdeskundig.
Ik hoop dit schooljaar samen met mijn collega’s van het project hoogbegaafdheid, het samenwerkingsverband, de scholen, de ouders en de leerlingen creatieve- en doelgerichte stappen te zetten richting beter passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen.
Lonneke Heine, hb-coördinator Bergen en Heiloo
Ik ben Lonneke Heine, hb-coördinator van werkgebied Bergen en sinds dit schooljaar ook van werkgebied Heiloo.
In Bergen vervul ik deze rol nu voor het zesde schooljaar; in 2016 zijn we daar gestart met een innovatietraject hoogbegaafdheid.
Naast de functie van groepsleerkracht heb ik me de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en alles wat daarbij komt kijken; beleid schrijven en invoeren, plusklassen opzetten, kinderen begeleiden, maar ook leerkrachten en scholen ondersteunen en trainingen geven.
Ik geef twee dagen les aan plusklassen en werk daarnaast ongeveer één dag voor het samenwerkingsverband.
Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen te werken, hen te zien groeien, maar ook sparren met de hb-coördinatoren van de scholen, leerkrachten kunnen ondersteunen en trainingen geven vind ik heel interessant.
In mijn privéleven ben ik graag buiten met mijn man en twee dochtertjes, we komen graag in de duinen of op het strand. Ik lees en bak graag en vind het altijd leuk om mezelf op allerlei gebieden te ontwikkelen.
Wie weet tot ziens in Bergen of Heiloo!