Dikke pluim van Onderwijsinspectie
Dikke pluim van Onderwijsinspectie Op 18 januari en 26 maart voerde de Inspectie van het Onderwijs een...
Het is gelukt: een combinatie van zorg en onderwijs voor kinderen met een meervoudige beperking op een ‘gewone’ basisschool, de Montessorischool in Heerhugowaard. Vijf kinderen, Kamil, Anne, Lotte, Maura en Birgit, tellen officieel mee: sinds dit schooljaar brengen ze het leerlingenaantal van de Montessorischool op 143. Zij zitten in de KanZklas, gerealiseerd door Christiaan Kwint en Marieke Bol, de ouders van de negenjarige gehandicapte Kamil en oprichters van Stichting KanZ.
Op maandag 16 oktober 14.30 uur opende voormalig kinderombudsman Marc Dullaert de KanZklas. Samen met Montessoridirecteur Carla van Wijngaarden, Christiaan Kwint van Stichting KanZ, bestuurder Elfred Bakker van Stichting de Blauwe Loper en directeur van het samenwerkingsverband Primair Passend Onderwijs Noord-Kennemerland (PPO-NK) Astrid Ottenheym.
Een rondleiding door school
De slingers hangen al klaar in de grote zaal en de kinderen zijn een beetje zenuwachtig. Groep 8-leerlingen Joris en Tobi geven ‘meneer Marc’ een hand en beginnen de rondleiding door de Montessorischool in Heerhugowaard. ‘Naast de kleuterklas zit de KanZklas,’ vertelt Joris enthousiast. Binnen staat in vrolijke letters ‘Samen naar school’ op de muur, met daaromheen de handjes van alle kinderen van de Montessorischool in verf. ‘De kinderen uit de KanZklas gaan net als wij elke dag naar school. Soms gymmen we ook samen, of ik lees ze voor. Dat is hartstikke leuk!’
Een perspectief voor ieder kind
‘Zo’n KanZklas lijkt vanzelfsprekend omdat de kinderen er zo natuurlijk mee omgaan, maar jullie mogen echt trots zijn op wat hier in Heerhugowaard gebeurt’, stelt Marc Dullaert. ‘Alle administratieve hordes zijn genomen en dat kan alleen maar als iedereen goed samenwerkt. Bestuurders, docenten, begeleiders en ouders.’ Ouders van meervoudig gehandicapte kinderen, moeten zich aan veel regels houden. Vaak worden hun kinderen bovendien vrijgesteld van leerplicht, terwijl ze veel ontwikkelings- en leermogelijkheden hebben.
Of zoals Marc Dullaert het verwoordt: ‘Ook deze kinderen hebben leerrecht’. Maar daar is extra zorg en dus extra geld voor nodig. Samenwerkingsverband PPO-NK financiert de leerkrachten, het lesmateriaal en de huur van het lokaal van de KanZklas voor een deel. Daardoor kunnen ouders het zorgbudget van hun kind voor daadwerkelijke zorg inzetten. Een leven lang leren, de inclusieve samenleving, een perspectief voor ieder kind: alles komt samen in de KanZklas.
Van 138 naar 143
Na de rondleiding van Joris en Tobi stroomt de hal vol met genodigden, geïnteresseerden en de 138 kinderen van de Montessorischool. Samen tellen ze de vijf kinderen uit De KanZklas er officieel bij. Ze zijn nu met 143. Directrice Carla is trots: ‘Dit is mooi. Individueel onderwijs voor ieder kind, maar dan wel samen. Ik ben ervan overtuigd dat alle kinderen daar rijker van worden.’
Uniek: de eerste school met leerrecht voor meervoudig beperkte kinderen
Het is de eerste school in Nederland waar kinderen met een meervoudige beperking in een aangepast lokaal les krijgen binnen een ‘gewone’ basisschool én onder de leerplicht vallen, of net als andere kinderen leerrecht hebben. Stichting KanZ-oprichter Christiaan Kwint: ‘Ouders kunnen hun kind nu inschrijven op een gewone school. Dat doet emotioneel iets met ze. En voor de kinderen is het leuker en beter.’ Ook vanuit Den Haag willen ze hieraan werken. In het nieuwe regeerakkoord staat dat de combinatie van passend onderwijs en zorg vanuit verschillende financieringsbronnen eenduidiger en eenvoudiger wordt geregeld, namelijk rechtstreeks aan de school. Dat heeft de KanZklas in Heerhugowaard al voorgedaan. Op naar nog veel meer initiatieven!
Meer weten?
Lees meer over de opening in het persbericht
Lees meer over de KanZklas in dit artikel van Trouw
Lees meer over Marc Dullaerts visie op de KanZklas in dit artikel van Trouw
Zie hier hoe Anna uit de KanZklas gymt met de kindjes uit andere klassen.