2. Oudercafés
Tijdens oudercafés ontmoeten ouders elkaar van kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het oude...
In de netwerkgroep Ouders komen ouders samen om met elkaar over de vraag na te denken waar ouders behoefte aan hebben en wat het samenwerkingsverband kan doen om te voorzien in die behoefte. Het Oudersteunpunt staat ten dienste van het versterken van ouders teneinde de onderlinge samenwerking tussen leerlingen, ouders/verzorgers en leerkrachten/intern begeleiders/directeuren te versterken, om passend onderwijs voor ieder kind mogelijk te maken.
In de bijeenkomsten van de netwerkgroep in 2017-2018 zijn de doelen voor het Oudersteunpunt vastgelegd, zijn behoeften van ouders in beeld gebracht rondom thema's zoals 'Zicht krijgen op het kind en mezelf" en zijn doelgroepen van ouders geïnventariseerd.
Vanuit de opbrengsten van deze netwerkgroep wordt gewerkt aan gemakkelijkere vindbare informatie voor ouders. Het eerste project wat dit jaar aangepakt wordt is de website, een schets hiervoor is inmiddels gemaakt. De website neemt naast de input van de netwerkgroep ook de input uit de Oudercafés mee.
In deze oudercafés ontmoeten ouders elkaar van kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het oudercafé is een plek waar deze ouders herkenning kunnen vinden, nieuwe inzichten en energie kunnen krijgen door het delen van ervaringen en verhalen.
Voor meer informatie, bekijk hier de Maatschappelijke Businesscase voor het Oudersteunpunt.
Reacties
Van belang hierbij is om het CJG niet voor de voeten te lopen. Het CJG is een herkenbaar punt voor ouders en bewoners in de dorpen en wijken. En deze kan een uitstekende rol spelen in het informatietraject naar ouders toe. Ook scholen hebben over het algemeen prima contact met het CJG. Het is niet zinvol en dubbelwerk als het SWV hier ook nog een rol in gaat spelen. Wees daar alert op.
Beste Adrie Groot, hartelijk dank voor uw input. Wat u schrijft, onderkennen we. Op 19 juni spreken wij daarom met het CJG om ervoor te zorgen dat er geen dubbelwerk ontstaat en om met elkaar te verkennen hoe we gezamenlijk de ouders in de regio nog beter kunnen ondersteunen en informeren op het gebied van passend onderwijs.
Mocht u meer willen weten of hierover van gedachten willen wisselen, dan nodig ik u van harte uit contact met me op te nemen. Mijn mailadres is femmy@eduwijs.com, telefoon: 06-129 35 352. Met vriendelijke groet, Femmy Wolthuis (proces- en projectbegeleider voor de ontwikkeling van het Oudersteunpunt)