2. Doorgaande lijn PO-VO

  • jun 2023
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast 30 jan
  • 88
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2023

Wij vinden het belangrijk om de doorgaande schoolloopbaan van voorschool naar primair onderwijs en van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs te kunnen waarborgen. Om die reden registreren de consulenten of zij bij een van deze twee type MDO's betrokken worden. Tevens zijn er twee netwerkgroepen die samenkomen om deze doorgaande schoolloopbaan te monitoren en te evalueren. Op basis daarvan worden actiepunten geformuleerd voor het schooljaar.

In 2023 zijn 189 mdo's gevoerd ten behoeve van de doorgaande schoolloopbaan: 70 met betrekking tot de voorschoolse situatie en 119 in verband met advies richting voortgezet onderwijs. In werkelijkheid is het aantal mdo's hoger, omdat de mdo's die gevoerd worden met de speciale (basis)scholen niet gespecificeerd geregistreerd worden.

Netwerkgroep 10-14 jarigen

- Verslag 1e en 2e trimester periode

  • De netwerkgroep is in de eerste helft van 2023 drie keer bijeengekomen. Naast de vaste agendapunten hebben we in deze bijeenkomsten gesproken over:
  • De opdracht van de netwerkgroep 10-14: In november 2022 zijn we met elkaar, met behulp van de methode van het wereldcafé, het gesprek aangegaan over de opdracht van de netwerkgroep 10-14 voor het schooljaar 2022-2023. Hieruit is in een leidraad opgesteld voor de opdracht van de netwerkgroep in het komende schooljaar. Thema’s waar we ons de komende periode op willen focussen zijn: ‘Minder en anders toetsen’ en de ‘Verbinding po – vo: kijkje in de keuken’.
  • Centraal Warme Overdracht: In april heeft de Centraal Warme Overdracht online plaatsgevonden. Alle scholen in de regio Noord-Kennemerland hebben hier aan deelgenomen. Om te bepalen waar de processen, organisatie of planning aanpassing behoeft, is in mei 2023 een enquête onder de deelnemers afgenomen. Deze aanbevelingen en adviezen die hieruit voort komen zijn besproken in de vergadering van juni door de netwerkgroep overgenomen.
  • Opbrengsten conferentie 2 november 2022: De opbrengsten van de conferentie zijn verwerkt in een verslag inclusief concrete aanbevelingen en gedeeld met de regio.
  • Doorstroomtoets 2023: Daarnaast zijn door de werkgroep CWO voorbereidingen getroffen voor de vormgeving en planning van de CWO in het schooljaar 2023/2024 als de eindtoets vervangen wordt door de doorstroomtoets.

- Verslag 3e trimester periode

In het 3e trimester is de Netwerkgroep twee keer bijeengekomen. Naast de vaste agendapunten hebben we in deze bijeenkomsten gesproken over:

  • Digitaal platform voor de overdracht van PO naar VO: De twee samenwerkingsverbanden hebben de opdracht aan een externe gegeven om de CWO te digitaliseren en professionaliseren. De werkgroep CWO is zich momenteel onder begeleiding van deze externe deskundige aan het oriënteren op twee aanbieders van een digitaal platform voor de overdracht van PO naar VO. In het schooljaar 23/24 zal dit verder uitgewerkt worden.
  • Kansrijk adviseren en kansrijk plaatsen: In 2021 zijn er afspraken gemaakt over het kansrijk adviseren, kansrijk plaatsen en kansrijk begeleiden. Deze afspraken zijn ook in de CWO procedure meegenomen. In de praktijk is dit niet altijd even makkelijk en leidt het soms tot vragen, onduidelijkheden en ‘vooringenomenheden’. We zijn met elkaar het gesprek aangegaan, aan de hand van praktijkvoorbeelden, waarbij we ons focussen op onderstaande vragen:
    • Hoe pakken we het aan in het PO?
    • Wat is mogelijk in het VO?

In de bijeenkomst van januari ’24 krijgt dit gesprek een vervolg.

  • Bijeenkomst met de CWO contactpersonen (van 8.30 tot 9 uur): Ter voorbereiding op de nieuwe CWO in het voorjaar van ’24 zijn de CWO contactpersonen uitgenodigd door de werkgroep CWO voor een korte informatiebijeenkomst. Bespreekpunten waren: wat is je rol als contactpersoon CWO en wat wordt er van je verwacht.

Trefwoorden