4. Samenwerking met de gemeenten

  • jun 2023
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast 30 jan
  • 97
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2023

Passend onderwijs en jeugdhulp gaan hand in hand, zodat elke leerling het onderwijs en de zorg krijgt die nodig zijn. Dit vraagt dat gemeenten en samenwerkingsverband op alle niveaus in ons netwerk samen optrekken en goed afstemmen. De afgelopen jaren is het gelukt steeds meer als partners samen te werken voor de kinderen in onze regio. We weten elkaar steeds gemakkelijker te vinden, verbindingen te leggen en gezamenlijk onze verantwoordelijkheid te nemen. We zijn erin geslaagd onze organisatienetwerken met elkaar te verbinden tot een lerend regionaal netwerk waarin we leren van onze activiteiten en resultaten. We realiseren ons dat we bezig zijn met een transitie. We maken daarom afspraken die de gewenste transitie stimuleren en faciliteren.

Dit heeft geleid tot een aantal strategische ambities die zijn vastgesteld in het ‘Op Overeenstemming Gericht Overleg’ (OOGO). In dit overleg besluiten de bestuurders van de samenwerkingsverbanden PO en VO en wethouders van de aangesloten gemeenten (Alkmaar, Bergen, Heiloo, Uitgeest, Castricum en Dijk & Waard) wat zij de komende jaren willen bereiken. Dit overleg wordt voorbereid door de regisseursgroep, waaraan een afvaardiging vanuit de gemeentes en de directeuren van de samenwerkingsverbanden PO en VO deelnemen. Ook de uitwerking van de besluiten in het OOGO en de beleidsmatige voorbereiding wordt door gemeenten en samenwerkingsverbanden gezamenlijk opgepakt in de beleidsgroep.

Brede Beleidsgroep

In 2023 zijn in de Brede beleidsgroep de volgende onderwerpen besproken:

  • Implementatie van het RET-convenant. Hierin staat vastgelegd hoe we met elkaar gaan zorgen dat ouders en kinderen een beroep kunnen doen op onafhankelijk advies rondom jeugdhulp. Het SWV wordt intensief betrokken bij de plannen en de keuze van plannen van aanpak. Hoe men procesanalyse gaan doen en met wie.
  • SOOS (Sterke Ondersteuning Op School) gemeenten en het SWV trekken met elkaar op bij de uitwerking van dit project. Een lang gekoesterde wens om 'zorg de school in' te halen lijkt hiermee naderbij te komen. De eerste pilots gaan komend jaar van start.
  • Op 12 oktober is aan de orde geweest: Uitvoeringsagenda onderwijs - jeugd, Motie brugfunctionaris, Verklarende analyse, Samenwerken in het vertelpunt, Doorstroom speciaal onderwijs, Nieuwkomers en Terugkoppeling OOGO en regisseursgroep
  • Op 23 november zijn de volgende punten besproken: Uitvoeringsagenda onderwijs - jeugd, Memo samenwerken in het vertelpunt, Werkwijze binnen- en buitenkring van de ontwikkeltafels en doorstroom speciaal onderwijs.

Trefwoorden