Blog Janneke Oosterman: Mijn eerste 30 dagen bij PPO-NK

  • sep 2023
  • PPO-NK - community beheer
  • 180
PPO-NK - community beheer
Nieuwsberichten
  • Danne Noë
  • manuela de Bruijne
  • Susan den Otter
  • Janneke Oosterman
  • secretariaat PPO-NK

‘PPO-NK is een voorloper binnen de onderwijs ondersteuningsorganisaties voor passend onderwijs en een voorbeeld van een goed werkende netwerkorganisatie’ heb ik geregeld te horen gekregen in de tijd voorafgaand aan mijn start als directeur-bestuurder bij PPO-NK. Dat belooft wat!

Op 1 september, mijn eerste werkdag, ben ik uitgebreid bijgepraat door mijn voorganger Astrid. Ik hoor en zie de trots waarmee zij spreekt over de netwerkorganisatie die zij samen met velen heeft neergezet. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en de zin om te starten en de mensen die deel uitmaken van het netwerk te ontmoeten, werd nog groter. Nu, na de eerste 30 dagen, na veel ontmoetingen en met nog veel ontmoetingen te gaan, kan ik schrijven dat de verwachtingen zeker zijn waargemaakt. De zin ‘PPO-NK is een goed werkende netwerkorganisatie’ is geen wassen neus, het is iets wat daadwerkelijk wordt uitgedragen door allen die onderdeel zijn van het netwerk. Het is zichtbaar in het handelen van de mensen die ik tot nu toe heb ontmoet. Mooi is dat!

Allereerst de consulenten die samen met de collega’s in hun werkgebied continu de passende ondersteuning afwegen voor de kinderen en daarnaast met hun netwerk op belangrijke thema’s ontwikkelen en initiatieven ondernemen. Dan de ouders, met vijf ouders heb ik mogen spreken over hun ervaringen binnen het samenwerkingsverband, en ik heb van hen mogen leren dat elkaar blijven vasthouden, door botsing en wrijving heen, zo belangrijk is. Van de jongeren die PPO-NK gevraagd en omgevraagd advies geven heb ik de oproep gehoord om kinderen niet los te laten. Blijf de vraag stellen wat een kind zelf denkt dat nodig is in zijn/haar situatie. De schoolbestuurders die ik tot nu toe gesproken heb, vertellen mij over de ontwikkeling die PPO-NK heeft doorgemaakt. Van moeizaam samenwerken tot partnerschap en co creatie waarin ieders stem gehoord wordt. Uit al deze gesprekken blijkt inderdaad de betrokkenheid en de passie voor goed en passend onderwijs en ook de wil om dit met het netwerk te bereiken.

Daarnaast heb ik veel actuele en belangrijke thema’s voorbij zien komen. Onderwerpen als nieuwkomers, POVO, hoogbegaafden, Sterke Ondersteuning op Scholen, Toelaatbaarheidsverklaringen en nog meer. Duidelijk is dat ik slechts een klein deel heb mogen proeven van de netwerkorganisatie en dat er nog vele ontmoetingen en gesprekken moeten volgen om een volledig overzicht te hebben.

Een ding is duidelijk, PPO-NK is een prachtige netwerkorganisatie. Ik kijk er enorm naar uit om nog veel meer leraren, intern begeleiders, directeuren, schoolbestuurders, kinderen en ouders te ontmoeten om zo een nog beter beeld te krijgen van wat speelt in ons netwerk. Graag hoor ik van jou, als onderdeel van ons netwerk, waar je trots op bent in je werk of wat puzzelt. Want ook een netwerkorganisatie die stevig staat kent haar uitdagingen. Nodig me uit, ik kijk ernaar uit je te ontmoeten, jou en je werk te leren kennen en samen verder te werken aan passend onderwijs voor alle kinderen in de regio!

Janneke Oosterman

Trefwoorden