1. Terugdringen van het aantal verwijzingen naar het S(B)O en bevorderen doorstroom naar regulier onderwijs
Samen werken wij voor een inclusievere maatschappij met inclusiever onderwijs. Ondanks deze ambitie en...
Alle leden mogen wijzigen
Passend onderwijs en jeugdhulp gaan hand in hand, zodat elke leerling het onderwijs en de zorg krijgt die nodig zijn. Dit vraagt dat gemeenten en samenwerkingsverband op alle niveaus in ons netwerk samen optrekken en goed afstemmen. De afgelopen jaren is het gelukt steeds meer als partners samen te werken voor de kinderen in onze regio. We weten elkaar steeds gemakkelijker te vinden, verbindingen te leggen en gezamenlijk onze verantwoordelijkheid te nemen. We zijn erin geslaagd onze organisatienetwerken met elkaar te verbinden tot een lerend regionaal netwerk waarin we leren van onze activiteiten en resultaten. We realiseren ons dat we bezig zijn met een transitie. We maken daarom afspraken die de gewenste transitie stimuleren en faciliteren.
Dit heeft geleid tot een aantal strategische ambities die zijn vastgesteld in het ‘Op Overeenstemming Gericht Overleg’ (OOGO). In dit overleg besluiten de bestuurders van de samenwerkingsverbanden PO en VO en wethouders van de aangesloten gemeenten (Alkmaar, Bergen, Heiloo, Uitgeest, Castricum en Dijk & Waard) wat zij de komende jaren willen bereiken. Dit overleg wordt voorbereid door de regisseursgroep, waaraan een afvaardiging vanuit de gemeentes en de directeuren van de samenwerkingsverbanden PO en VO deelnemen. Ook de uitwerking van de besluiten in het OOGO en de beleidsmatige voorbereiding wordt door gemeenten en samenwerkingsverbanden gezamenlijk opgepakt in de beleidsgroep.
Trimesterrapportage periode januari t/m juli 2024.
In 2024 zijn in de Beleidsgroep de volgende onderwerpen besproken:
Samen aan Zet - Samenwerkingsverbanden en gemeenten krijgen signalen binnen over kinderen die tussen wal en schip vallen of te lang op passend onderwijs moeten wachten, doordat er onduidelijk bestaat tussen het samenwerkingsverband en de gemeente waar de financiële verantwoordelijkheden liggen. Dit is zeer onwenselijk voor de kinderen, hun ouders en de professionals die in de praktijk dagelijks aan het werk zijn om passend onderwijs zo goed mogelijk met elkaar te organiseren. Daarom is op het OOGO van 21 december 2023 de opdracht gegeven om een probleemanalyse uit te voeren naar de knelpunten in de samenwerking tussen het onderwijs en de gemeenten. Dit vraagstuk is op basis van drie categorieën uitgewerkt:
De analyse van het vraagstuk alsook de mogelijke oplossingsrichtingen en de verdieping voert de werkgroep Samen aan Zet met afvaardiging vanuit de gemeenten en beide samenwerkingsverbanden (voorheen ook deelnemers van de beleidsgroep) in opdracht van het OOGO uit.
De voormalige beleidsgroep en de regisseursgroep zijn gezamenlijk opgegaan in de regiegroep.