1. Netwerkgroepen

  • mei 2020
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast dec 2020
  • 526
  • Fred de Wildt
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
PPO-NK - community beheer
Jaarverslag 19|20- SLL
  • Alle leden mogen wijzigen

Via ons online samenwerkingsplatform (community) werken we samen, delen we elkaars kennis en inspireren we elkaar. Het is de centrale ontmoetings- en werkplaats voor onze regio om voort te bouwen op bepaalde thema's in de vorm van netwerkgroepen. Deze community bouwt zich organisch uit en wordt begeleid door een moderator en consulenten.

"It takes a community to raise a child."

Denktank

In het kader van de doorontwikkeling van de netwerkorganisatie is een Denktank opgericht die de ontwikkeling van het samenwerkingsverband monitort en coördineert. ‘Club Dynamiek’ sluit in het nieuwe schooljaar 4x per jaar bij de Denktank aan voor verdere verbinding van de netwerkgroepen.

Netwerkgroepen

Ons samenwerkingsverband telt zo'n 13 netwerkgroepen. Zie voor een actueel overzicht de pagina op onze community 'onze netwerkgroepen'. In de netwerkgroepen werken belanghebbenden samen aan een thema voor beleidsontwikkeling, uitvoering en evaluatie. Zo zijn er onder andere de netwerkgroepen voor: thuiszitters, nieuwkomers, hoogbegaafdheid, werkgebieden, voorzieningen, onderwijs en jeugd, ouderkracht, virtueel expertise cluster, netwerkgroep dynamiek en kwaliteitszorg. Belangrijk is dat elke deelnemer zijn perspectief en inzichten inbrengt in het geheel waardoor een lerende netwerkorganisatie ontstaat.

Er is in het schooljaar 2019-2020 actief geïnvesteerd op het verbinden van de netwerkgroepen. Hiervoor zijn van alle netwerkgroepen leden geïnterviewd. Dit heeft geresulteerd in een operationalisering van het begrip ‘eigenaarschap’. Wat input gaf voor de conferentie "Ik maak verschil voor ons" in november 2019 en de Netwerkgroepenmarkt. Dit alles vond plaats onder supervisie van de hiervoor opgerichte netwerkgroep 'Club Dynamiek'. Door COVID-19 kon in 2020 de netwerkgroepenmarkt niet doorgaan. Deze is, in afwachting van de maatregelen, verplaatst naar 2020-2021.

Elk trimester rapporteren de netwerkgroepen in de trimesterrapportage over de ontwikkelingen en activiteiten.

Hierna volgen enkele ontwikkelingen vanuit enkele netwerkgroepen:

NWG Virtueel expertise cluster

Het virtueel expertise cluster speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van een samenhangend geheel van onderwijsvoorzieningen, veelal gericht op zware, complexe ondersteuning. Het gaat dan om kinderen met een hulpvraag op het gebied van leren gecombineerd met psychische problematiek. De ondersteuning vindt plaats binnen de eigen instelling of basisschool.

In het afgelopen schooljaar zijn in de netwerkgroepen van het samenwerkingsverband gesprekken gevoerd over de zorgen omtrent de verwijzingen naar het speciaal (basis) onderwijs. Schooljaar 2020-2021 zal in het teken staan van het streven naar meer inclusief onderwijs en het stimuleren van de terugkeer van leerlingen naar regulier onderwijs.

NWG Samen leren leven

Deze netwerkgroep is in de opstartende fase en gestart met het schrijven van een procesplan waarin kaders zijn geschetst om richting te geven aan de discussie over 'inclusie'. Afgelopen trimester is er een overdracht geweest van werkzaamheden en is er overlegd met NSGK. Daaruit is een notitie gekomen die richting kan gaan geven aan het vormen van een visie.

Het komend jaar plaatst deze netwerkgroep het uitwerken van de visie en missie op 'inclusie' prominent op de agenda's van zowel bestuurlijk als gemeentelijk overleg.

NWG Werkgebieden

Vanuit verschillende perspectieven, evaluaties en actualiteiten interpreteert deze netwerkgroep de gegevens in de trimesterrapportages en het budget van de werkgebieden. Hierdoor is het samenwerkingsverband transparant ten aanzien van de besteding van de gelden en heeft deze netwerkgroep de mogelijkheid om bij te sturen in het financieel beleid. Deze netwerkgroep ziet het als haar uitdaging om door gezamenlijk naar de cijfers te kijken en vanuit die cijfers interventies te plegen, ervoor te zorgen dat het samenwerkingsverband een gezonde organisatie blijft vanuit haar doelstelling en solidariteit.

Tijdens de laatste bijeenkomst van deze netwerkgroep is besloten om de geplande financiële middelen door te schuiven naar het volgende schooljaar. Als gevolg van de corona-maatregelen zijn deze middelen (nog) niet besteed.

NWG Beleidsmedewerkers

Deze netwerkgroep vervulde een verbindende rol tussen de verschillende netwerkgroepen en met de besturen. We zien echter steeds meer dat onderwerpen via de deelnemersraad intern besproken worden met de beleidsmedewerkers en bespreking in deze netwerkgroep een herhaling van zetten is. Afgesproken is dat de leden van deze netwerkgroep op afroep beschikbaar zijn. Daarnaast sluiten de leden graag aan op onderwerp in de Denktank. Hiervoor worden ze specifiek uitgenodigd.