Ervaringen van oud-deelnemers

  • feb 2021
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast feb 2024
  • 1330
PPO-NK - community beheer
Wegwijs in gedrag
  • Fraukje Selen
  • secretariaat PPO-NK

“Heel tof om meer te leren over gedrag en perspectief”

“Gedrag heeft mij altijd al getriggerd. Wat maakt dat mensen of kinderen bepaalde dingen doen? Hoe komt het dat ze vandaag anders reageren dan morgen? Daar zit een oorzaak achter.”

Binja van Saus is leerkracht op basisschool De Helix in Heerhugowaard. Ook is ze sinds vier jaar intern begeleider. “Ik geniet van die combinatie. Zo weet ik als intern begeleider precies wat er in de klassen gebeurt, en kan ik beter inschatten of een papieren plan ook haalbaar is in de praktijk.”

Aannames

“Wij mensen zijn geneigd om ‘aan te nemen dat’. Zelf doe ik dat ook nog steeds weleens. ‘Ah, dat heb ik al eens meegemaakt, dus dat zal wel dit betekenen.’ Of: ‘Haar broer heeft ook een korte spanningsboog, dus misschien zit het in de familie.’ En: ‘Ouders zullen toch wel begrijpen hoe pittig het voor mij als leerkracht is?’ Allemaal aannames.”

Bewustwording en andere ogen

“De training Wegwijs in gedrag® maakt je bewust van het feit dat je aannames doet en laat zien dat je altijd goed moet kijken naar het kind als individu. En dat je je oordeel of ervaring los mag laten. Iedereen die rondom het kind betrokken is, kijkt met andere ogen naar de situatie. Alles heeft invloed. En geen situatie is gelijk.”

Intensief en super leerzaam

“Je krijgt theorie, bent vier of vijf dagdelen op locatie en oefent daar met de leerstof die je thuis hebt gelezen. Daarnaast breng je het geleerde direct in de praktijk, in gesprekken, tijdens TOP dossiers en als je met collega’s praat. Het is intensief en super leerzaam. En je bent nooit uitgeleerd, zeker niet als je letterlijk en figuurlijk op andermans plek in het systeem rondom het kind gaat staan. Er ging een wereld voor me open; ik gun iedereen deze training. Beginnend en ervaren, in én buiten het onderwijs.”

“Inhoudelijk sterk, een tikkie confronterend en heel zinvol”

“Door in het onderwijs anders naar gedrag te kijken, zetten we een stap richting inclusieve scholen”, stelt Inge de Boer, clusterdirecteur van bestuur OPO IJmond.

“Op school kunnen we verschillen op cognitief gebied goed opvangen”, vertelt Inge. “Maar ander gedrag is voor velen een uitdaging. Wat betekent het als een kind zich op een bepaalde manier gedraagt? Wat ligt daaronder? En wat zegt het over jezelf als je dat gedrag ‘moeilijk’ vindt?”

Training voor bestuurders en directeuren

“Ik heb deelgenomen aan de training voor bestuurders en directeuren, zodat ik de leerkrachten en intern begeleiders op onze scholen die ook de training volgen, kan ondersteunen en bezorgde ouders beter te woord kan staan.

Het is een intensieve, inhoudelijk sterke en zinvolle training, waarin je nieuwe inzichten opdoet over je eigen wereldbeeld en patronen. Met de groep zijn we de confrontatie met onszelf op een mooie manier aangegaan.”

Anders luisteren en open staan

“Je maakt kennis met andere perspectieven, krijgt een andere blik op gedrag en verandert je mindset. Ik merk op school (en thuis) dat ik andere vragen stel en op nieuwe manieren probeer te luisteren. Zonder oordeel. Open. In alle situaties, en vooral in de lastige, stel ik mezelf de vraag: wat heeft een kind, een collega, een ouder nu écht nodig?

Als het lukt om de verbinding vast te houden, als je durft te checken bij de ander wat je vermoedens zijn en als je erin slaagt om in mogelijkheden te denken, dan kunnen we meer kinderen nog beter onderwijs bieden én tegelijkertijd een leuker mens zijn.”

“Vliegwiel voor anders organiseren en inclusief onderwijs”

“Als we op school vanuit meervoudig perspectief leren kijken, vinden we meer creatieve manieren om onderwijs te kunnen vormgeven voor kinderen en wordt het onderwijs inclusiever”, stelt SaKS-bestuurder Helma van der Hoorn.

“De training Wegwijs in gedrag laat je nadenken over jezelf, over jouw manier van kijken naar dingen, zoals hoe het gedrag van kinderen tot stand komt en welke mensen en factoren daar invloed op hebben. Het leidt ook tot meer begrip voor kinderen, voor ouders, voor collega’s. Echt enorm waardevol en zinvol. Ook voor betrokken bestuurders en directeuren.”

Richting inclusie

“Je leert op meer manieren naar een situatie te kijken en ontdekt zo sneller samen manieren die voor het kind en de betrokkenen rondom het kind wél werken. Ik zie de training als een vliegwiel voor ontwikkelingen richting anders organiseren en inclusief onderwijs.”

Kantelende mindset

“Het is mooi dat we binnen onze eigen stichtingen en besturen onze teams kunnen trainen, zodat de Wegwijs in gedrag-training en vanuit meervoudig perspectief kijken in de collectieve mindset van onze scholen komt. Zo wordt die manier van denken automatisch cultuur, omdat iedereen het doet.”

“Vanuit gevoel naar kinderen kijken”

“Het onderwijs is volop in ontwikkeling”, stelt Marjan Barrientos de Reus, leerkracht van groep 3 op KBS De Lunetten in Beverwijk. “En zelf sta ik ook open voor nieuwe ontwikkelingen. Daarom meldde ik me aan voor de training Wegwijs in gedrag®.”

“Het is inmiddels 12 jaar geleden dat ik de pabo afrondde. In die tijd is er veel veranderd, zeker rondom passend onderwijs. Sommige kinderen hebben soms meer nodig van ons als leerkrachten. En ik wilde graag weten hoe ik nog beter aan de behoeften van deze kinderen tegemoet kan komen.”

Minder cijfers, meer gevoel

“Wat ik heel fijn vond aan de training, is dat ik echt (weer) op een andere manier naar kinderen ben gaan kijken. Minder naar de cijfers: wat zeggen de toetsresultaten en wat moet ik meten? En juist meer naar mijn eigen gevoel: wat hoor ik, wat ervaar ik, welke systemen rondom het kind spelen een rol en hoe reageer ik daar eigenlijk op? Tot waar heb ik invloed? En waar trek ik mijn eigen grens?

Ik durf meer op mezelf en mijn gevoel te vertrouwen en heb mooie inzichten opgedaan. Zo heb ik er altijd al moeite mee gehad hoe makkelijk mensen een kind in ‘een hokje’ plaatsen, en dat heeft deze training opnieuw bevestigd. En hij zit vol met letterlijke eyeopeners: je blik wordt breder. Een aanrader!”