6. Aanpak schoolaanwezigheid (thuiszittende leerlingen)
Regio Noord-Kennemerland (de vijf gemeenten en de samenwerkingsverbanden PO en VO) werken nauw samen o...
Alle leden mogen wijzigen
Het samenwerkingsverband neemt deel aan de pilot Hoogbegaafdheid. De afgelopen jaren hebben wij met deze aan deze pilot verbonden subsidieregeling de infrastructuur en ondersteuning voor hoogbegaafde - hoog sensitieve kinderen vormgegeven.
HB-coördinatoren:
In alle werkgebieden is inmiddels een HB-coördinator aangesteld die de HB-inzet voor het werkgebied coördineert.
De HB-coördinatoren houden zich o.a. bezig met activiteiten op zowel individueel-, groeps-, school- als werkgebied niveau bv.:
Wensen vanuit de HB-coördinatoren zijn onder andere:
Neem vooral regelmatig een kijkje op onze werkplaats en wij nodigen jullie ook graag uit om hier ook zelf mooi materiaal op te delen.
We streven naar inclusiever onderwijs. In de toekomst willen we al onze hoogbegaafde leerlingen, ongeacht hun ondersteuningsvragen, thuisnabij onderwijs kunnen bieden. Hoe inclusief onderwijs vorm krijgt, kan van plek tot plek verschillen. Afhankelijk van het kind, ouders en de lokale onderwijscontext.
De netwerkgroep HB is in het vierde trimester 1 keer bijeengekomen.
De officiële opening van het kenniscentrum HB is een feit!
Op dinsdagavond 6 december is het kenniscentrum HB officieel geopend door Astrid Ottenheym. Tijdens de opening nam Bjorna Appel de aanwezigen vervolgens mee in haar verhaal.
Het fysieke kenniscentrum is te vinden bij De Trimaran en is op afspraak voor onderwijsprofessionals te bezoeken. Het digitale kenniscentrum is grotendeels voor iedereen toegankelijk en is te vinden op de website van het samenwerkingsverband. Lees hier meer
Jaarplan schooljaar 2021/2022
Vanuit het Samenwerkingsverband PPO-NK wordt er flink ingezet om een goede en duurzame ondersteuningsstructuur voor kinderen met veel potentieel – die mogelijk meer- of hoogbegaafd zijn – te ontwikkelen. Een ondersteuningsstructuur waarmee we werk maken van inclusiever onderwijs. In de toekomst willen we al onze hoogbegaafde leerlingen, ongeacht hun ondersteuningsvragen, thuisnabij onderwijs kunnen bieden.
In het schooljaar 2021/2022 zijn door de netwerkgroep HB verschillende activiteiten uitgevoerd. Een uitgebreide beschrijving van deze activiteiten vindt u in ons jaarverslag.
(Vervolg)opleiding specialist HB
Inventarisatie HB
In de afgelopen twee jaar is er op schoolniveau, op bestuursniveau, op het niveau van de werkgebieden en op samenwerkingsverbandniveau flink ingezet op het versterken van ons aanbod. Zo zijn wij zelf heel enthousiast over de inzet van de HB-coördinatoren-school en de HB-coördinatoren-werkgebied. Dit zien wij graag gecontinueerd.
Het is goed om te merken dat het thema hoogbegaafdheid steeds meer een plek krijgt in het aanbod op scholen. Collega’s van verschillende scholen en besturen gaan steeds meer met elkaar in gesprek, delen ervaringen en willen graag leren van elkaar. De komende periode zal de ingezette lijn worden voortgezet.
Om een beeld te krijgen van het huidige niveau van ondersteuning en het aanbod op schoolniveau en de wijze waarop dit aanbod wordt vormgegeven, wordt een inventarisatie onder alle scholen in onze regio gehouden. Daarnaast willen we middels deze inventarisatie de ervaringen van de onderwijsprofessionals met onze inzet in de afgelopen periode ophalen. De bevindingen uit deze inventarisatie zijn van belang voor onze regio. Hiermee kunnen we met elkaar bepalen waar we staan in ons aanbod voor deze doelgroep, op welke wijze we ons aanbod gaan versterken en wat daar nog voor nodig is.
Bovenbestuurlijke Plusklas (BBP)
Net als in de werkgebieden Alkmaar Oost, Zuid en Noord is er ook in de werkgebieden Heerhugowaard een bovenbestuurlijke plusklas opgezet. Deze BBP zal bestaan uit twee groepen, waarvan één gericht op jonge kinderen.