Jeugdjournaal – Op deze school zitten kinderen met en zonder beperking

  • feb 2022
  • Yvonne Vellinga
  • 257
Samen leren leven (NWG)

Op vrijdag 28 januari was het jeugdjournaal te gast bij de KanZ-klas op het IKC Oudkarspel.

Je ziet het niet vaak in Nederland, kinderen met en kinderen zonder beperking die samen naar school gaan. Maar op basisschool IKC Oudkarspel gaat 't al een jaar zo.

Ze hebben er groep 1 tot en met groep 8. Maar ze hebben er ook nog drie extra klassen aan toegevoegd voor kinderen met een zware verstandelijke beperking.

Voor kinderen met een zware verstandelijke beperking is het veel moeilijker om dingen te begrijpen. Ze kunnen soms ook niet praten of lopen. Voor die kinderen is het niet verplicht om naar school te gaan. Daarom gaan in Nederland meer dan 10.000 kinderen met een beperking nooit naar school.

In de klas op basisschool IKC Oudkarspel krijgen de kinderen met een beperking eigen lessen, met de zorg en hulp die ze nodig hebben. En soms, met gym bijvoorbeeld, kunnen ze met de rest van de groep meedoen. De kinderen in Oudkarspel vinden het hartstikke gezellig met kinderen met een verstandelijke beperking.

“Ik vind het heel leuk, want je merkt echt dat je een band met ze krijgt”

Kiki

“Ze zijn eigenlijk gewoon vrienden, alleen hebben ze wat meer aandacht nodig”

Mand

Daarom zegt een groep mensen die opkomen voor kinderen met een beperking dat het op veel meer scholen zo zou moeten gaan. Ook kinderen met een beperking moeten met andere kinderen kunnen spelen en samen leren, zegt de groep.

Er zijn nu 44 scholen in Nederland waar kinderen met en zonder beperking samen les krijgen. En de groep mensen die opkomen voor kinderen met een beperking wil dat er in elke gemeente een basisschool komt waar ook plek is voor kinderen met een beperking.

“Eigenlijk wil ieder kind het liefst naar school gaan om met vriendjes te spelen. Maar kinderen met een handicap mogen dat niet altijd. We willen laten zien dat het wel kan.”

Henk-Willem Laan, directeur Stichting voor het Gehandicapte Kind


Kijk hier het item van het jeugdjournaal terug.

Trefwoorden

Agenda

apr 2024
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
151617

18

192021
22232425262728
293012345