Maandbericht – Februari 2023

  • feb 2023
  • 276
  • Astrid Ottenheym MLE/ME

PPO-NK Maandmailing – Februari 2023

Beste lezer,

In de maandmailing van PPO-NK vinden onderwijsprofessionals, zorgpartners en andere organisaties het laatste nieuws over passend primair onderwijs in onze regio. We vertellen je iedere maand over de belangrijkste ontwikkelingen binnen ons samenwerkingsverband en regio.

Begin Februari stond in het teken van het inspectiebezoek aan ons samenwerkingsverband. Aan de hand van rondetafelgesprekken en schoolbezoeken konden de inspecteurs kennis maken met de verschillende facetten van onze netwerkorganisatie. We willen nogmaals iedereen die deel heeft genomen van harte bedanken voor jullie bijdrage.

Met deze maand de volgende onderwerpen: Vooraankondiging van de nieuwe training Weg wijs in gedrag, een verslag van de lunch verzorgt door Handson leerlingen uit Langedijk en een kijkje op de Burgemeester de Wildeschool in Schagen waar regelmatig kinderen met een taal ontwikkelingsstoornis uit onze regio naar toe gaan.

We wensen iedereen een hele fijne vakantie en veel leesplezier

Kijk ook op onze community voor meer nieuwsberichten.

Vooraankondiging: Wegwijs in het gedrag van kinderen

Afbeelding met tekst, persoon, kleurrijkAutomatisch gegenereerde beschrijving

Hoe kan ik op een andere manier naar gedrag kijken?

Hoe kan ik ervoor zorgen dat een kind zich beter begrepen voelt?

Deze maar ook andere vragen staan centraal tijdens een unieke training die het samenwerkingsverbanden PPO-NK komend schooljaar voor het vierde jaar organiseert.

Tijdens deze training onderzoek je de verschillende perspectieven van gedrag. Het perspectief van jou als leerkracht, van de leerling, van de ouder en andere personen en factoren die belangrijk zijn voor de leerling. Je onderzoekt welke dynamiek en interacties van invloed zijn in de klas, thuis en in de omgeving van de leerling. Hoe interpreteer jij deze? Wat betekent dit voor jouw manier van handelen?

Door de training krijg je meer regie over passende interventies in je dagelijkse werk waardoor je mogelijk minder handelingsverlegen bent en minder stress ervaart.

Nieuwsgierig: in april 2022 hebben we een informatiebijeenkomst georganiseerd voor onderwijsprofessionals. Deze kun je terugkijken via deze link: https://youtu.be/Y3JmQRo-3dA.

In april 2023 maken wij de trainingsdata en inschrijvingsmogelijkheden.

Tipje van de sluier: we hebben het afgelopen schooljaar nieuwe trainers opgeleid, waardoor we dit jaar deels gaan werken met eigen trainers die de lokale situatie goed kennen.

Ondertussen op de werkplaats

Kenniscentrum Hoogbegaafdheid: Vanuit het Samenwerkingsverband PPO-NK wordt er flink ingezet om een goede en duurzame ondersteuningsstructuur voor kinderen met veel potentieel – die mogelijk meer- of hoogbegaafd zijn – te ontwikkelen. Een ondersteuningsstructuur waarmee we werk maken van inclusiever onderwijs.

Neem eens een kijkje op het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid >>>

Uit het werkgebied Langedijk: ’Leuker dan de hele dag in de boeken zitten’ Bewoners van Buitenzorg werden getrakteerd op een lunch.

Wat komt er bij kijken om een restaurant vol gasten te voorzien van een lekkere lunch? Leerlingen van Langedijker basisscholen kregen via het project Hands-On maandag letterlijk een kijkje in de keuken van restaurant De Kolenist in Zuid-Scharwoude.

Zuid-ScharwoudeRuim vijf jaar geleden startte het project Hands-On op initiatief van de basisscholen in Langedijk. Leerlingen uit groep 8, die meer praktisch zijn ingesteld, hoeven één dag in de week niet naar hun basisschool, maar bezoeken in plaats daarvan samen met leerlingen van andere scholen bedrijven of scholen in het voortgezet onderwijs.

Lees hier verder >>>

In het Nieuws: Voorlezen op de ’school voor slechthorenden’.

Hoe dat gaat? ’Stop maar eens je vingers in je oren en probeer dan een vergadering te volgen’

Maximiliaan is trouwens een heel lastig woord, gelukkig helpt het gebaar met het brilletje.

Voorlezen op de Burgemeester de Wildeschool gaat net even anders dan anders

Verscholen achter een woonwijk, bereikbaar via een weggetje dat doodlopend lijkt, doemt daar opeens een basisschool op: de Burgemeester de Wildeschool. In de volksmond heet het de school voor slechthorende kinderen, maar veel meer leerlingen hebben een taalontwikkelingsstoornis, beter bekend als TOS.

Lees hier verder >>>

Colofon

Je ontvangt deze nieuwsbrieven omdat je lid bent van de PPO-NK community.
Neem voor vragen over dit maandbericht contact met ons op via e-mail:

communicatie@ppo-nk.nl of telefoon: 072 792 01 10

Onze gegevens:
Samenwerkingsverband PPO-NK
Hertog Aalbrechtweg 5, 1823 DL Alkmaar
Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Meld je af op: communicatie@ppo-nk.nl