1. Ontwikkelingen in de werkgebieden
In de regio Noord-Kennemerland zijn de scholen geografisch verdeeld over 8 werkgebieden. Een negende w...
Alle leden mogen wijzigen
De acht werkgebieden hebben een eigen budget voor arrangementen. De verdeling en de besteding vindt u hier.
De werkgebieden streven ernaar om een deel van hun budget te besteden aan innovatie. Hiermee blijven we onszelf uitdagen om arrangementen in te zetten die een creatieve inslag van ons vragen. Om innovatie te stimuleren is de ambitie gesteld om aan het einde van deze planperiode (2021) 15% van het budget voor extra ondersteuning aan innovatieve arrangementen te besteden (zie ondersteuningsplan, 3.2 Innovatie en Ontwikkeling). Voor dit schooljaar ligt de ambitie op 5% van het budget.
We zien dit schooljaar nog verschillen in interpretatie bij de termen groepsarrangement en innovatief arrangement. Gemiddeld genomen is het streven om 5% van het budget te besteden aan innovatie behaald, maar we zien duidelijke verschillen per werkgebied.
Ieder werkgebied heeft een begroting gemaakt voor de innovatie plannen voor schooljaar 2018-2019. In onderstaande grafieken is per werkgebied opgenomen welk deel van het budget (in euro's en in percentages) is uitgegeven aan innovatie in schooljaar 2018-2019.
Er zijn werkgebieden die veel arrangementen inzetten onder de noemer innovatie, zoals de drie werkgebieden van Alkmaar en Langedijk. Bij andere werkgebieden ligt de focus nog op individuele interventies, zoals in Heerhugowaard-Noord. Deze focus verschuift steeds meer naar innovaties. Het verschil in focus heeft te maken met de diverse hulpvragen die binnen de verschillende werkgebieden spelen.
Ook bestonden er afgelopen schooljaar nog verschillende opvattingen over wanneer iets wel en niet als innovatieproject gezien kon worden. In het afgelopen schooljaar hebben we hier samen afspraken over gemaakt, zodat in schooljaar 2019-2020 hopelijk een eenduidiger beeld gegeven kan worden.
In onderstaande tabel is weergegeven welke innovatieprojecten er momenteel in de werkgebieden lopen. Er zijn veel verschillen zichtbaar tussen de werkgebieden, zo richt men zich in Alkmaar-Noord met name op het professionaliseren van de leerkracht.
Ook in schooljaar 2018- 2019 is Hands-On! een groot succes gebleken. Het werkgebied Langedijk ziet een grote meerwaarde om het aanbod te continueren en wil het een duurzaam karakter geven. Voor schooljaar 2019-2020 zijn er voldoende potentiële deelnemers voor de voortzetting van twee lesdagen. Er is geïnvesteerd in het maken van een promotiefilm, zodat potentiële deelnemers goed weten wat het programma inhoudt en met volledige toewijding aan het programma zullen deelnemen. Hiermee verwachten we dat het leerrendement van de leerlingen ook omhoog zal gaan. Voor een verdere verdieping van de lesdoelen worden er enkele ICT- investeringen gedaan om te zorgen voor een goed werkend digitaal maatwerkaanbod voor de leerlingen. Er ontstaat hierdoor ook meer ruimte en flexibiliteit voor de verwerking van de geleerde vaardigheden en stof.