2. Samen leren leven - naar inclusief onderwijs
Netwerkgroep Samen Leren Leven In 2020 is de NWG Samen Leren Leven van start gegaan. Met elkaar willen...
Alle leden mogen wijzigen
Regio Noord-Kennemerland (de vijf gemeenten en de samenwerkingsverbanden PO en VO) werken nauw samen om thuiszitters te voorkomen. Door het thuiszitterspact (een gezamenlijke aanpak) kunnen we elkaars inspanningen versterken om een thuiszittende leerling te voorkomen of te begeleiden of terug te leiden naar een passende plek. Daarnaast signaleren we samen belemmeringen in de deelname aan het onderwijs pakken deze proactief op.
Gesproken wordt van een thuiszittende leerling als een leerplichtige jongere tussen de 5 en de 16 jaar, die ingeschreven staat op een school of onderwijsinstelling en die zonder geldige reden meer dan vier weken verzuimt, zonder dat hij/zij ontheffing heeft van de leerplicht respectievelijk vrijstelling van geregeld schoolbezoek of wegens het volgen van ander onderwijs. Elke drie maanden ontvangt het OCW een overzicht van het aantal thuiszittende leerlingen van het swv. Doel van PPO-NK is om geen thuiszittende leerlingen te hebben.
In Noord-Kennemerland doen we er alles aan om thuiszittende leerlingen te voorkomen. Mocht er toch sprake zijn van een (dreigende) thuiszittende leerling, dan zetten we maatwerktrajecten in.
De netwerkgroep Thuiszitters heeft een nieuwe naam - Netwerkgroep Aanpak Schoolaanwezigheid. In de Deelnemersraad van 24 oktober 2022 heeft een afvaardiging van de netwerkgroep haar werk gepresenteerd. De volgende onderwerpen zijn besproken:
Onderdeel: Preventie, analyse en monitoring
Fotomoment: De netwerkgroep is in het 4e trimester 2 bijeengeweest om o.a. het registratie fotomomenten van 15-9-2022 en 15-12-2022 te bespreken.
We zien in het fotomoment van 15-9-2022 geen stijging van (dreigende) uitvallers.
Het samenwerkingsverband PPO-NK heeft ong. 21.000 kinderen. Hiervan verzuimen 5 kinderen ongeoorloofd (0,025%) en verzuimen 66 kinderen geoorloofd (0,3%) waarvan:
Het fotomoment van 15-12-2023 zal in de komende netwerkgroep op 24 januari 2023 worden besproken.
Wanneer we naar de trends van het schooljaar 2021-2022 kijken valt het volgende op: