Alle leden mogen wijzigen
Gemeenten
Passend onderwijs kan voor een aantal kinderen niet zonder passende zorg en passende opvoeding. Een naadloze verbinding tussen zorg, jeugdhulp en onderwijs is dan ook belangrijk.
Sinds 2016 werken de samenwerkingsverband PO en VO uit Noord en Midden-Kennemerland intensief samen met de gemeenten Alkmaar, BUCH, Heerhugowaard en Langedijk (vanaf januari 2022 gemeente Dijk en Waard). Een gezamenlijke agenda, die besproken en geëvalueerd wordt in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO), is leidend in de doorontwikkeling van deze samenwerking. De agenda wordt door alle partijen onderschreven en zal komend schooljaar ook als onderlegger dienen voor de gezamenlijke doorontwikkeling van de samenwerking Onderwijs en Jeugd.
Centrale thema's en afspraken in de samenwerking tussen Samenwerkingsverbanden, Gemeenten en Onderwijspartners:
- Het veerkrachtpact: samen werken aan de veerkracht van jeugdigen + duurzame inzet van NPO-middelen die beschikbaar zijn gesteld aan gemeenten.
Regionale routekaart Inclusiever onderwijs
- Visie op de jeugdhulp - Onderwijs- Zorg Arrangementen
- Inkoopbeleid Jeugdzorg
- Leerlingenvervoer
- Onderwijshuisvesting
- Nationaal Programma Onderwijs
Landelijk
SInds 2019 is Noord-Kennemerland één van de elf inspiratieregio's van het programma Met Andere Ogen. Hierin zoekt het ministerie met 22 organisaties naar voorbeelden en werkzame ontwikkelingen om jeugdhulp op of dichtbij school te organiseren.
Alle gemeenten van Noord-Kennemerland en de samenwerkingsverbanden PO en VO trekken hierin gezamenlijk op. PPO-NK neemt hiervoor actief deel aan diverse bijeenkomsten op het gebied van de verbinding van Onderwijs en Zorg. De wethouder van Alkmaar, Elly Konijn en onze bestuurder, Astrid Ottenheym, zijn beiden bestuurlijk ambassadeur voor "Met Andere Ogen".
Werkbezoek OC&W
Op 12 oktober zijn Martijn Sanders, directeur Kansengelijkheid en Onderwijsondersteuning van OC&W en een aantal collega’s op werkbezoek geweest bij ons samenwerkingsverband.
In de ochtend hebben zij kennis gemaakt met de Kanzklas in Oudkarspel. In de middag hebben zij, samen met een breed gezelschap uit ons netwerk, geparticipeerd in een dialoog over ons werk en de manier waarop wij samenwerken.
Het is gelukt om de collega’s van OC&W te laten ervaren hoe wij samen willen werken en ons netwerk willen ontwikkelen: vanuit het gesprek, vanuit meervoudig perspectief. Een kleine greep uit de onderwerpen die ter tafel zijn gekomen:
- We hebben verkend hoe onderwijs en zorg samen optrekken en wanneer dit ook wel eens lastig is.
- Het verhaal over ons samenwerkingsverband is aansprekend maar ondanks dat is het niet voor iedereen herkenbaar.
- Hoe wordt het Oudersteunpunt gevonden door ouders en hoe kunnen we dit nog meer versterken. Ook de verbinding richting voortgezet onderwijs wordt gemaakt!
- Wat is onze inzet als het gaat om hoogbegaafdheid, op de scholen in ons netwerk en op de Trimaran.
Tot slot hebben we ervaren wat de training Wegwijs in Gedrag kan doen voor docenten. Enkele (voormalige) deelnemers aan de training hebben gedeeld wat het hen heeft gebracht en hoe zij en hun leerlingen hier nog iedere dag baat bij hebben. Mooi om hun ervaringen te horen.
De dag maakte mooi zichtbaar hoe wij niet alleen binnen ons samenwerkingsverband zo goed mogelijk samen proberen te werken, maar ook in dialoog met OC&W kunnen doorontwikkelen.