Thuiszitters

  • dec 2017
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast okt 2018
  • 2
  • 2106
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2017-2018
  • Adrie Groot

Vanuit OCW worden elke drie maanden de thuiszittende leerlingen opgevraagd bij het SWV. De vraag blijft; wanneer spreek je van een thuiszitter? Binnen ons SWV is er veel mogelijk met betrekking tot maatwerktrajecten en inzet van gespecialiseerde begeleiding en zorg op school door middel van het inzetten van onderwijs(zorg)arrangementen. Hierdoor gaat de definitie thuiszitter voor veel kinderen niet op, terwijl zij niet altijd voor alle onderwijsuren en schooldagen een gevuld programma hebben. Daarnaast is er door de komst van de Variawet meer mogelijk met betrekking tot maatwerktrajecten en aangepaste schooltijden. De netwerkgroep thuiszitters zal in schooljaar 2018- 2019 inzoomen op deze wet en de scholen ondersteunen bij vragen.

Er is een aangepaste registratievorm van thuiszittende leerlingen door OCW. De categorieën van verzuim dienen niet meer expliciet te worden vermeld. Hierdoor kan er geen vergelijking meer worden gemaakt met eerdere data.

In onderstaand overzicht een beeld van de uitstroom van (dreigende) thuiszittende leerlingen tussen juni en september 2018. Met een zes- á achttal kinderen/ ouders lopen er langer durende trajecten voor het vinden van het passende onderwijs-/ zorgaanbod. Deze kinderen zitten niet volledig thuis, maar het ontwikkelingsaanbod is veelal nog niet naar tevredenheid van alle betrokken partijen.

Artikel 5a. vrijstellingen

In het thuiszitterspact is de doelstelling afname artikel 5a. vrijstellingen [1] gesteld. Het afgelopen schooljaar zijn er in ons samenwerkingsverband voor in ieder geval een vijftal kinderen een toeleiding naar onderwijs gerealiseerd. Hiermee is hun artikel 5a. vrijstelling komen te vervallen. Voor één kind is, na het advies van de jeugdarts voor een artikel 5a vrijstelling, overleg geweest met het samenwerkingsverband en desbetreffende leerplichtambtenaar. Deze vrijstelling is afgegeven. Enkele kinderen met artikel 5a- vrijstelling zijn verhuist naar een andere regio en hierdoor van onze lijst afgegaan. Enkele kinderen hebben de v.o.- leeftijd bereikt en vallen onder het SWV VO NK.

Naast kinderen uit onze eigen regio, hebben ook kinderen uit andere regio's met voorheen een 5a vrijstelling een onderwijsplek gekregen. Eén leerling gaat nu naar de KanZklas, twee leerlingen zijn naar een SO-school gegaan en één leerling is geplaatst op autismecentrum de Boog.

Beschikbaarheid jeugdarts

In onze regio werken wij intensief samen met scholen, besturen en gemeenten. Met betrekking tot thuiszittende leerlingen, trekken wij op met leerplichtambtenaren. De rol van de jeugdarts wordt in dit geheel als zeer belangrijk ervaren. Door de zeer beperkte beschikbaarheid van de jeugdartsen in onze regio verlopen bepaalde trajecten stroperig en wordt er, bijvoorbeeld bij mogelijke afgifte van een artikel 5a- vrijstelling, weinig tot niet geen contact gelegd met het samenwerkingsverband om onderwijsmogelijkheden door te nemen. De ervaring met betrekking tot beperkte beschikbaarheid jeugdarts deelt het SWV VO NK. De netwerkgroep thuiszitters ziet de beschikbaarheid van de jeugdarts als een groot aandachtspunt en heeft dit in oktober 2018, samen met SWV VO NK, bij de gemeenten aangekaart en gevraagd om spoedig actie hierop.


[1] het kind is om psychische of lichamelijke redenen niet in staat naar school te gaan.

Reacties

2 reacties, meest recent: 16 mei 2018
  • Prima informatie hoewel de tabellen lastig leesbaar zijn. Misschien ander format kiezen. Wel mis ik het onderscheid tussen thuiszitters en thuishouders.

    Adrie Groot

Trefwoorden