Thuiszitters

  • dec 2018
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast mrt 2019
  • 942
  • secretariaat PPO-NK
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
PPO-NK - community beheer
Jaarverslag 17-18 - Toekomst
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK

Nul kinderen die thuis zitten. Dat is ons doel in 2020. In onze regio zijn er slechts enkele kinderen die écht thuiszitten zonder leertraject of ontwikkelingsperspectief. Eind schooljaar 2017-2018 waren er vier thuiszitters zonder perspectief, waarvan er drie in het buitenland verbleven.

Maatwerktrajecten
Met maatwerktrajecten en inzet van gespecialiseerde begeleiding en zorg op school of op locatie (onderwijs(-zorg)arrangementen) kunnen we voorkomen dat kinderen dreigen uit te vallen. Voor 31 kinderen is zo een passende plek gevonden.

Op basis van de afgelopen schooljaren is inzichtelijk geworden hoeveel diversiteit er is in maatwerktrajecten voor kinderen, waarbij een reguliere, volledige schoolgang niet (altijd) haalbaar is.

Om goed in beeld te hebben met welke problematiek we te maken hebben (en daarmee de benodigde ondersteuning), is duidelijk gemaakt welke soort thuiszitterstrajecten of maatwerktrajecten wij tegenkomen.

Zo kunnen we onze stakeholders (gemeenten, jeugdhulp en overheid) beter informeren over de benodigde ondersteuning en afspraken. Daarmee willen wij (nog) beter kunnen voorzien in een thuisnabij dekkend netwerk.

Thuiszittersregistratie
De afgelopen jaren is de thuiszittersregistratie door het consulententeam verzameld, op basis van de gegevens die zij van hun scholen ontvingen.

In de netwerkgroep thuiszitters worden deze bevindingen gedeeld en trends besproken. De netwerkgroep ziet graag dat er meer eigenaarschap bij de scholen/besturen komt te liggen. Zij weten immers zelf het beste welke risicotrajecten er lopen. De scholen zijn ook eindverantwoordelijk voor het onderwijs en zorg aan hun leerlingen. En dus ook voor de leerlingen die dreigen uit te vallen.

Jeugdarts
In onze regio werken wij nauw samen met scholen, besturen en gemeenten (leerplichtambtenaren). Met de jeugdarts komt de samenwerking nog moeizaam van de grond. Door de beperkte beschikbaarheid van jeugdartsen verlopen bepaalde trajecten stroperig en wordt er, bijvoorbeeld bij mogelijke afgifte van een artikel 5a-vrijstelling, nauwelijks contact gelegd met het samenwerkingsverband om onderwijsmogelijkheden door te nemen. De netwerkgroep thuiszitters heeft de gemeenten gevraagd hierop te ondernemen.