Nieuwkomers

  • dec 2018
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast mrt 2019
  • 1054
  • secretariaat PPO-NK
PPO-NK - community beheer (online)
Jaarverslag 17-18 - Toekomst
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK

Aantallen
De toestroom van nieuwkomers blijft onvoorspelbaar. Het is een uitdaging voor ons om hierop tijdig te anticiperen. Het afgelopen jaar zijn er een aantal taalvoorzieningen weggevallen door beslissingen vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zo zijn azc-school De Wissel en de Optimist gesloten, evenals de taalklas in de gemeente Langedijk.

Er zijn nieuwe taalvoorzieningen opgebouwd, zoals de Boswaid (Bergen/Heiloo). Op dit moment is er alleen in Heerhugowaard een azc-school (de Regenboog). In Langedijk is ervoor gekozen nieuwkomers direct op de reguliere basisscholen te plaatsen. De scholen kunnen zelf extra begeleiding inkopen door een tijdelijke bekostiging van de gemeente.

Ontwikkelingen in het verslagjaar
De basisscholen en consulenten hebben aangegeven dat er behoefte is aan een ambulant begeleider voor nieuwkomers. Op 1 februari 2018 is deze functionaris bij ons samenwerkingsverband gestart. Om zich een beeld te vormen van het aanbod in de regio heeft zij onder meer 48 basisscholen bezocht. Gesproken is over de organisatie van het onderwijs, didactiek, materialen en de overstap naar een vervolgschool.

Bij 25 scholen heeft de ambulant begeleider een klassenobservatie uitgevoerd. Daarnaast heeft zij de werkgebieden bezocht om uitleg te geven over haar functie.

Netwerkgroep
In de netwerkgroep nieuwkomers werken we samen met diverse stakeholders aan gezamenlijke thema’s. Een korte weergave van een aantal acties en behaalde resultaten in schooljaar 2017-2018 lees je hieronder.

Regionaal aanbod
Elke gemeente heeft de beschikking over een actuele ‘routekaart’ waarin de afspraken, werkwijze en procedures zijn vermeld. De routekaarten zijn per gemeente bijgewerkt aan de hand van de laatste ontwikkelingen (zie link).

Verbinding voorschoolse opvang met primair onderwijs
Basisscholen zien veel kinderen instromen met een (taal)achterstand. Hoe kunnen we kinderen die overstappen naar de basisschool al eerder in beeld krijgen en zo direct het juiste aanbod bieden wat het kind nodig heeft? Er is gekeken naar de overstap. Hoe kunnen we deze zo goed mogelijk organiseren?

Verbinding voortgezet onderwijs met primair onderwijs
Voor de verbinding tussen voortgezet en primair onderwijs is een routing uitgeschreven (zie link). Daarnaast is overleg geweest met de consulent nieuwkomers van het VO over een goede overstap naar het voortgezet onderwijs.

Verbinding jeugdhulp en primair onderwijs
Ook is gesproken over het jeugdhulp-aanbod voor nieuwkomers. De taalvoorzieningen en basisscholen geven bij de gemeenten aan welke hiaten zij zien. Inmiddels is een sociale kaart gemaakt (zie link).

Nazorgtraject
De taalvoorzieningen en basisscholen gaven aan dat er behoefte was aan iemand die een begeleidende functie heeft bij een definitieve overstap van een taalvoorziening naar een basisschool. Zo kwam er een nazorgtraject tot stand. Het biedt de ruimte te sparren over de juiste didactische begeleiding en sociaal-emotionele ontwikkeling en aansluiting van een nieuwkomerskind in de groep.

Aandachtspunten
Voor de komende periode ligt de focus op het versterken van bovengenoemde zaken. Ook gaan we verder met de ontwikkeling van de regionale samenwerking, professionalisering van leerkrachten en betere aansluiting van tussen opvang en onderwijs.