3. Scholing consulenten

  • dec 2018
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast sep 2019
  • 1239
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2018-2019
  • Alle leden mogen wijzigen

In het kader van professionalisering stemmen we ieder schooljaar samen af welke scholingen ingezet worden voor de consulenten, zodat ook zij blijven doorontwikkelen.

In het afgelopen schooljaar hebben de consulenten scholing gehad in Visueel Communiceren en Systemisch kijken naar Passend Onderwijs. Het visueel communiceren wordt veel ingezet tijdens netwerkgroepen en trimesteroverleggen. Het systemisch kijken maakt ons bewust van ons eigen handelen en laat ons daar op een andere manier op reflecteren die past bij het werken aan onze toekomst.

Visueel communiceren

Na vier bijeenkomsten, kunnen de consulenten een boodschap overbrengen met beelden en bijeenkomsten ontwerpen. Zij doen dit met regelmaat tijdens netwerkbijeenkomsten. Door beelden toe te voegen ontstaat er meer begrip en overzicht bij het overbrengen van beleid en ontwikkelingen in het werkveld.

Systemisch kijken

Systemisch kijken wordt toegepast in casuïstiek - en intervisiebesprekingen. (zie onderstaand voorbeeld). Na twee bijeenkomsten bleek er behoefte aan verdieping. Om die reden is ervoor gekozen dit schooljaar de professionalisering van systemisch werken te intensiveren en om de mediatortraining naar volgend schooljaar te verplaatsen.

Het team volgt bijeenkomsten die geïnspireerd zijn op systemisch kijken. Systemisch kijken betekent onder anderen het bewust trainen van het in beeld hebben van het hele systeem met alle betrokkenen. Sluiten we iedereen in? Geven we iedereen de juiste plek? Is er een juiste balans in geven en nemen? Het maakt ons bewust van het bestaan van de bovenstroom (zichtbaar gedrag) en de onderstroom (dat wat zich 'onder de ijsberg' bevindt, met andere woorden, dat wat niet direct zichtbaar is en dat het zichtbare gedrag beïnvloed) in de samenwerking rondom passend onderwijs. We ontwikkelen onze onderzoekende houding door onszelf steeds weer af te vragen waar bepaalt gedrag aandacht voor wil vragen. Ook staan we stil bij vragen als: Hoe ontwikkel je je vermogen om alle gezichtspunten mee te nemen in je handelen? Hoe weet je wat jij als professional hebt te doen en te laten? En hoe zorg je ervoor dat het blijft gaan om de (leer)ontwikkeling van het kind? En ook: hoe zorg je er voor dat er voldoende veiligheid is in een gesprek zodat iedereen zijn aandeel durft te geven?

Trefwoorden