Community en communicatie
PPO-NK is een netwerkorganisatie. Het werk brengt met zich mee dat we met veel uiteenlopende doelgroep...
Alle leden mogen wijzigen
Via ons online samenwerkingsplatform (community) werken we samen, delen we elkaars kennis en inspireren we elkaar. Het is de centrale ontmoetings- en werkplaats voor onze regio om voort te bouwen op bepaalde thema's in de vorm van netwerkgroepen. De community bouwt zich organisch uit en wordt begeleid door een moderator en consulenten. De community is flexibel, zodat elke netwerkgroep zijn eigen indeling kan maken.
"It takes a community to raise a child."
Ons samenwerkingsverband telt zo'n 13 netwerkgroepen. Hierin werken belanghebbenden samen aan een thema voor beleidsontwikkeling, uitvoering en evaluatie. Zo zijn er netwerkgroepen voor thuiszitters, nieuwkomers, hoogbegaafdheid, werkgebieden, voorzieningen, onderwijs en jeugd, ouderkracht en kwaliteitszorg. Belangrijk is dat elke deelnemer zijn perspectief en inzichten inbrengt. Zo werken we als een community. Hierna volgen enkele ontwikkelingen binnen de netwerkgroepen.
Netwerkgroep Dynamiek
Deze groep houdt zich bezig met een versterking van de rol van netwerkgroepen binnen ons samenwerkingsverband. We willen het eigenaarschap op een hoger niveau brengen. De volgende doelen staan centraal:
1. Netwerkgroepen als katalysator van de verdere ontwikkeling van PPO-NK.
2. Versterken onderlinge samenwerking
3. Door meer eigenaarschap versterken fundament hele gemeenschap.
Om deze doelen te verwezenlijken is er een onderzoek uitgevoerd aar het begrip eigenaarschap. Leden van groepen zijn (telefonisch) geïnterviewd en de verkregen gegevens worden momenteel uitgewerkt. De resultaten en analyses volgen binnenkort.
Virtueel expertise cluster
Het virtueel expertise cluster speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van een samenhangend geheel van onderwijsvoorzieningen, veelal gericht op zware, complexe ondersteuning. De ondersteuning vindt plaats binnen de eigen instelling of basisschool. De doelen zijn:
De komende periode gaat deze netwerkgroep kijken naar mogelijke oorzaken van de groei van S(B)O. Eind februari werd een bijeenkomst gehouden, waarin is nagedacht over mogelijke oplossingen. In april is er een vervolg. Bij de jeugdzorg is sprake van lange wachttijden (drie maanden of meer). Ook het personeelstekort in het onderwijs en zorg speelt een rol. Het onderzoek van NRO neemt diverse variabelen mee voor verder onderzoek.
Netwerkgroep kwaliteitsmonitoring snijvlak onderwijs en jeugd
Deze groep heeft als doel om een verbinding te leggen tussen ontwikkelingen binnen het primair onderwijs, zorg en jeugdhulp. Doelstelling is beschikbare data te verzamelen, te analyseren en hierop beleid te baseren. Het analyseren van de leerlingen- en gezinspopulatie is van belang evenals het onderzoeken van de effecten van gedragsinterventies en ingezette instrumenten.
Netwerkgroep PO-VO 10-14 jarigen
Deze groep komt vijf keer per jaar bij elkaar om de overgang van PO naar VO zo goed mogelijk te stroomlijnen. In oktober 2018 werd een conferentie gehouden. Voorgesteld is een volgende keer ook jeugdprofessionals te laten aansluiten. In januari 2019 is besloten de netwerkgroep PO-VO van beide samenwerkingsverbanden te hernoemen naar Netwerkgroep 10-14. Deze groep vormt de spil bij alle inhoudelijke en procedurele vraagstukken voor deze groep kinderen. In april 2019 is een pilot in Alkmaar gestart voor een centrale warme overdracht. De eerste resultaten zijn positief en geven de werkgroep voldoende vertrouwen de aanpak verder te ontwikkelen en uit te breiden. In juni 2019 vindt de Ambitietafel 10-14 plaats, georganiseerd door SOVON, waarbij er ruimte is aan drie initiatieven om zich te presenteren.
Netwerkgroep 0-4 jarigen
In deze netwerkgroep werkt men aan de juiste ondersteuning voor de overgang van voorschool naar basisschool. Dit in samenwerking met één afgevaardigde van alle voorschoolse organisaties uit Noord-Kennemerland. Sinds begin schooljaar 2018-2019 is er in een overleg met verschillende leden van de groep besloten voorlopig geen nieuwe overleggen te plannen. De netwerkgroep heeft ervoor gezorgd dat er in elke gemeente lokale initiatieven lopen.
Nieuwkomers
Deze groep is, samen met de ambulant begeleider nieuwkomers, bezig met het opzetten van een routekaart voor de overgang van kinderopvang naar basisschool. De routekaart is bijna af.
Leer- en werkbijeenkomsten Onderwijs en Zorg
Deze groep komt twee keer per jaar bijeen. Doel is uitwisseling van informatie voor de verbinding onderwijs en zorg. Het is belangrijk om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar casuïstiek.
Hoogbegaafdheid - Hoog sensitief
Eind maart 2019 is de subsidieaanvraag ingediend. Het wachten is nu op de beoordeling hiervan. Met de subsidie kunnen samenwerkingsverbanden en schoolbesturen een dekkend onderwijs- en ondersteuningsaanbod voor deze groep leerlingen in de regio opzetten, uitbreiden of bestendigen.
Oudersteunpunt
In deze netwerkgroep staat de informatiebehoefte van ouders centraal. Hoe ziet deze eruit en hoe kan PPO-NK in de behoefte voorzien? Het Oudersteunpunt wil de informatiepositie van ouders versterken door te voorzien in toegankelijke en leesbare informatie. Het eerste project is een website. Inmiddels hebben ouders hun input gegeven op het prototype. De komende periode worden antwoorden op veel gestelde vragen verzameld. Lancering is voorzien in november 2019.
De samenwerking met de gemeenten en Centra voor Jeugd en Gezin heeft een nieuwe impuls gekregen. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst is verkend hoe er een dekkend netwerk van ondersteuning voor ouders met vragen over passend onderwijs kan komen. Dat krijgt dit jaar een vervolg.
Ambulante begeleiding
Deze netwerkgroep komt vier keer per jaar bijeen. Doel van deze bijeenkomsten is het uitwisselen van kennis, het delen van casuïstiek, intervisie en deskundigheidsbevordering. Men weet elkaar steeds beter te vinden. Afgelopen bijeenkomst is er stil gestaan bij dynamisch arrangeren.
Speciale voorzieningen
IB-ers, zorgcoördinatoren en orthopedagogen van s(b)o scholen en partners komen vier keer per jaar bijeen voor intervisie, kennisdeling en deskundigheidsbevordering. Er is stilgestaan bij de nieuwe meldcode Veilig Thuis.
Werkgebieden
In deze netwerkgroep komen overkoepelende thema's aan de orde. Op dit moment is de stijging binnen het SO/SBO een punt van discussie evenals de inzet van groepsarrangementen.
OPR
De OPR hield zich vooral bezig met de trimesterrapportage, het oudersteunpunt en de nieuwe governancestructuur. Een kleine delegatie zetelt straks in de sollicitatiecommissie en krijgt zodoende een stem bij de selectieprocedure van de nieuwe Raad van Toezicht. Op de volgende bijeenkomst staat het onderwerp 'OPR als moreel eigenaar'op de agenda.