Multidisciplinaire overleggen

  • dec 2018
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast nov 2019
  • 901
  • secretariaat PPO-NK
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
PPO-NK - community beheer
Jaarverslag 17-18 - Toekomst
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK

Soms heeft een kind onvoldoende baat bij de basis- en lichte ondersteuning die een school kan bieden. Dan wordt er op verzoek van school en/of de ouders een multidisciplinair overleg (MDO) gevoerd. Een consulent uit het bijbehorende werkgebied en een eventuele andere deskundige (bijvoorbeeld een jeugd- en gezinscoach) sluiten dan aan. Tijdens het MDO kijken alle betrokkenen, met gebruik van het TOP dossier, naar de totale situatie van het kind. Op basis van deze gezamenlijke analyse wordt een ontwikkelingsperspectief en een plan gemaakt. Ook bepalen we samen wie op welke manier ondersteunt. Dat geldt voor het kind zelf, ouders, leerkracht en de school.

Ontwikkelingen in het verslagjaar
Uit de grafiek blijkt dat er 2.888 MDO’s zijn gevoerd waar onze consulenten aanwezig waren. Dit waren er 200 meer in vergelijking met vorig jaar. Deze toename ligt in lijn met de toename van het aantal arrangementen in het reguliere onderwijs (dit schooljaar 1014 arrangementen, vorig schooljaar 701). Ook sluit deze ontwikkeling aan bij de toename van het aantal verwijzingen naar het speciaal (basis)onderwijs. Gemiddeld wordt er per arrangement 1 ½ MDO gevoerd. Een kwalitatief goed MDO is essentieel voor afstemming en instemming tussen ouders en school en voor de effectiviteit van een arrangement. We zien dan ook dat voor zeer complexe situaties meer MDO’s nodig zijn om te komen tot een plan van aanpak. Bijvoorbeeld bij kinderen die dreigen uit te vallen.

In onderstaande grafiek is het aantal MDO's te zien naar werkgebied over de periode 2016 - 2018. Onze consulenten werken vraaggestuurd. Een MDO wordt uitgevoerd op basis van een verzoek van school en of ouders. Ondanks een stijging van het totale aantal MDO’s zien we in vijf gebieden een lichte daling van het aantal MDO’s. Deze is het sterkst in Heiloo. In het werkgebied Heiloo zijn de scholen met elkaar kritisch in gesprek gegaan over wanneer extra ondersteuning nodig is en wanneer de school het zelf kan. Dit heeft geleid tot deze daling in aantal MDO’s. De stijging van het aantal MDO’s komt vooral voor rekening van het werkgebied Bergen. Het afgelopen jaar zijn daar per arrangement gemiddeld meer MDO’s gevoerd dan 1 ½. Komend schooljaar kijken we samen met de consulenten naar de factoren die van invloed zijn op het aantal MDO’s en de kwaliteit daarvan.

Onderstaande grafiek laat de verhouding zien tussen het aantal leerlingen, het aantal MDO’s en het aantal arrangementen. In Alkmaar-Oost en Heerhugowaard-Zuid is zichtbaar dat de verhouding tussen aantal leerlingen, aantal MDO’s en aantal arrangementen gelijk is. In Alkmaar-Noord, Bergen en Heerhugowaard-Noord zien we dat het aantal arrangementen in verhouding met het aantal leerlingen hoger ligt. In Alkmaar-Zuid, Heiloo en Langedijk is het omgekeerde het geval. In Bergen, Langedijk en in lichtere mate in Heiloo zien we dat er gemiddeld per arrangement meer MDO’s gevoerd worden. We kunnen concluderen dat in het werkgebied Bergen het afgelopen jaar zowel de verhouding van het aantal arrangementen tot het aantal leerlingen hoger lag dan het aantal MDO’s per arrangement. Dit heeft het totaalaantal gevoerde MDO's beïnvloed. In Heiloo is te zien dat het aantal arrangementen de helft is in verhouding met het aantal leerlingen.

Aandachtspunten komende jaren
Vooral in Heerhugowaard-Noord, maar ook in Alkmaar-Noord zien we meer complexe ondersteuningsvragen. Volgend schooljaar wil het werkgebied Heerhugowaard- Noord samen met de gemeente de vraagstukken inventariseren om beter zicht te krijgen op wat er precies speelt.

Daarnaast gaan we onderzoeken wanneer de rol van de consulent echt nodig is. We zien het aantal MDO's stijgen, maar merken ook dat scholen en ouders hun rol als onafhankelijk meedenker waarderen. De inspectie heeft dit ook bevestigd met hun conclusie over dat het proces van analyse en arrangeren beter verloopt als de consulent actief betrokken is. Bij het onderzoek gaan we ook de scholen betrekken. De rol van de intern begeleider is hierbij belangrijk. Daarom gaan we komend schooljaar starten met scholingsbijeenkomsten voor nieuwe intern begeleiders.