Ambulante begeleiding wordt ingezet als een school een ondersteuningsvraag heeft en die heeft vastgelegd in TOP dossier. Wij werken samen met de ambulant begeleiders van Stichting Aloysius (voorheen Gedragpunt) en Heliomare. Eerstgenoemde organisatie is deskundig op het gebied van gedrag en leren leren. Heliomare biedt ondersteuning aan kinderen met een lichamelijke beperking en met ernstige leer- en ontwikkelproblemen.
Scholen en consulenten zijn tevreden over de samenwerking en de kwaliteit van de ambulante begeleiders. Zij begeleiden leerlingen, praten mee in een multidisciplinair overleg en voeren coachingsgesprekken met een intern begeleider of leerkracht. Ambulant begeleiders worden goed ingezet op hun deskundigheid. Jaarlijks wordt hun inzet geëvalueerd. Hieronder is een overzicht te zien van het aantal uren ambulante begeleiding per trimester.
Aantal uren per trimester
1 2244
2 2450
3 2041
Onderstaande grafiek geeft de inzet per werkgebied weer in het schooljaar 2017-2018. Het aandeel leerlingen is afgezet tegen het aandeel van de beide aanbieders. Hierin zijn alle uren van de ambulante begeleiding opgenomen: begeleiding van leerlingen, maar ook deelname aan mdo’s en het voeren van coachingsgesprekken. De werkgebieden zetten de ambulante begeleiding divers in. Het ene werkgebied vraagt extra inzet op het gebied van gedrag, terwijl andere werkgebieden juist meer vragen op het gebied van individueel leren. In Alkmaar-Noord wordt veel ambulante begeleiding gevraagd van Stichting Aloysius en minder van Heliomare. In Bergen is dat precies andersom.
Over het algemeen wordt de beschikbare ambulante begeleiding goed ingezet op basis van de ondersteuningsvragen van leerkrachten en kinderen. Het is maatwerk daar waar nodig. We kunnen nog weinig zeggen over de reden van de verschillen. Met de volledige implementatie van TOP dossier hopen we beter in staat te zijn om de verbanden tussen de diverse arrangementen te leggen.