2. TOP dossier

  • jan 2019
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast nov 2019
  • 1237
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2018-2019
  • Alle leden mogen wijzigen

TOP dossier staat voor Totaal Ontwikkel Plan. We gebruiken het als instrument bij het bepalen van wat een kind nodig heeft. Dit doen we samen met alle betrokkenen: leerling, ouders, leerkracht en eventueel intern begeleider, jeugd- en gezinscoach of andere partners. Het is een hulpmiddel voor het realiseren van passend onderwijs en passende zorg.

Alle scholen maken goed gebruik van TOP dossier, wel zijn er verschillen tussen scholen hoe ze invulling geven aan het werken met TOP dossier. Afgelopen schooljaar hebben 7 scholen een teamtraining gevolgd.

Dit schooljaar is het eerste schooljaar waarin alle reguliere basisscholen van het hulpmiddel gebruik maken. Het Speciaal (Basis) Onderwijs volgt later, zij krijgen nog scholing en ondersteuning.

Gebruik van TOP dossier in de praktijk

De consulenten geven aan dat bijna alle scholen het TOP dossier goed gebruiken, maar er zijn wel verschillen. Zo vullen scholen het TOP dossier niet altijd in voorafgaand aan een multidisciplinair overleg (mdo). Het maken van uniforme afspraken binnen de werkgebieden kan hierbij helpen. Dit schooljaar lag de nadruk op het kwalitatief goed gebruik maken van het TOP dossier (o.a. SMART geformuleerde doelen, tijdige evaluaties en toepassing van de juiste terminologie) en het verminderen van de administratieve druk. Op de SBO en SO scholen is de adoptie van TOP dossier in volle gang, de inhoudelijke bijeenkomsten daarvoor zijn georganiseerd.

In schooljaar 2018-2019 werkte Dotcomschool aan een nieuwe versie van het TOP dossier voor het samenwerkingsverband: swv 2.0. Deze versie verlaagt de werkdruk van onze consulenten en is een stuk gebruiksvriendelijker. We zullen begin 2019-2020 overstappen naar de nieuwe omgeving.

In het afgelopen schooljaar is op verzoek van de scholen de mogelijkheid aan TOP dossier toegevoegd om bijlagen toe te voegen van onderzoeken of een mdo-verslag. We zien nu een toename in bijlagen en een onvoldoende inbedding van de verslagen in het plan zelf.

Kindgesprek en betrekken van kinderen

Onze consulenten geven aan dat het - binnen TOP dossier aanwezige - kindgespreksformulier goed gebruikt wordt. Hierdoor wordt de beleving van een kind meegenomen in de analyse. Ook sluit een kind soms aan bij een mdo. Voorheen zagen we dat niet. Ons streven is om 50% van de leerlingen te laten participeren, maar de manier waarop is nog in ontwikkeling. Nu sluiten vooral leerlingen uit de bovenbouw aan. Het betrekken van jonge leerlingen vraagt om een zorgvuldige aanpak. Soms kiezen school en/of ouders ervoor kinderen niet te laten aansluiten vanwege de gevoeligheid.

Scholing

Intern begeleiders (IB-ers) hebben extra trainingen gevolgd en ook steeds meer schoolteams maken gebruik van het trainingsaanbod van TOP dossier. Dit schooljaar hebben 25 intern begeleiders aangegeven een extra gebruikerstraining te willen volgen. Vooral bij nieuwe intern begeleiders ligt hier een behoefte. Ook schoolteams hebben de mogelijkheid om een training op maat te volgen. Vorig schooljaar hebben 39 scholen van de 105 een training gevolgd. Dit schooljaar waren het er zeven. Aanmelden is mogelijk via deze link.

Komend schooljaar zijn er weer twee momenten ingepland om de starttraining voor nieuwe IB-ers te volgen. Voor meer informatie en aanmelden klikt u hier.