1. Opgroeien in de natuurlijke omgeving
We streven ernaar kinderen thuisnabij onderwijs te bieden. Dit is in eerste instantie binnen het werkg...
Alle leden mogen wijzigen
Als een kind onvoldoende baat heeft hij de geboden basis- en lichte ondersteuning dan wordt op verzoek van school en/of ouders een multidisciplinair overleg (kortweg mdo) gevoerd. Tijdens een mdo wordt er gekeken naar de totale situatie van het kind en op basis van een gezamenlijke analyse een perspectief en een plan gemaakt. TOP dossier wordt als hulpmiddel gebruikt.
Over het algemeen zien we het aantal mdo's dalen, maar deze trend is niet in alle werkgebieden zichtbaar. Redenen van deze daling zijn zeer divers, maar betekenen veelal geen verminderde werkdruk. Omdat we belang hechten aan het horen van een kind, is dit schooljaar gestart met de registratie van deelname van kinderen in het mdo.
In 2018-2019 zijn in totaal 2557 mdo's gevoerd door al onze consulenten samen. Dit zijn er 331 minder dan vorig schooljaar. Deze afname zou te verklaren kunnen zijn, doordat het aantal kortdurende arrangementen voor een individuele leerling is omgezet naar langer lopende arrangementen, waardoor er minder vaak een evaluatie (mdo) hoeft te worden gevoerd.
In onderstaande grafiek is het aantal mdo's van 2018-2019 weergegeven per werkgebied. In het tweede trimester is er in de meeste gevallen een piek zichtbaar ten opzichte van het eerste en derde trimester. Dat komt omdat er in de eerste maand van een nieuw schooljaar nog geen gesprekken plaatsvinden. Scholen hebben tijd nodig om op te starten en de aan hun toevertrouwde leerlingen beter te leren kennen. Daarnaast worden arrangementen die na de zomervakantie ingaan vaak al voorafgaand aan de zomervakantie besproken. Het aantal mdo's in het derde trimester is lager, in verband met de zomervakantie.
In enkele werkgebieden is ervoor gekozen om soms telefonisch af te stemmen over een in te zetten arrangement, omdat de agenda's geen ruimte boden voor een mdo. Daarom is het aantal geregistreerde mdo's lager dan het aantal mdo's dat eigenlijk gevoerd had moeten worden.
In de grafieken zien we dat er verschillen zijn tussen de werkgebieden. Waar scholen binnen een werkgebied soms sneller contact opnemen met de consulent, zoekt een andere school vanuit eigenaarschap juist meer professionele ruimte alvorens een consulent in te schakelen. Daarnaast is ook de 'kwaliteit' van de leerlingpopulatie van invloed op het aantal mdo's. In zes gebieden zien we een lichte daling van het aantal mdo's. Deze is het sterkst in Alkmaar-Noord en Langedijk. In Alkmaar-Noord is veel geld besteed aan professionalisering op de scholen (inzet groepsarrangementen en innovatieprojecten), waardoor de scholen mogelijk minder hulp nodig hebben gehad van de onderwijsconsulent.
Mdo's per ondersteuningniveau
Hieronder zijn de mdo's in 2018-2019 uitgesplitst in de verschillende ondersteuningsniveaus. Meer informatie over de verschillende ondersteuningsniveaus is te vinden op de infographic over de routes van PPO-NK. Zichtbaar is dat met name gebruik wordt gemaakt van extra ondersteuning door externen.
Als we dan kijken naar het aantal mdo's per ondersteuningsniveau verdeeld over de categorieën dan zien we dat in het tweede trimester meer mdo's worden gevoerd dan in het eerste en derde trimester.
We hechten veel waarde aan het hoorrecht van leerlingen; vooral zij beslissen mee over hun eigen perspectief en de bijbehorende aanpak. Daarom hebben we vanaf het tweede trimester geregistreerd in hoeveel mdo's leerlingen hebben deelgenomen. Hieronder is daarvan het resultaat te zien.